0
0

Malkas skaldīšana- ar cirvi vai malkas skaldītāju?

Kopīgot
5. augusts, 2022

Kurināmās malkas sagādāšanai klasiskajā izpratnē tiek lietots cirvis, tomēr, arvien populārāki kļūst malkas skaldītāji, kas ietaupa laiku un fiziskā spēka resursus. Darbarīka izvēlē svarīgu lomu spēlē arī skaldāmās koksnes veids – ja tas ir parastais alksnis vai osis, tie padodas viegli, bet bērzs, kas atvests no purvainas vietas – var nopietni pārbaudīt cirtēja pacietību. 

Malkas skaldīšana ar cirvi. 

Cirvji no INSERV.LVCirvji no INSERV.LV

Izvēlēties malkas skaldīšanai piemērotu cirvi nebūt nav tik vienkārši, kā šķiet pirmajā mirklī. Pirms darba uzsākšanas objektīvi ir jānovērtē skaldītāja fiziskā sagatavotība, bluķa diametrs un koka suga.  

  • Cirvja kātam ir liela nozīme. 

Vispirms jānovērtē cirvja kāts. Malkas skaldāmajiem tas ir taisnāks un garāks nekā pārējiem. Šāda forma ļauj izdarīt pēc iespējas spēcīgāku cirtienu. Vidēja izmēra malkas skaldāmajam cirvim ir apmēram 60–80 cm garš kāts. Ja jāskalda resnāki bluķi, jāizvēlas garāks kāts. 
Pieejami cirvji ar metāla, koka un stikla šķiedras kātu. Izvēloties cirvi ar koka kātu, jāskatās, no kādas koksnes tas izgatavots. Labāka ir kļava, bērzs vai osis. Šāda koksne pēc trieciena slāpē vibrāciju, savukārt no ozola vai akācijas izgatavotie kāti trieciena laikā radušās svārstības nodod tālāk rokai. Agrāk koka kātu krāsoja vai pārklāja ar laku, bet tagad piesūcina ar vasku, saglabājot satvēriena noturību. 

  • Asini cirvja asmeni 40 grādu leņķī. 

Ļoti svarīga ir cirvja asmens forma. Malkas skaldāmajam asmens izskatās kā trīsstūrveida prizma un uzasināts 40–60 grādu leņķī. Ņemot vērā lielu atvēzienu, tas ļauj samērā viegli pa šķiedrai saplēst pat lielus un zarainus bluķus. Visbiežāk gan cirvjus uzasina tieši 40 grādu leņķī. Šāds asmens viegli šķeļ koku. Jāatceras, ka pārāk ass asmens ātri atcērtas. Skaldot līdz 10 cm resnus bluķīšus, asmeni var neasināt. 
Moderno cirvju asmens var būt pārklāts ar īpašu slidenu pārklājumu, kas samazina berzi, tādējādi cirvis vieglāk iecērtas koksnē. 

Dažiem cirvjiem sānos izveidoti ķīļi. Svarīgi, lai šādiem darbarīkiem asmens apakšējā daļa nebūtu pārāk šaura un asa. Pretējā gadījumā cirvis, iedziļinoties koksnē, zaudēs enerģiju, pirms savu uzdevumu veiks sānos esošie ķīļi. Rezultāts – bluķī iesprūdis cirvis, un tā izvilkšanai jāpatērē daudz laika un enerģijas. 

  • Jāizvērtē cirvja svars. 

Būtisks kritērijs izvēlē ir cirvja svars – jo tas lielāks, jo vieglāk šķelt koku. Tomēr līdz 10 cm diametra bluķīšu skaldīšanai pietiks ar 1 kg smagu cirvi. Resniem un zarotiem bluķiem vajadzēs pat 4 kg smagu cirvi. Tāpat šādu bluķu plēšanai ieteicams iegādāties šim nolūkam paredzētus tērauda ķīļus. Koksnē tos labāk dzīt nevis ar cirvi, bet gan piemērotu veseri. 
Lai noteiktu piemēroto cirvja svaru, skaldītājam tas jāsaņem aiz kāta gala un jāmēģina pacelt, saliecot roku elkonī. Ja tas izdodas tikai ar piepūli, konkrētais darbarīks ir par smagu un nepieciešams vieglāks. 

Malkas skaldīšana ar malkas skaldītāju. 

Malkas skaldītāji no INSERV.LVMalkas skaldītāji no INSERV.LV

Jau labu laiku ar cirvi konkurē malkas skaldītājs, kas vienlīdz labi tiek galā neatkarīgi no tā, vai bluķi svaigi vai sausi.   

Izmantojot malkas skaldītāju, cilvēks ietaupa laiku un savus fiziskā spēka resursus. Ja jāsagatavo liels malkas daudzums, tad malkas skaldītāja iegāde ir prātīgs risinājums. Malkas skaldītāja darbības princips ir tāds, ka bluķis ir jāievieto skaldītājā un jāparauj rokturis, tad skaldītājs sašķels bluķi divās vai četrās pagalēs. 
 
Skaldītāju veiktspēja un cenas ir ļoti dažādas, tāpēc, pirms izlemt par iegādi, nepieciešams pārdomāt trīs aspektus: cik biezus bluķus vajadzēs skaldītājā ievietot, kādas pagales ir jāsagatavo un cik daudz malkas nepieciešams, jo ir nozīme tam, vai saimniecībā patērē 3-4 vai 30-40 kubikmetrus gadā. Jo lielāki apjomi jāskalda, jo lielākas jaudas malkas skaldītāju vajadzētu izvēlēties. 

Kāpēc izvēlēties malkas skaldītāju? 

  1. Ātra veiktspēja- skaldītājs strādā ātri un viegli sadala arī lielos baļķus, kurus ar cirvi būtu nepieciešams skaldīt vairākas reizes. 
  2. Videi draudzīgi- baļķu sadalītāji sadalās četrās kategorijās: manuālie, hidrauliskie, elektriskie un ar gāzi darbināmie. Manuālie un hidrauliskie baļķu sadalītāji nerada planētai nekādus bojājumus, jo tos darbina manuāli. Savukārt ar gāzi darbināmi sadalītāji savu enerģiju iegūst no izplūdes gāzēm, kas tomēr nav tik bīstamas kā naftas degviela.
  3. Ietaupa laiku- skaldīšanai nepieciešams ļoti maz laika un turklāt elektriskie un ar gāzi darbināmie baļķu skaldītāji ir daudz efektīvāki nekā manuālie skaldītāji, jo tie nav atkarīgi no cilvēku darbaspēka.
  4. Nepieciešama neliela apkope - manuālajiem skaldītājiem nepieciešama periodiska eļļas pievienošana, elektriskajiem skaldītājiem būs nepieciešama regulāra eļļas pievienošana un degvielas uzpilde.

Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu