0
0

Plāno iegādāties sniega pūtēju?

Kopīgot
27. oktobris, 2023

Ziema tuvojas straujiem soļiem un jautājums par sniega efektīvu tīrīšanu kļūst arvien aktuālāks. Noteikti nevienam vien cilvēkam lokot muguru un tīrot sasnigušās kupenas, prātā iešaujas doma – varbūt ir pienācis laiks iegādāties sniega pūtēju? Šāda ideja noteikti skan vilinoši, tomēr sniega pūtējs jeb sniega frēze ir salīdzinoši dārgs pirkums, tādēļ ir rūpīgi jāapsver visi par un pret, lai būtu pārliecība, ka ieguvums ir atbilstošs sniega pūtēja cenai. 

Sniega pūtējs Sniega pūtējs Sniega pūtējs Stiga

Sniega pūtēja plusi

Privātmāju īpašniekiem ar piebraucamo ceļu vai cilvēkiem, kuriem gadu no gada ir jātīra trotuārs pie mājas, noteikti ir iedomājušies, cik ērti un ātri šo darbu varētu paveikt ar sniega pūtēja palīdzību. Laiks ir viens no galvenajiem ieguvumiem, kuru sniedz sniega tīrītāja iegāde. 

Ja vien nedzīvojat pilsētā, kur sniegs tiek notīrīts tavā vietā, tad sniega pūtēja iegāde ievērojami samazina slodzi mugurai un rokām, kura rastos, ja sniegu nāktos tīrīt ar lāpstas palīdzību. Lai vēl vairāk atvieglotu darbu, vērts izvēlēties sniega pūtēju pašgājāju. 

Sniega tīrīšana ar lāpstu sevī ietver smaguma cilāšanu, mešanu un nedabisku griešanos, kura savukārt var novest pie dažādām traumām. Ja lāpstas vietā izmanto sniega pūtēju, tad tas ir ne tikai lielisks enerģijas taupīšanas veids, bet arī iespēja pasargāt sevi. 

Sniega pūtēja trūkumi

Benzīna sniega pūtēji ir jaudīgi, tomēr iegādājoties šāda veida ierīci ir jārēķinās, ka tai būs nepieciešamas regulāras apkopes, piemēram, eļļas maiņa. Ir cilvēki, kam šī ikgadējā apkope nesagādā grūtības, bet, ja piederi pie cilvēkiem, kas tehnikas apkopei vēlas veltīt mazāk laika, tad iesakām izvēlēties elektrisko vai akumulatora sniega pūtēju. 

Ja vien neiegādājaties nelielu ierīci, tad ir jārēķinās, ka sniega pūtējs nav mazs un tam ir jāatrod vieta, kur to glabāt. Ja vieta ir ļoti ierobežota, bet jūtat nepieciešamību pēc sniega pūtēja, tad iesakām izvēlēties mazāku ierīci, kurai vieglāk būs atrast glabāšanas vietu. 

Sniega pūtējs Ryobi Sniega pūtējs Sniega pūtējs

Galvenie parametri, kuriem pievērst uzmanību

Kā jau lielākajai daļai dārza tehnikas, arī sniega pūtēji atšķiras viens no otra. Turpmākajā rakstā aplūkosim, kurām ierīces iezīmēm galvenokārt ir jāpievērš uzmanība.  

Barošanas veids

Pirmā īpašība noteikti ir barošanas veids – ar elektrību, ar akumulatoru vai ar benzīnu. Izplatītākais barošanas veids benzīns, jo šie modeļi ir efektīvākie – spēj sniegu aizmest tālāk un notīrīt to ātrāk. STIGA vai STIHL sniega pūtēji ir laba izvēle, ja vēlaties iegādāties ar benzīnu darbināmu ierīci. Bieži vien izvēlas benzīna sniega pūtējs, jo šīs ierīces ir jaudīgākas un efektīvākas. 

Elektriskais sniega pūtējs cenas ziņā ir lētākais, bet tas būs piemērots tikai nelielu laukumu tīrīšanai, piemēram, piemājas taciņai vai terases notīrīšanai, ja vējš ir sapūtis sniegu. Atšķirībā no elektriskajām ierīcēm, akumulatora sniega pūtēji sniedz kustību brīvību, kā arī akumulatora sniega pūtējs būs jaudīgāks nekā elektrības. Nu jau daži akumulatora sniega pūtēji jaudas ziņā līdzinās benzīna ierīcēm. 

Sniega pūtēja tips

Vēl viena būtiska lieta, kura jāapskata pirms sniega pūtēja iegādes, ir sniega pūtēja tips. Ir vienpakāpes, divpakāpju un trīspakāpju sniega pūtēji. Vienpakāpes sniega pūtējs ir piemērots neliela līdz vidēja sniega tīrīšanai. Šis sniega pūtējs nebūs piemērots sasaluša sniega tīrīšanai, kā arī tas sliktāk tiek galā ar dziļu, slapju un salipušu sniegu, tādēļ šī ierīce būs piemērota nelielas sniega segas notīrīšanai. 

 Galvenā atšķirība ir tāda, ka divpakāpju un trīspakāpju sniega pūtējiem ir papildu komponenti, kas palīdz efektīvāk noņemt un sasmalcināt sniegu. Divpakāpju sniega pūtējs ir aprīkots ar lāpstiņām, kas virza sniega pūtēju uz priekšu un palīdz ātrāk izspiest sniegu caur izmešanas vietu. 

Savukārt trīspakāpju sniega pūtējs ir aprīkots gan ar lāpstiņām, gan papildu sniega smalcinātāju, kas ar nelielu piepūli sasmalcina blīvi sablīvētus sniega blokus un pat sasalušu sniegu. Tādēļ šis tips tiek uzskatīts par jaudīgāko un ir piemērots arī lielāku platību tīrīšanai. 

Papildus īpašības

Komforts ir svarīgs ikvienam. Lai ziemā sniega tīrīšanu padarītu patīkamāku, daži sniega pūtēji ir aprīkoti ar apsildāmiem rokturiem. Šo funkciju īpaši novērtēsiet, kad būs liels sals un ārā nāksies pavadīt ilgāku laiku.

Ļoti laba drošības funkcija ir automātiskās apstāšanās slēdzis. Sniega pūtējs darbojas tikai tad, ja šis slēdzis tiek turēts, brīdī, kad tas tiek atlaists, uzreiz tiek apturēta sniega tīrīšana. Darbošanās princips ir tāds pats kā zāles pļāvējiem, kuri ir aprīkoti ar apstāšanās slēdzi. 

Ne visiem ir iespējams sniegu notīrīt dienā un kā zinām, no rītiem un vakaros ir tumšs. Lai strādāšanu padarītu iespējamu un vienkāršāku arī diennakts tumšajā laikā, sniega frēze var būt aprīkota arī ar lukturi. 

Secinājums – vai sniega pūtējs ir savas cenas vērts?

Ziemā spēcīgs putenis var uznākt pēkšņi un agri no rīta nav labāka palīga par sniega pūtēju. Ar sniega pūtēju taciņu uz māju vai piebraucamo ceļu notīrīsi daudz ātrāk nekā ar sniega lāpstu, kā arī mugura būs tev pateicīga. Ar sniega pūtēju vienlaicīgi ir iespējams notīrīt daudz lielāku sniega daudzumu nekā ar lāpstas palīdzību, pateicoties tam šo ziemas darbu ir iespējams paveikt ievērojami ātrāk. It īpaši ieguvumu no sniega pūtēja ievēros cilvēki ar veselības problēmām vai kustību traucējumiem.

Sniega pūtējs


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu