0
0

Noderīgi padomi kultivatora lietošanai

Kopīgot
9. septembris, 2022

Labākais laiks dārza un dobju apstrādei ar kultivatoru ir pavasarī vai rudenī, atkarībā no augsnes veida. Mālainas augsnes apstrādei piemērotāks ir rudens, pirms lietus un sniegs ir iesūcies zemē. 

Daži dārzkopji labprāt apstrādā puķu un dārzeņu dobes ar lāpstu vai citu rokas instrumentu, tomēr tas ne vienmēr ir praktiski, it īpaši lielu dārzu apstrādei. Dārza kultivators ir ērta un efektīva alternatīva rokas instrumentiem. Nelielam piemājas vai vasarnīcas dārzam pietiks ar elektrisko vai akumulatora kultivatoru, bet lielu platību apstrādei labāk izvēlēties benzīna kultivatoru.

Kultivators

Kultivatora izmantošanas mērķi ir:

  • Augsnes irdināšana,
  • Nezāļu izraušanai,
  • Augsnes augšējās kārtas apstrādei,
  • Mulcēšana. 

Kultivatora uzdevums ir sasmalcināt cietos zemes gabalus, atbrīvot augsni no nezālēm, iestrādāt sēklas augsnē, sagatavot zemi stādīšanai. Seklā kultivācija iznīdē nezāles un uzirdina augsni ap augiem, atvieglojot gaisa un ūdens iekļūšanu augsnes dziļākajos slāņos. 
Daži dārzkopji kultivatorus un zemes frēzes izmanto mēslojuma iestrādāšanai augsnē. Kā papildus mēslojumu varat izmatot vecās lapas, kompostu, kūtsmēslus vai kādu citu organisko mēslojumu. Sekla augsnes virskārtas kultivēšana to irdina un iestrādā pievienotās barības vielas. Kultivators ir ideāli piemērots arī jaunu dobju iekārtošanai. 

Kultivators

Padomi drošam darbam ar kultivatoru

Kultivators ir jaudīga dārza tehnika, tādēļ ir jāievēro daži noteikumi, lai nerastos traumas tā izmantošanas laikā vai netiktu nodarīts kaitējums pašam kultivatoram. 

  • Pirms lietošanas, izlasi pamācību, pievēršot uzmanību drošības padomiem un apkopei. Strādājot ar kultivatoru ir ieteicams valkāt aizsargbrilles, lai izvairītos no netīrumu iekļūšanas acīs, kā arī jāizvēlas piemēroti apavi.
  •  Pirms darba uzsākšanas pārliecinieties, ka apstrādājamā zemes teritorija ir atbrīvota no slēptiem priekšmetiem, piemēram, akmeņiem, cementa gabaliem, stikliem, stieplēm, metāla gabaliem vai citiem priekšmetiem, kuri varētu tikt aizmesti, iesprūst asmeņos vai radīt dzinēja apstāšanos. Ir jāuzmanās arī no lielām koku saknēm, lai nesabojātu kultivatoru vai neradītu kaitējumu kokam.
  • Ja ir sajūta, ka strādājot ar kultivatoru kaut ko aizķerat, nekavējoties to izslēdzat un pārliecinieties, ka nav bojāti asmeņi.
  • Ir ieteicams apstrādāt sausu augsni. Kā noteikt, vai augsne ir pietiekami sausa? Ja nedaudz zemes paņem rokās un saspiež, tai ir jāsadrūp, nevis jāsaspiežas vienā gabalā. Savukārt, ja zeme ir mālaina un īpaši cieta, tad to var nākties nedaudz saslapināt, galvenais pēc apstrādāšanas ļaut tai izžūt.
  • Lai gan lielās noslodzes elektrības kabeļi ir ierakti dziļi zemē, sadzīviskām vajadzībām nepieciešamie elektrības vadi reizēm atrodas vien dažu centimetru dziļumā. Ja zemes gabals atrodas ēku un sadales skapja tuvumā, pārliecinieties, ka šādi vadi neatrodas apstrādājamā zemes gabalā. 

 

INSERV.LV piedāvājumā atradīsiet elektriskos, akumulatora un benzīna kultivatorus, izvēlies piemērotāko savam dārzam! 

Kultivators


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu