0
0

Piemājas sakopšanas darbi pavasarī?

Kopīgot
11. jūnijs, 2021

Uzkopšanas darbi nekad īsti nav bijuši to darbu sarakstā, ko darām labprāt, ar prieku un uz ko esam naski. Tiesa, tas vairāk attiecas uz mājas uzkopšanas darbiem – āra darbi daudziem daudz vairāk iet pie sirds! Daudz labprātāk, piemēram, esam gatavi šķūrēt pagalmā sniegu, nekā mazgāt traukus – abi, it kā taču ir darbi, tomēr viens šķiet nedaudz jautrāks!

Iespējams, dārza darbi daudz vilinošāki šķiet, jo tiek veikti ārā – un tas vienmēr ir patīkamāk, nekā sēdēt telpās. Jo īpaši, ja ārā pavasaris!

Tātad – āra darbi pavasarī – tie, kas saistās ar piemājas teritorijas, dārza un apkārtnes skopšanu. Privātmāju īpašnieki ļoti labi zina, ka katru pavasari šādu darbiņu – sīkāku un lielāku, netrūkst. Kad sniegs nokūst un tas vairs nav jārok ar lāpstu, lai nokļūtu uz ielas vai uz saimniecības ēku, tad sākas lielākie pagalma uzkopšanas darbi.

Ziemā viss guļ, arī dārzs, augi, zālāji, krūmi un koki, tikai uz pavasari sākot mosties un tieši tas ir laiks, kad nepieciešams tiem pievērst uzmanību un sākt darboties.

Pats galvenais, lai uzsāktu jebkuru darbu – tehnika un darba rīki. Dārza tehnika ir būtiska, jo nebūt ne visu veiksim ar plikām rokām un nebūt ne visu var paveikt ar rokām vien. Piemēram, motorizētā dārza tehnika – trimmeri, zāles pļāvēji, reizēm arī motorzāģis (ja dārzā vai dārza malā ir lieli koki un krūmi) – tie visi ir nepieciešami, lai uzturētu piemājas pagalmu un dārzu kārtībā. Tāpēc jārūpējas lai šie darbarīki būtu labā darba kārtībā. Ne motorizētā tehnika – grābekļi, lāpstas, kapļi un citi instrumenti – jāpārliecinās, ka arī tie ziemu pārdzīvojuši veiksmīgi un nekas jauns nav jāgādā, kā arī nav jālabo esošie.

Ja sākam ar darbiem, kad esam pārbaudījuši instrumentus – sākam ar sakopšanu. Lai gan šķiet ka lielākie sakopšanas darbi notiek rudenī, kad krīt lapas un grābeklim darba ir daudz, arī pavasarī uzkopšanas darbu netrūkst.

Varam sākt ar nokaltušo, nosalušo vai bojāto zaru zāģēšanu – kokiem, krūmiem. Paralēli, varam veidot vainagus tiem krūmiem un kokiem, kam tas vēl nav izveidojies – apgriežot un paformējot zarus tā, lai veidotos skaists un vienāds vainags. Tā būsim tikuši galā ar koku vizuālo paskatu pēc ziemas miega.

Nokūstot sniegam zālienā paliek dažādi gruži, zari, pērnās lapas (jo īpaši, ja rudenī neesam bijuši īpaši aktīvi strādātaji) un tā tālāk. Ņemam asu grābekli un ejam uzbrukumā – nokasam zālāju, zem krūmiem un kokiem. Sakasīto varam izmantot kompostam – dārzam noderēs.

Neaizmirstam noņemt pārsegus no augiem, kas uz ziemu tikuši sasegti – lai ieelpo pavasara gaisu un sāk atdzīvoties jaunam ziedēšanas un augšanas ciklam.

Ja vēlamies, lai zālājs vasarā ir skaists, košs un zaļš, varam arī piesēt klāt – jo pavasaris ir īstais laiks, kā zināms, kad to darīt. Būs vairāk ko pļaut, bet izskatīsies skaistāk un tas taču ir galvenais.

Neaizmirstam par pavasara vitamīnu devu, kas vajadzīga kā kokiem, tā krūmiem, puķēm un zālājam – mēslojums. Parūpējamies pavasarī arī par to, lai augi mūsu pagalmā un dārzā ir skaisti un ziedoši visu vasaru.


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu