0
0

Laiks riepu maiņai!

Kopīgot
1. novembris, 2023

Novembris ir pēdējais brīdis, kad ir jāsāk domāt par vasaras riepu nomaiņu uz ziemas riepām. Kā jau katru gadu, arī šogad 1. decembrī visām automašīnām ir jābūt aprīkotām ar ziemas sezonai atbilstošām riepām. Ir autovadītāji, kuri šo darbu paveic oktobra beigās vai novembra sākumā un ir arī daļa, kura šo darbiņu atstāj uz pēdējo brīdi. Ir autovadītāji, kuri šo darbiņu uztic profesionāļiem, bet citi labāk veic paši. Ja piederi otrajai grupai vai šogad pirmo reizi maiņu veiksi pats, tad šis raksts ir priekš tevis.  

Kā veikt riepu maiņu pašam?  

Iespējams esi dzirdējis viedokli, ja zini kā nomainīt rezerves riteni automašīnai, tad zināsi arī kā veikt sezonālo riepu maiņu, ja vien tev ir viss nepieciešamais aprīkojums. Lai riepu maiņu padarītu ātrāku un ērtāku ieteicams ziemas un vasaras riepas uzmontēt uz dažādiem diskiem. Diskiem nav jābūt vizuāli identiskiem, galvenais, lai tiem ir viens izmērs un vienāds skrūvju izvietojums.

Ar automašīnā jau esošajiem instrumentiem nepietiks, lai šo darbu veiktu labāk, tev būs nepieciešams:  

   Uzgrieznu atslega 

 

Sākumā jāpārliecinās, ka automašīnai nav iespējams aizripot, tādēļ nepieciešams izmantot stāvbremzi, kā arī neaizmirsti par riteņu bloķēšanas ķīļiem, ja tādu nav, vari izmantot arī citu priekšmetu, kurš nodrošina līdzīgu funkciju, piemēram, ķieģeļus vai koka klučus. Pēc tam nepieciešams pārliecināties, ka riteņu skrūves nav iesprūdušas, tad tās nepieciešams daļēji atskrūvēt, aptuveni līdz pusei. Šim darbam noderēs uzgriežņu atslēga. Vari izvēlēties sev ērtāko instrumentu - elektrisko, akumulatora vai pneimatisko uzgriežņu atslēgu. 

Pēc tam paceliet automašīnu ar domkrata palīdzību. Pārliecinies, ka domkrats ir novietots uz stabilas, taisnas un cietas virsmas, lai domkrats nevarētu iegrimt zemē. Pēc pacelšanas ir ļoti svarīgi zem automašīnas nolikt drošības statīvus jeb balstus. Tad noņem daļēji atskrūvētos uzgriežņus, lai varētu noņemt riteni. Kamēr ritenis ir noņemts vari izmantot izdevību un pārbaudīt arī bremžu tehnisko stāvokli.  

Kad vasaras riepas ir noņemtas, vadoties pēc skrūvju vietām, liec virsū ziemas riepas. Iesākumā pievelc uzgriežņus ar pirkstiem, bet pēc automašīnas nolaišanas tā, lai riepa tikai pieskaras zemei, bet uz tās vēl nebalstās viss automašīnas svars, pievelc uzgriežņus līdz galam ar dinamometriskās atslēgas palīdzību. 

Pārliecinies arī par to, vai riepās ir nepieciešamais gaisa spiediens. Te tev noderēs gaisa kompresors. Kā variantu iesakām aplūkot akumulatora MAKITA gaisa kompresoru, kuru iespējams ērti paņemt līdzi arī izbraukumos.  

Pēc riepu maiņas nepieciešams apsvērt arī nepieciešamība pēc balansēšanas, lai riepām veidotos vienāds nodilums. Šo darbu gan labāk uzticēt profesionāļiem auto servisā. 

Bahco domkrats

Kā zināt, vai esošās riepas vēl ir labas?

Reti kurš katru gadu pērk pilnīgi jaunas riepas, parasti vienas un tās pašas tiek izmantotas vairākus gadus pēc kārtas. Tomēr, kā zināt, ka ir pienācis laiks iegādāties jaunas riepas?  

Ir vairāki faktori, kuriem pievērst uzmanību: 

  • Riepu vecums – šajā jautājumā ir ļoti dažādi viedokļi., citi uzskata, ka jaunas ziemas riepas ir jāpērk ik pēc 2 vai 3 gadiem, kamēr citi domā, ka jaunas riepas ir nepieciešamas tikai pēc 10 gadiem. Kā ir patiesībā? Ir jāņem vērā, ka automašīnas riepas ir izgatavotas no gumijas un šim materiālam ir tendence ar laiku kļūt cietākam un riepas zaudē savas īpašības, tādēļ nav ieteicams ar vienu ziemas riepu komplektu braukt ilgāk kā 5 vai 6 gadus.  
  • Protektora dziļums – balstoties uz Latvijas likumdošanu ziemas riepu protektora dziļumam ir jābūt vismaz 4 milimetri. Par šo bieži vien tiek runāts, tomēr ne visi šoferi to zina. Protektora dziļumam ir jāseko līdzi, jo par neatbilstību normām, var tikt piešķirts sods.  
  • Nolietojuma pazīmes – pirms atkārtoti liec esošās ziemas riepas automašīnai, pārliecinies, ka uz tām nav tādi redzami bojājumi kā plaisas, dažādi izvirzījumi jeb pumpas.  

 

Ja esi nolēmis riepu maiņu veikt pats vai arī vēlies papildināt savu servisa instrumentu klāstu, ieskaties INSERV.LV piedāvājumā un iespējams tieši šeit atradīsi nepieciešamo.  

Hogert


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu