0
0

Augstspiediena mazgātājs – mirdzošas tīrības noslēpums!

Kopīgot
26. jūnijs, 2020

Saturs

  1. Kas ir nepieciešams auto mazgāšanai?
  2. Darbu izpildes posmi
  3. Auto tīrības uzturēšanas padomi

Kas nepieciešams auto mazgāšanai mājas apstākļos?

1. Kas ir nepieciešams auto mazgāšanai?

  • Augstspiediena mazgātājs
  • Ūdens šļūtene
  • Pistole-izsmidzinātājs
  • Putu izmantošanai – auto šampūns un speciāla ierīce
  • Logu tīrītājs
  • Mākslīgais zamšs
  • Individuālās aizsardzības līdzekļi: cimdi, brilles
     

2. Darbu izpildes posmi

Vietas izvēle
Ja esat iecerējis nomazgāt automašīnu ar saviem spēkiem, atcerieties, ka pilsētā to darīt nedrīkst. Nedrīkst iziet pagalmā un uzliet lielu daudzumu putas – par to var saņemt sodu. Nedrīkst veikt mazgāšanu ūdenstilpju tuvumā. Labāk to darīt vasarnīcā, kādā ciematā vai blakus esošas privātmājas teritorijā. Galvenais, lai tur būtu pieejams ūdens un elektrība. Starp citu, ir daži modeļi, kas var strādāt izmantojot strāvu no automobiļa borta tīkla, šāda veida mazgātāji ir autonomi un tos var izmantot praktiski jebkur.

Mazgātāja pieslēgšana
Aparāts tiek pieslēgts elektrotīklam tieši vai izmantojot pagarinātāju – viss ir atkarīgs no vada garuma un attāluma līdz enerģijas avotam. Augstspiediena šļūtene ar pistoli stiprinās pie mazgātāja. Tā atverē tiek fiksēta sūkņa šļūtene – caur to tiks veikta ūdens padeve. Ir divi varianti:

  1. Tehnika tiek pieslēgta ūdensvadam ar ūdens ņemšanas šļūteni. Savienojumam jābūt hermētiskam. Šādu veidu lieto visbiežāk, jo tā var nodrošināt lielisku veiktspēju.
  2. Mazgātājs ņem ūdeni no tvertnes. Šo variantu izmanto tikai tad, ja tuvumā nav ūdensvada, piemēram, garāžā. Tomēr dažos gadījumos var novērot spiediena samazināšanos. Uz šļūtenes uzliek atplūdes vārstu ar filtru, lai nodrošinātu efektīvu tehnikas darbu – apturot izsmidzinātāju, ūdens no šļūtenes nedrīkst iekļūt atpakaļ rezervuārā.

Mazgā auto mājās!
Svarīgi zināt! Ne visiem aparātiem ir iespēja ņemt ūdeni no tvertnes. Aizliegts strādāt ar augstspiediena mazgātāju, kas nav domāts šim nolūkam. Rīkojieties tikai pēc instrukcijas.

Virsbūves samitrināšana
Vispirms noregulējiet strūklas veidu uz pistoles – lielākajai daļai modeļu ir pagrieziena mehānisms. Lai samitrinātu lielu virsbūvi, ir nepieciešama strūkla, kas ir līdzīga vēdeklim. Lai mazgātu šauras un grūti pieejamas vietas, piemēram, salaidumus, deflektorus, spoguļus, riteņu diskus, labāk ir izmantot šauru strūklu – tā lieliski nomazgā dubļus. Ar šo smidzināšanas veidu jābūt ļoti uzmanīgam – pārāk stipra strūkla var sabojāt dažus elementus. Darba laikā ieņemiet tādu pozīciju, lai ūdens izsmidzināšana uz virsmas būtu aptuveni 45° leņķī. Ievērojiet attālumu līdz automašīnas virsbūvei. Parasti ieteicamais attālums ir 1-1,5 metri. Tādā veidā lakas pārklājums netiks traumēts, un uz virsmas esošie dubļi neiegriezīsies virsmā.

Jūsu drošībai! Darba laikā uzvelciet ūdensnecaurlaidīgus cimdus un lietojiet aizsargbrilles, lai šļaksti netrāpītu uz rokām un acīs. Nav ieteicams likt pirkstus pie izsmidzinātāja, jo spēcīgā ūdens strūkla var izraisīt traumas. Neaizmirstiet nobloķēt pistoles gaili, lai novērstu nejaušu ieslēgšanos. Uzraugiet augstspiediena šļūteni – tā nedrīkst sapīties.

Putu uzklāšana
Pēc dubļu noskalošanas un virsbūves samitrināšanas ar ūdeni, var uzklāt mazgājamo līdzekli. Putu veidošanās veids ir atkarīgs no mazgāšanas veida. Ir pieejami modeļi ar jau iebūvētu putu ģeneratoru, kurā ieplūst speciālais sastāvs, un putas iejaucas ūdenī. Visbiežāk lietotie aparāti, kuriem uz augsta spiediena šļūtenes stiprinās putu uzgalis ir tvertne ar mazgāšanas līdzekli un izsmidzinātāju. Atcerieties, ka nedrīkst izmantot parasto auto šampūnu – bezkontakta mazgāšanai ir jāizmanto īpašas aktīvās putas, kurām ir augsta absorbēšanās spēja. Tās iekļūst grūti pieejamās vietās un izspiež netīrumus un dubļus. Ar rokas mazgāšanu to, protams, nevar izdarīt. Putas uzklāj ar horizontālām kustībām no apakšas uz augšu. Vispirms noklāj sānu virsmas, tad virsbūves priekšējo daļu, tad jumtu, pārsegu un bagāžnieku. Pēc tam automašīnu atstāj uz 1-2 minūtēm, lai aktivizētu līdzekli.

Auto mazgāšana ar putām
Iegaumējiet!
Specializētie līdzekļi spiediena mazgātājiem parasti tiek pārdoti koncentrētā veidā un tos ir nepieciešams atšķaidīt ar ūdeni nepieciešamajās proporcijās. Pretējā gadījumā uz automašīnas lakas pārklājuma veidojas plankumi.

Pastāv vairāki noteikumi, kas jāievēro, uzklājot putas uz automašīnas:

  1. Neatstājiet mazgāšanas līdzekli uz virsbūves pārāk ilgi, pēc izžūšanas var veidoties pleķi, kurus ir grūti noskalot ar ūdeni – būs nepieciešama virsmas pulēšana;
  2. Neizsmidziniet putas uz karsta motora pārsega un jumta, ja strādājat saulainā dienā, vispirms atdzesējiet šīs detaļas ar ūdeni;
  3. Neaizmirstiet par elpošanas orgānu aizsardzību, ja mazgāšana notiek telpā, vēdiniet to.
  4. Noskalošana. Mazgāšanas līdzekli var noskalot divos veidos: ar smidzinātāja strūklu, ja virsbūve ir netīra, vai ar speciālu uzgali, kurš aprīkots ar sūkli vai birsti priekš automašīnas disku tīrīšanas. Uzgali uzstāda uz augstspiediena šļūtenes izsmidzināšanas pistoles vietā. Ūdens tiek padots uz darbojošos daļu, tāpēc to nevajadzēs samitrināt ar roku. Varēs viegli noberzt bitumena traipus, kukaiņus, mālus un citus grūti noņemamus netīrumus.

Žāvēšana
Lai uz tīras automašīnas atkal nepieliptu putekļi un dubļi, virsbūve ir labi jānožāvē. To var izdarīt manuāli – izmantojot logu tīrītāju un lupatiņu no dabīgā zamša. Lai nenodarītu bojājumus virsmai, izmantojiet tīrītāju ar silikona daļu, kura ir elastīga, un nerada bojājumus lakas pārklājumam. Daudz ātrāks žāvēšanas veids ir saistīts ar vaska lietošanu. Lielākajai daļai mazgātāju ir iespējams iepildīt vasku speciālā tvertnē, kuru pēc tam izsmidzina uz virsbūvi. Pēc tam pietiek ar gaisa plūsmu no kompresora, vai arī auto uz kādu laiku var atstāt, lai tas nožūst – virsbūve netiks ietekmēta.

Augstspiediena mazgātājs, salīdzinot ar rokas mazgāšanu, ne tikai samazina patērēto laiku, bet arī ir saudzīgāka pret automašīnu. Ja automašīnu nomazgātu ar sūkli vai lupatu, pēc abrazīvās smilšu daļiņu ietekmes, uz virsmas parādīsies mikro skrāpējumi. Ar augstspiediena metodi tas nenotiek – dubļi tiek noskaloti no virsbūves un tie tiek nedaudz pacelti ar biezo putu palīdzību. Lai no tām atbrīvotos, automašīna nav jāslauka – tiek uzgaidīts dažas minūtes un pēc tam putas noskalo ar tīru ūdeni.

3. Auto tīrības uzturēšanas padomi

Lai virsbūve ilgāk būtu tīra un pie to nepieliptu dubļi, to var apstrādāt ar vasku. Lai uzlabotu lakotās virsmas kvalitāti, var veikt pulēšanu: izmanto speciālu iekārtu kopā ar pulēšanas pastu. Šādu procedūru var veikt katrs pats, vai arī vērsties darbnīcā. Šo darbību iesaka veikt ne vairāk kā 2-3 reizes gadā, citādi krāsas slānis tiks sabojāts.

Kādus vēl auto elementus var nomazgāt ar augstspiediena aparātu? Protams, salona paklājiņus. Izņemiet tos un apstrādājiet tos ar spēcīgu ūdens strūklu. Var izmantot putas un pēc tam tās noskalot. Visvairāk mazgāšana ir nepieciešama tekstila paklājiem, no kuriem ir ļoti grūti izņemt iesēdušos traipus ar rokām. Daudzi autovadītāji jautā – vai drīkst mazgāt motortelpu? Risks būs mazāks, ja to vienkārši notīrīsiet ar rokām. Bet, ja vēlaties izmantot augstspiediena mazgātāju, ir nepieciešams ievērot papildu drošību. Ne velti lielākajā daļā automazgātavu šo darbu neveic. Ja šāds pakalpojums tomēr tiek piedāvāts, tad ar tādu norunu, ka uzņēmums neuzņemas atbildību par sekām. Pirms motortelpas tīrīšanas aizveriet drošinātāju un releju kasti, nosedziet ģeneratoru un citus elektroelementus. Tos var ietīt celofānā, lai ūdens netiek cauri. Mazgātāju uzstāda uz neliela spiediena un strūklu virza ļoti uzmanīgi, izvairoties no apsegtajām detaļām. Pēc šādas mazgāšanas ir ieteicams atstāt motora pārsegu atvērtu, lai paātrinātu izžūšanu.  Ievērojiet šos noteikumus, lai novērstu elektrosistēmas traucējumu risku.

Kā redzat, rūpes par automašīnu nav sarežģītas. Jūs variet ietaupīt naudu, ja to darāt pastāvīgi. Parēķiniet, cik ātri jums atmaksāsies augstspiediena aparāts. Piemēram, sadzīves modeļu cena sākas no 60 EUR. Ja vēl neesat iegādājies noderīgo tehniku, nepalaidiet garām iespēju to izdarīt mūsu interneta veikalā. Mazgātājs būs noderīgs, lai nomazgātu gan velosipēdu, gan kuteri, dārza celiņus vai mājas fasādi.

Inserv.lv var iegādāties dažādu populāru zīmolu augstspiediena mazgātāju modeļus, kā piemēram:


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu