0
0

Trimmeris vai zāles pļaujmašīna — ko izvēlēties?

Kopīgot
13. maijs, 2022

zāles pļāvējs un trimmeris 

Saturs: 

  1. Тrimmeri — mobilitāte un universalitāte
    Kādi ir trimmeru veidi?
    Kā trimmeri lietot?
    Trimmeru priekšrocības
  2. Zāles pļaujmašīnas — veiktspēja un vienkāršā lietošana
    Kādi ir zāles pļaujmašīnu veidi?
    Kā lietot zāles pļaujmašīnu?
    Zāles pļaujmašīnas priekšrocības
  3. Kas ir labāks — trimmeris vai zāles pļaujmašīna?

Rūpes par zālienu ir viens no uzdevumiem, ar kuru saskaras privātmāju un vasarnīcu īpašnieki. Apkārt mājai vai pie tās vienmēr ir zaļie laukumi un zālieni. Ja tos nekopj, tie aizaugs un izskatīsies nekārtīgi. Labs zāliens – tas ir tāds zāliens, kuru regulāri pļauj. Agrāk zāli pļāva ar izkapti vai sirpi, bet tagad šim uzdevumam ir speciālas dārza iekārtas. 

Ir divu veidu ierīces, kas paredzētas zāles pļaušanai – zāles pļaujmašīnas un trimmeri. Neskatoties uz vienādo pielietojumu, tām ir dažāda konfigurācija un ārējais izskats. Tie atšķiras pēc savas funkcionalitātes un izmantošanas īpatnībām. Ko labāk iegādāties – trimmeri vai zāles pļāvēju? Centīsimies atbildēt uz šo jautājumu, norādot instrumentu kategoriju pamatīpatnības un aprakstot, kādos gadījumos labāk izvēlēties konkrēto ierīci. 

dārza tehnika 

Trimmeri – mobilitāte un universalitāte

Sākumā aplūkosim šo kategoriju īsi aprakstot to, kas vispār ir trimmeris. Trimmeri sauc par motorizētu pļāvēju – saīsinājumā motopļāvējs. No tā, ko mēs agrāk saucām par izkapti, trimmerim ir palicis tikai garais rokturis. Apakšējā daļā atrodas aukla vai tērauda naži, kas nopļauj zāli. Uzgalis griežas ar dzinēja spēka palīdzību, kas atrodas trimmera augšējā vai apakšējā daļā. 

 

Kādi ir trimmeru veidi?

Ir elektriskie un benzīna trimmeri, tie atšķiras pēc motora tipa, bet liela daļa konstrukciju ir ļoti līdzīgas. Elektriskajās ierīcēs uzstāda elektrodzinēju, kas saņem enerģiju no stacionārā tīkla vai akumulatora. Šāds instruments izdala mazāk trokšņa un tam ir augsts ekoloģijas līmenis. Benzīna trimmerim ir uzstādīts iekšdedzes dzinējs. Šādiem trimmeriem ir nepieciešams eļļas un degvielas maisījums, kā arī periodiska apkope. 

Kā trimmeri lietot?

Operators tur trimmeri aiz speciāla roktura. Ierīce ir izvietota vertikāli vai pa diagonāli. Trimmeri ir vieglāk lietot, ja tam ir speciāla siksna, kuru operators uzvelk mugurā, tādējādi no rokām tiek noņemta slodze. Ar trimmeri veido kustības, kas ir ļoti līdzīgas strādājot ar izkapti. Tikai viena asmens vietā, zāli nogriež uzgalis, kurš ātri rotē – vai nu aukla vai speciālie trimmera naži. 

trimmeri 

Trimmeru priekšrocības

Tas ir mobils instruments, ko var viegli pārnēsāt un uzglabāt. Ja tam ir paredzēts īpašs uzglabāšanas stienis, tas padarīs to vēl ērtāku. Būtībā trimmeri var izmantot visur, kur atrodas operators. 
Ja kā uzgali izmanto auklu, tad zāles pļaušanu var veikt arī laukumos, kur ir šķēršļi – žogi, ēkas, koki, stabi. Aukla nenodarīs kaitējumu cietajiem priekšmetiem, bet efektīvi nopļaus visu zāli. 
Ar trimmeri var strādāt uz nelīdzenas virsmas, jo tas tiek turēts rokās, nevis novietots uz zemes. Bet, strādājot stāvās nogāzēs, operators ātrāk nogurs. 
Trimmerus var izmantot ne tikai zālienu pļaušanai, bet arī zaru vai krūmu griešanai.
Zāles pļaujmašīnas — veiktspēja un vienkāršā lietošana

Zāles pļaujmašīna ir ierīce uz riteņiem, kuru ir jāstumj sev priekšā vai jāvirza, ja pļaujmašīna ir pašgājējierīce. Tās vada izmantojot rokturi, kas atrodas ierīces aizmugurē. Zāles griešanu veic naži, kas atrodas zāles pļāvēja apakšējā daļā. Dzinējs atrodas virs darba daļas. 

Zāles pļaujmašīnas bieži ir aprīkotas ar zāles savācēju. Tas ir ērti gadījumos, kad nepieciešama zāles savākšana. Vēl viens variants – zāles izmešana uz sānu. Mūsdienīgās ierīces bieži ir aprīkotas ar mulčēšanas funkciju – zāles smalcināšana un tās izvietošana pa zālienu mulčas veidā. 

 

Kādi ir zāles pļaujmašīnu veidi?

Tāpat kā trimmeri, arī zāles pļaujmašīnas iedalās elektriskajās un benzīna. Elektriskais dzinējs tiek pieslēgts stacionārajam tīklam un pļaušanu var veikt tik tālu, cik stiepjas pļaujmašīnas vads vai pagarinātājs. Pļaujmašīna ar benzīna dzinēju ir autonomāka un spēcīgāka, tomēr jārēķinās ar papildu izmaksām par degvielu, eļļu un tehnisko apkopi. Salīdzinājumā ar elektriskajām pļaujmašīnām, benzīna zāles pļāvēja troksnis ir lielāks, bet lielāka ir arī jauda un griezes moments. 

zāles pļāvējs 

Kā lietot zāles pļaujmašīnu?

Operators stumj zāles pļaujmašīnu sev priekšā, un šajā laikā naži nogriež zāli. Operatora uzdevums ir čūskveidīgi izbraukt pa visu zālienu. Ir pašgājējmodeļi, kas patstāvīgi brauc pa zālienu, bet tie paņem daļu no dzinēja enerģijas – tos ir tikai jāvirza sev priekšā. Pēdējais variants ir daudz ērtāks, ja nepieciešams nopļaut zāli uz slīpas virsmas. 

Zāles pļaujmašīnu priekšrocības

Ar zāles pļaujmašīnām var apstrādāt lielus laukumus, patērējot tam minimālu spēku. Lai veiktu zāles pļaušanu futbola laukumus un citos lielizmēra laukumos, tiek izmantotas tieši zāles pļaujmašīnas. 
Zāles pļaujmašīnām ir zāles pļaušanas augstuma regulēšanas funkcija.
Ja ierīcei ir mulčēšanas funkcija, tad pļaušanas laikā laukumu uzreiz var nosegt ar zāles mulču.


Kas ir labāks – trimmeris vai zāles pļaujmašīna?

Uz šo jautājumu nav viennozīmīgas atbildes.

 

 PriekšrocībasTrūkumi

                                   Trimmeri

 

  • kompakti;
  • var strādāt uz jebkāda reljefa;
  • labi pļauj zāli, neskatoties uz šķēršļiem;
  • mazāk maksā;
  • viegli uzglabāt un pārvietot;
  • izmanto dažādiem darbiem- zaru griešanai, krūmu cirpšanai;

 

  • jātur līdzsvarā;
  • grūti nopļaut lielas platības;
  • grūti nopļaut vienā līmenī;

 Zāles pļaujmašīnas

 

  • ērtas lietošanai lieliem laukumiem;
  • var noregulēt pļaušanas augstumu;
  • pašgājējmašīnas atvieglo pļaušanas procesu;
  • var veidot mulču;
  • liels pļaušanas platums;

 

  • dārgāk maksā;
  • neērti lietot uz nelīdzenas virsmas;
  • aizņem vairāk vietas uzglabāšanai un transportēšanai;

 

Lai panāktu maksimālu efektivitāti lielos vai sarežģītos laukumos, zāles pļāvēju un trimmeru lietošanu var kombinēt. Vispirms laukums tiek apstrādāts ar zāles pļāvēju, un pēc tam izmantojam trimmeri, lai nopļautu zāli pie nožogojumiem un nelīdzena reljefa vietās.  

Pareizas instrumenta izvēles gadījumā būs atkarīgs galīgais rezultāts, tāpēc izdariet izvēli atbildīgi, aplūkojiet tā īpašības un iespējas. 

 

dārza tehnika 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu