0
0

Motorzāģu izejmateriāli, aprīkojums un aksesuāri

Kopīgot
19. februāris, 2021

Uzlabot motorzāģa darba rādītājus, paplašināt tā izmantošanas jomu daudzējādā ziņā palīdz dažādu palīgpreču iegādāšanās, piemēram, ķēde un zvaigznīte paredzēta specializētai lietošanai, eļļa – lietošanai sezonu laikā. Operatora arsenālā ir jābūt ne tikai tam, bet arī remontkomplektam, aizsargapģērbam, rezerves izejmateriāliem, un lietojot motorzāģi ir jāievēro visi noteikumi.

Motorzāģu piederumi   

Motorzāģa eļļa

  • Ķēdes eļļošanai

Tvertnē ieplūstošā eļļa, kura ir atsevišķi no degvielas, ir paredzēta kustīgu detaļu eļļošanai – ķēdei un zvaigznītei. Kad zāģis uzsāk darbu, tas plūst cauri smērvielas kanālam un ķēdes posmiem. Eļļa nonāk uz sliedes rievām, un tādējādi visi nepieciešamie elementi tiek saeļļoti.

Daudzi ražotāji paši ražo eļļu saviem zāģiem, protams, pircējam tiek ieteikts izmantot tieši konkrētā modeļa ražotāja eļļu, kura ir bioloģiski nekaitīga apkārtējai videi. Motorzāģu lietotāju vidū ir uzskats, ka ražotāju oriģinālās eļļas var aizstāt ar automašīnas eļļām, ņemot vērā to viskozitāti. Piemēram, Husqvarna izvēlas motoreļļu, bet vācu ražotiem motorzāģiem izvēlas biezāku transmisijas eļļu, jo zāģa eļļas tvertnes novietojums attiecībā pret dzinēju nodrošina degvielas iepriekšēju sildīšanu, tādējādi samazinot tās viskozitāti. Tomēr jāņem vērā, ka jebkuras nesertificētas eļļas izmantošana var būt par iemeslu ražotāja garantijas atteikumam. 

motorzāģa eļļa

 

  • Divtaktu dzinējiem

Tāpat kā četrtaktu dzinējam, arī divtaktu dzinēja eļļai ir piedevas (speciālas vielas, kuras pievieno eļļai, lai pastiprinātu tās īpašības). Atšķirība starp tām ir tāda, ka divtaktu dzinēja eļļai pievieno dažādus šķīdinātājus. Tie uzlabo eļļu un tās īpašības sajaukties ar benzīna maisījumu.

Patērētāju ērtībām ražotāji iekrāso motoreļļas sarkanā, zilā un zaļā krāsā – tā ir viegli atšķirt maisījumu no parastās degvielas. 

Pirmais, kas jāņem vērā izvēloties eļļu divtaktu dzinēja instrumentam, ir ražotāja ieteikumi un sezonālās ekspluatācijas īpatnības (zemās temperatūrās paaugstinās eļļas viskozitāte kristalizācijas dēļ). Eļļas kvalitāti norāda viskozitātes indekss. Par labāko uzskata to, kuras rādītāji temperatūras svārstībās paliek tuvu nominālvērtībai. Balstoties uz to tiek iedalītas “vasaras” un “ziemas” eļļas. Nepieciešamo indeksu norāda instrumenta ražotājs. Augstā viskozitāte apgrūtina zāģa iedarbināšanas procesu, jo tā ierobežo rotācijas frekvenci. Lai atvieglotu procesu, eļļa ir jāsilda (bet ne ar atklātu liesmu!).

Motorzāģu eļļa

Ķēde

Ķēdi izvēlas atbilstoši zāģa tipam un izvirzītajiem uzdevumiem. Izvēloties ķēdi jāņem vērā tās parametri – solis starp kniedēm, profila augstumu, griezuma dziļumu un tā biezumu.

Vadošā posma biezumu izvēlas stingri saskaņā ar sliedes platumu. Kopumā ir četri standarta izmēri:

  1. 1,1 mm (0,043 collas) – šādas ķēdes izmanto nelieliem viena roktura zāģiem.
  2. 1,3 mm (0,050 collas) – šāda biezuma vadošais posms ir raksturīgs sadzīves un pusprofesionālajām ķēdēm.
  3. 1,5 mm (0,058 collas) – šādas ķēdes uzstāda jaudīgākām ierīcēm. Tās ir nodilumizturīgas.
  4. 1,6 mm (0,063 collas) – šāda biezuma ķēdes izmanto koku gāšanas ierīcēs.

motorzāģa ķēde

Profila augstums – ir starpība starp griezējšķautni un griezes ierobežotāja malu. Lai sasniegtu maksimālu veiktspēju, profesionālie zāģi tiek aprīkoti ar augsta profila ķēdēm, bet sadzīves ar zema profila ķēdēm. Zema profila ķēde sagriezīs koku ar mazāku atdevi un vibrāciju, jo vienā gājienā zobs noņems nelielu materiāla daudzumu. Augsta profila ķēdēm ir lielāka atdeve, ņemot vērā vienā reizē noņemto materiālu. Šaura profila ķēde – platuma ziņā šaura ķēde, kas veic akurātus griezumus, tai ir mazāka atdeve un vibrācija. Plata profila ķēde nozīmē plašākas darba iespējas.

Griešanas dziļums nozīmē materiāla slāņa noņemšanu vienā kārtā. Tas ir atkarīgs no augstuma, uz kura ķēdes zoba augšējā šķautne paceļas virs zāģēšanas ierobežotāja. 

  1. 0,030 collas (0,762 mm) – profesionāla zāģa griešanas dziļums, kas izmantojams vienīgi mehanizētā meža ciršanā.
  2. 0,025 collas (0,635 mm) un 0,030 collas (0,76 mm) – lielākajai daļai mūsdienu zāģu.

Ja skaidu biezums samazinās, tad tas signalizē par ķēdes elementu nodilšanu un nepieciešamību pazemināt ierobežotāju.

motorzāģa apkopšana 

Asināšanas komplekts

Parasti asināšanas komplekts sastāv no šādiem priekšmetiem:

  1. Divu tipu vīles. Apaļās izmanto sānu skaldņu un griezējleņķu defektu labošanai. Plakanās vīles izmanto, ja nepieciešama ierobežojošā griezuma korekcijas.
  2. Šablons ir aprīkojums ķēdes balsta zoba asināšanai pareizā leņķī ar apaļu vīli.
  3. Spīles motorzāģa ķēdei ir tās pašas skrūvspīles, tikai mazāka izmēra. Tās ir paredzētas sliedes noturēšanai apstrādes laikā. Bet asās kājiņas palīdz droši noturēt sliedi uz improvizētās virsmas (piemēram, uz celma mežā).

 

Sliede

Sliedi ir jāizvēlas atbilstoši lietošanas jomai un saskaņā ar maksimāli pieļaujamajiem izmēriem. Atkarībā no veicamo darbu tipa var izvēlēties vai nu sadzīves zāģa sliedi, vai arī atviegloto -darbam augstumā, vai arī profesionālo ar maināmām galviņām.

  • Zāģa sliedes, kurus uzstāda uz sadzīves motorzāģiem. Tās ir paredzētas tiem lietotājiem, kas strādā ar zāģi, un tiem nav īpašu prasmju. Tāpēc, lai maksimāli pasargātu tādus “operatorus”, ražotāji uzstāda šauru, plakanu sliedi ar zema profila ķēdi, kurai ir ļoti maza nosliece uz prettriecienu.
  • Atvieglinātās sliedes paredzētas darbu veikšanai, kur svarīgs ir instrumenta svars (piemēram, zāģēšana augstumā). Šādas sliedes sastāv no divām tērauda plāksnēm ar izvēlētām rievām, tukšumi starp tām ir aizpildīti ar poliamīdu. Šī konstrukcija ļauj būtiski samazināt instrumenta svaru.
  • Profesionālai lietošanai izstrādātas sliedes ar maināmām galviņām. Tās paredzētas ilgstošam darbam un tās izmanto vidējas un augstas jaudas zāģiem. 

motorzāģa sliede 

Visas sliedes tiek izgatavotas no metāla. Sliedēm darba laikā piemīt viena īpašība – uzsilt, kas absolūti neietekmē darbu. Svarīga loma sliedes darbībā ir eļļošanai, tāpēc pēc darba sliedi ir nepieciešams notīrīt (tam var izmantot speciālus komplektus vai palīglīdzekļus) un ieeļļot vadošo zvaigznīti. 

Darbam ir ieteicams izmantot zāģēšanas komplektu, kas sastāv no 2 ķēdēm un 1 zvaigznītes, jo tās kalpo apmēram vienādu laika posmu, pēc tam zvaigznīte pielāgojas (piedilst) ķēdei un to ir nepieciešams nomainīt. Sliedi maina atkarībā no mehāniskā nodiluma: rievas ģeometriskā deformācija, nodilušās malas un citi bojājumi, kas rada funkcionālos traucējumus darba veikšanai. Pirms darba ir jāpārbauda eļļas padeves atvere (sliedes galā pie zvaigznītes), lai tā nebūtu pilna ar zāģa skaidām.

Aizsargkomplekti (speciālais apģērbs)

Zāģis ir instruments, kura nepareizas ekspluatācijas rezultātā var rasties daudzas traumas. Zāģa lietotājam ir jābūt profesionālam lietotājam, kā arī vēlams, lai operators būtu šī instrumenta cienītājs, lai pasargātu sevi no neparedzētām situācijām. Ir daži svarīgi nosacījumi, kuri būtu jāievēro ikvienam, kurš plāno darboties ar motorzāģi, lai netraumētu sevi un darbs ritētu bez aizķeršanās.. Svarīgi ir nodrošināties ar darbam drošu apģērbu un citiem nepieciešamiem piederumiem.

darba drošība un apģērbs

Pamatkomplektā ir iekļauts:

  • Ķivere ar troksni izolējošām austiņām, kas pasargā dzirdes orgānus;
  • Pilnībā nosedzoša sejas maska, kas pasargā seju no zāģskaidu nokļūšanas acīs;
  • No saules gaismas sargājošas brilles;
  • Cimdi, kas pasargā pret nejaušiem griezumiem un noberzumiem, un uzlabo instrumenta satvērienu;
  • Speciālas bikses ar oderi – odere izgatavota no poliamīda bāzes materiāla (plastmasa, no kuras izgatavo bruņu vestes). Saskares gadījumā ar motorzāģa ķēdi, tā apstāsies ātrāk, un netraumēs operatora kājas, jo bikšu materiāls sapīsies ķēdē un apstādinās to.
  • Profesionāliem lietotājiem ir pieejamas vissezonas virsjaka un bikses, kas izgatavotas no speciāla ūdens atgrūdoša materiāla, bet neaiztur gaisa caurplūdi. Operatoram ir pieejami arī speciāli apavi ar metāla purngaliem, lai darba laikā krītošais koka gabals vai zāģis netraumētu pēdas. 

 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu