0
0

Kā izvēlēties zāles pļāvēju?

Kopīgot
30. aprīlis, 2020

Saturs:

  1. Galvenie jautājumi, kas jāapsver pirms zāles pļāvēja iegādes
  2. Zāles pļāvēju veidi
  3. Barošanas veidi
  4. Zāles pļāvēju īpašības
  5. Kas jāzina par papildaprīkojumu un uzglabāšanu?

Kā uzturēt zālienu labā kārtībā? Palīdzēs zāles pļaujmašīna. Lai to izdarītu, ir svarīgi atrast modeli. Liels sortiments un daudzi tehniskie raksturlielumi dažkārt noved pircēju strupceļā. Mēs piedāvāsim dažādus tehnikas veidus, stāstīsim par to barošanas veidiem, izvēles pamatparametriem un noderīgām palīgierīcēm. Vai vēlaties nopļaut nelielu zālienu mājas priekšā vai futbola laukumu? Katram uzdevumam ir piemērota tehnika, ar kuru rūpēties par zālienu būs viegli! 

Galvenie jautājumi

Cik liels ir zāliena laukums? 
Mazajām teritorijām, kuru platība aizņem līdz 500 m2, piemēroti ir kompaktie, nelielas jaudas pļāvēji. Šiem modeļiem ir neliels svars un tie nav pārāk dārgi. Zemes gabaliem līdz 1000 m2 un vairāk ir nepieciešama produktīvāka tehnika. Parasti tā ir lielāka un vērtīgāka. Jo darbam šādās teritorijās nepieciešama liela jauda un virkne papildu konstruktīvu īpatnību, kas atvieglo zāles pļaušanu. Ar šādu pļāvēju palīdzību var izdarīt pat vissarežģītāko darbu. 

Cik tuvu zāliens atrodas barošanas avotam?
Elektrobarošanas avots, kas atrodas netālu no zāliena, ko vēlaties apstrādāt, dod iespēju izmantot elektrisko zāles pļāvēju. Ja nākas strādāt ievērojamā attālumā no rozetes, labāk izvēlēties bezvadu tehniku. Tas var būt akumulatora vai mehāniskais pļāvējs. Ļoti populāri ir arī modeļi ar benzīna dzinēju. Mūsu vietnes sortiments apmierinās jebkurus pieprasījumus.

Kur tiks uzglabāts zāles pļāvējs? 
Pirms tehnikas iegādes ir jāpadomā par tās glabāšanas vietu. Vai tā būs plaša garāža vai šaura palīgtelpa? Saskaņā ar to, izvēlas zāles pļāvēju gabarītus. Padomājiet arī par to, vai būs jāiet cauri ierobežotai telpai, piemēram, pa durvīm vai vārtiņiem. Izmēriet to, lai iegādātos modeli, kas bez problēmām varēs tikt cauri.

 

Zāles pļāvēju veidi

No zāles pļāvēja veida ir atkarīgas tā piedāvātās ērtības un izmantošanas efektivitāte. Uzskaitīsim pamatvērtības.  

Standarta zāles pļāvēji
Apskatīt visus zāles pļāvējus. 


 

 

 

 

 

 


Standarta zāles pļāvējs – visuniversālākais tehnikas veids zāliena pļaušanai. Tas var strādāt ar jebkāda veida zālienu, gan ar garu zāli, gan augiem. Kad runa ir par barošanas veidiem, rotormodeļu sortimentā ir liela izvēle starp elektriskajiem, akumulatora un benzīna pļāvējiem. Ir pieejami elektriskie un akumulatori ar jaudu līdz 1800 W, kā arī benzīna ar motora tilpumu līdz 190 m3 un degvielas tvertnes tilpumu līdz 1 litram. Lai kādu modeli jūs nopirktu, esiet pārliecināts – tā ir optimāla izvēle dārza uzturēšanai – lai tas būtu sakopts. Turklāt šādu variantu izvēlas, ja nav laika regulāri pļaut zālienu: rotorpļaujmašīna tiks galā pat ar augstu zāli.

Standarta zāles pļāvējiem ir šādi rādītāji:
Pļaušanas platums ir no 260 līdz 1170 mm
Pļaušanas augstuma regulēšanas funkcija
Zāles savācēji, kuru tilpums ir līdz 60 l
Svars no 4,3 līdz 112 kg

Mehāniskie zāles pļāvēji. 
Apskatīt mehāniskos zāles pļāvējus. 


Mehāniskais zāles pļāvējs – tas ir tradicionālais zāliena apsaimniekošanas tehnikas veids. To sauc arī par rokas zāles pļāvēju. To neaprīko ar dzinēju, bet tas darbojas saskaņā ar lietotāja spēku. Stumjot to uz priekšu no riteņu griešanas sāk griezties naži, kas nogriež zāli. Darbs ir salīdzināms ar cirpšanu. Šāds variants ir piemērots regulārai zālienu kopšanai, jo ar lieliem augiem šāda tehnika netiek galā.

Mehānisko zāles pļāvēju sortimentā ir modeļi, kuriem ir:
Pļaušanas platums no 300 līdz 400 mm
Pļaušanas augstuma regulēšanas funkcija
Zāles savācēji, kuru tilpums ir līdz 40 l
Svars no 6,1 līdz 9,1 kg

Roboti – zāles pļāvēji
Apskatīt robotus-zāles pļāvējus. 

Tie ir izstrādāti, lai pļautu zālienu. Lietotāja dalība procesā nav nepieciešama, tāpēc šādu tehniku vēl sauc par automātiskajiem zāles pļāvējiem. Tie kļūs par lielisku variantu jebkura izmēra laukumam, un zāliens veidosies pietiekami līdzens. Piemēram, robots Bosch Indego var pļaut zālienu, kura platība ir līdz 1000 m2. Pirmās uzstādīšanas laikā ar skārienpulti tiek uzstādītas LogiCut zāliena un navigācijas kartes efektīvai pļaušanai. Pēc uzstādīšanas zāles pļaujmašīna pārvietosies pa paralēlām līnijām noteiktās robežās. Tādā veidā izdodas aptvert visu zālienu, bet pļaušana būs par 30% ātrāka nekā robotizētiem pļāvējiem ar nejaušām navigācijas sistēmām. Neuztraucieties, ka robots ietriecas apmalē vai citā šķērslī. Tas nenotiks pateicoties sensoriem, kas paceļ nažus, ja uz ceļa ir kaut kas cits, izņemot zāli.

Raideri
Apskatīt raiderus. 
















Raideri ir piemēroti lielu izmēru zālienu apstrādei, platībā līdz 0,5 ha (aptuveni 12 tenisa korti). Ar savu konstruktīvo īpašību un lielo pļaušanas platumu tie ļauj minimizēt fizisku slodzi un laiku, kas patērēts pļaušanai. Darba laikā lietotājam nav jāiet un jāstumj tehnika. Operatoram ir paredzēts sēdeklis, bet vadība ir līdzīga kā braukšanai ar automobili. Jūs vienkārši sēdēsiet un baudīsiet zāliena pļaušanas procesu – bez steigas un noguruma. Ar neliela izmēra raideri būs viegli manevrēt ap puķu dobēm, krūmiem un citiem šķēršļiem. Ar to var viegli izbraukt caur standarta dārza vārtiem. Dažos gadījumos šādas mašīnas iegāde ir ekonomiskāka alternatīva lielgabarīta benzīna pļāvējiem. Raideriem ir dzinēji, kuru tilpums ir līdz 196 cm3, bet degvielas tvertnes tilpums var sasniegt 3,8 litrus. Tas nodrošina produktivitāti. Liels pļaušanas platums, augstais pārvietošanās ātrums un maksimālais ērtums operatoram – lūk, kas ir raideru priekšrocība salīdzinājumā ar rotorpļaujmašīnām. Raideriem ir viena tehnikas izmantošanas īpatnība – tie ir piemēroti darbam uz diezgan līdzenas virsmas.

Raideru modeļiem ir šādas īpašības:
Pļaušanas platums no 260 līdz 1170 mm
Zāles pļaušanas augstuma regulēšana
Zāles savācēju tilpums ir līdz 150 l
Svars līdz 133 kg
Rādīt raiderus-zāles pļāvējus

Dārza traktori
Apskatīt dārza traktorus. 
















Minitraktors ir piemērots zālājam ar paugurainu virsmu, aizaugušam zālienam un teritorijām ar sarežģītu ainavu. Salīdzinājumā ar raideru, šai ierīcei ir palielināta izmēra riteņi, lai uzlabotu caurlaidību, kā arī ir lielāka jauda un platums. Motora tilpums var sasniegt 452 cm3, bet degvielas tvertnes tilpums – 6 l. Tas ir lielisks veids, kā strādāt teritorijās, kuru platība ir vairāki hektāri. Ir divu veidu minitraktori, kas atšķiras ar nopļautās zāles savākšanas principu. Modeļi ar zāles savācēju ir ērti ar to, ka spēj savākt vairāk nekā 200 litrus – zālienu nevajadzēs apkopt pēc darbu pabeigšanas. Reizēm būs nepieciešams apstāties, lai iztukšotu zāles savākšanas tvertni. Modeļiem ar izmešanas funkciju uz sānu nav zāles savācēja, tāpēc tie ir daudz kompaktāki, manevrētspējīgāki un neprasa apstāšanos zāles tvertnes iztukšošanai. Tomēr zāle tiks izmesta uz zemes. Lai to nevajadzētu pēc tam vākt, labāk izmantot mulčēšanas funkciju – zāle tiks sasmalcināta, un tā būs kā mēslojums zālienam. Bez zāles savācēja ir vieglāk manevrēt ap šķēršļiem, kā arī to ir vienkāršāk uzglabāt – mintraktors aizņems mazāk vietas garāžā vai šķūnī.

Minitraktora modeļiem ir šādas īpašības:
Pļaušanas platums ir līdz 1020 mm
Zāles pļaušanas augstuma regulēšana
Zāles savācēju tilpums ir līdz 260 l
Svars līdz 221 kg
Rādīt dārza minitraktorus

 

Barošanas veidi

Pēc tam, kad būsiet izvēlējies atbilstošāko zāles pļāvēja veidu, kas atbilst jūsu vajadzībām, tad ir jāpievērš uzmanība barošanas veidam. Aplūkosim dažādus barošanas veidus.

  • Elektriskie zāles pļāvēji

Elektriskie zāles pļāvēji ir ideāli piemēroti lielākajai daļai dārza teritoriju un piemājas teritorijas, privātmājām, un nelielām viesnīcām. Jūs varat pļaut, bez raizēm par degvielas tvertnes papildināšanu vai akumulatora uzlādēšanu. Lai sagatavotos darbam, ir nepieciešams minimāls laiks – vienkārši pievienojiet tehniku elektrotīklam un uz priekšu! Modeļi ar šo barošanas tipu nodrošina stabilu jaudu, vienkāršu ekspluatāciju un apkopi. Turklāt tie strādā ar benzīna analogu. Galvenais – izvēlēties piemērotu pagarinātāju, lai nodrošinātu zāles pļaujmašīnas pārvietošanos pa teritoriju bez ierobežojumiem

  • Akumulatora elektriskie zāles pļāvēji

Ja nav iespējams pieslēgt elektrisko pļaujmašīnu tīklam vai zāliens atrodas tālu no mājas, bet pagarinātāja izmantošana nav lietderīga, tad šajā gadījumā labs variants būs akumulatora modelis. Ar uzlādēto enerģijas elementu tehnika spēj strādāt ar lielisku jaudu un darboties neatkarīgi no ārējiem elektroenerģijas avotiem. Visbiežāk akumulatoru pļaujmašīnas aprīko ar Li-Ion tipa bateriju, kas neizlādējas pat ilgstošas neizmantošanas gadījumā un tai nav tā saucamā atmiņas efekta. Tas ievērojami atvieglo ekspluatāciju. Turklāt akumulatoru tehnikas iegāde ir izdevīga, jo daudzi elektroinstrumentu ražotāji piedāvā veselu preču klāstu, lai koptu dārzu ar iespēju strādāt ar vienu akumulatoru.

  • Benzīna zāles pļāvēji

Benzīna zāles pļāvēji ir vispiemērotākie, lai apstrādātu lielus laukumus un biezu zāli. Tāpat kā akumulatoru modeļi, tie nav piesaistīti enerģijas avotam, bet ir spēcīgāki. Tie spēj strādāt ilgāk, jo tie ir aprīkoti ar degvielas tvertnēm. Var doties uz lielākiem attālumiem un pļaut zāli bez dzinēja uzpildīšanas. Tomēr benzīna tehnika darbojas ar paaugstinātu trokšņa līmeni, tai ir lielāki gabarīti, kā arī nepieciešama īpaša sagatavošanās darbam – degvielas un eļļas uzpildīšana. Papildus benzīna iegādei, ir svarīgi arī laikus mainīt materiālus stabilam dzinēja darbam – veikt plānoto tehnisko apkopi.

  • Mehāniskie – rokas zāles pļāvēji

Tradicionālajiem mehāniskajiem zāles pļāvējiem nav nepieciešama elektrobarošana vai degviela. Tas ir visvienkāršākais un ekonomiskākais variants. Izmantojot lietotāja spēku, lāpstiņas virzās uz priekšu un nogriež zāli. Šāds variants būs piemērots nelielam zālienam piemājas teritorijā, jo apstrādāt lielus zālienus lietotājam būs fiziski sarežģīti.


Zāles pļāvēju īpašības

Izvēloties zāles pļāvēju, pievērsiet uzmanību tehniskajām īpašībām un funkcijām.

  • Dzinēja jauda

Jaudu mēra kilovatos (kW), bet benzīna tehnikai zirgspēkos (ZS). Jo lielāka jauda, jo izturīgāka būs tehnika, un tas nozīmē, ka izdosies nopļaut lielu zāli un ātrāk tikt galā ar darbu apjomu.

  • Pļaušanas augstums:

Augstumu mēra milimetros (mm). Parasti pļaušanas augstumu var regulēt, lai nodrošinātu līdzenu zāles pļaušanu visā laukumā. Ja vēlaties zālienu pļaut reti, labāk izvēlēties modeli ar lielu regulējuma diapazonu. Tad jūs varēsiet nopļaut ļoti īsu zāli, kuru nebūs nepieciešams atkal pļaut pēc īsa laika.

  • Pļaušanas platums

Platumu mēra milimetros (mm). Tas ir līnijas platums, ko zāles pļaujmašīna spēj nopļaut vienā piegājienā. Jo lielāka ir zāliena platība, jo lielāks pļaušanas platums ir nepieciešams. Tas ļaus ātrāk tikt galā ar darbu visā teritorijā. Nelieliem zālieniem būs piemērota tehnika ar platumu līdz 320 mm, lielākām teritorijām – virs 400 mm. Izvēloties šo opciju, noteikti pievērsiet uzmanību mašīnas gabarītiem – tai jābūt telpas ieejas platumā, kur jūs to uzglabāsiet.

  • Zāles savācējs

Tilpumu mēra litros (l). Zāles savācējs nodrošina visas nopļautās zāles savākšanu, tāpēc zāli nevajadzēs novākt manuāli. Šis elements var ietilpt zāles pļaujmašīnas komplektā vai arī to var iegādāties atsevišķi kā papildaprīkojumu. Jo lielāks zāles savācēja tilpums, jo retāk to nāksies iztukšot. Bet pārāk liela ietilpība var padarīt tehniku pārāk lielu un mazāk manevrētspējīgu. Izvēlēties zāles savācēju, ņemot pļaušanas un teritorijas īpatnības.

  • Svars

Svaru mēra kilogramos (kg). Parasti smagākas pļaujmašīnas ir jaudīgākas. To dzinēji un detaļas ir lielākas. Īpaši tas attiecas uz benzīna modeļiem. Taču smagākas mašīnas nav tik produktīvas nelielos posmos un zālienos ar daudziem šķēršļiem, jo tās darbu laikā ir grūtāk manevrēt. Turklāt smago zāles pļāvēju ir grūtāk stumt, un pēc zāliena nopļaušanas uz tā var palikt riteņu pēdas. Tāpēc, ja vēlaties nopirkt liela svara modeli, labāk dot priekšroku pašgājējpļaujmašīnām – to pārvietošanai nav nepieciešama riteņu piedziņa. 

  • Degvielas tvertnes tilpums

Tilpumu mēra litros (l). Jo lielāks tilpums, jo ilgāk jūs varēsiet pļaut zāli bez degvielas uzpildes. Jāatceras, ka mašīnas ar lielu jaudu patērē nozīmīgu benzīna daudzumu, un tas nozīmē, ka tvertnei ir jābūt ietilpīgai.

  • Ergonomiski rokturi

Ergonomiskie rokturi ļauj samazināt diskomfortu zāliena pļaušanas laikā līdz minimumam. Tie samazina muskuļu spriegumu, slodzi uz muguru un tos ir ērti satvert un turēt. Īpaši tas ir svarīgi lielo zālienu vai smago pļāvēju īpašniekiem, kad ir jāstrādā ilgi. Ja meklējat zāles pļāvēju, kas aizņem mazāk vietas glabāšanai, pievērsiet uzmanību modelim ar saliekamo rokturi. To ir viegli novietot šķūnī vai pagrabā.

  • Automātiska iedarbināšana

Šī īpašība ir svarīga benzīna zāles pļāvējiem. Tā ļauj atvieglot dzinēja palaišanu, salīdzinot ar rokas startu, kad jāpiespiež trosi. Lai ieslēgtu zāles pļāvēju ar automātisko aizdedzi, pietiek pagriezt slēdzi vai nospiest pogu. Lai to izdarītu, ir vajadzīga atslēga. Parasti automātiskā iedarbināšana ir paredzēta modernos pašgājējmodeļos.

  • Mulčēšanas funkcija

Ar šo funkciju galvenokārt ir aprīkoti benzīna zāles pļāvēji un raideri. Mulčēšana ļauj sasmalcināt zāli barības maisījumā, kas noderēs augsnes mēslošanai. Jūs varat uzreiz mest mulču uz zāliena, strādājot bez zāles savācēja. Tas ļauj strādāt bez apstāšanās.

 

Kas jāzina par papildaprīkojumu un uzglabāšanu?

Vai jūs esat izvēlējies zāles pļāvēju un jums jau ir priekšstats par to, kāds būs ideālais variants jums? Tad padomājiet par lietām, kas palīdzēs apkopt un uzglabāt nopirkto mašīnu. Lūk, nepieciešamo papildu lietu saraksts.

  • Aizsargekipējums. Veicot dārza darbus, ir svarīgi pievērst uzmanību drošībai, tāpēc pirms darba ar zāles pļāvēju uzvelciet aizsargcimdus un izturīgus zābakus. Izvēlieties arī diezgan blīvu apģērbu.
  • Asmeņi un asināšanas ierīces. Lai nodrošinātu efektīvu un drošu pļaušanu, ir svarīgs cik ass ir pļāvēja asmens. Pēc segmentu nodiluma tie ir periodiski jāuzasina, bet pavisam nolietots jānomaina pret jauniem.
  • Zāles pļāvēja uzglabāšana. Vai jums ir vieta, kur uzglabāt zāles pļāvēju? Pārliecinieties, vai tur ir sauss, un nekādi laika apstākļi nenodarīs kaitējumu. Šim nolūkam varat izvēlēties mūsu saimniecības bloku vai šķūni. Noderēs arī pārvalki, ar kuriem var apsegt mašīnu ilgstošas uzglabāšanas laikā. Tas palīdzēs saglabāt to tīru. Parūpējieties par to, lai tehnika būtu darba kārtībā un kalpotu jums ilgus gadus.
  • Elektrisko zāles pļāvēju piederumi. Zāles pļaujmašīnas kabelis neļaus brīvi pārvietoties pa teritoriju, tāpēc noteikti iegādājieties pagarinātāju, lai pieslēgtos elektrotīklam. Pareizais garums dos iespēju manevrēt pa teritoriju un apbraukt šķēršļus. Ja vēlaties nopirkt akumulatora modeli, parūpējieties par rezerves akumulatoru, lai varētu strādāt bez pārtraukumiem.
  • Benzīna zāles pļāvēju aksesuāri. Izmantojot benzīna zāles pļāvēju, jums var būt nepieciešamas vairākas papildu lietas. Degvielas transportēšanai ir nepieciešama kanna, eļļas un benzīna iepildīšanai tvertnē noderēs piltuve. Uzreiz pasūtiet arī eļļu, kas piemērota izvēlētā pļāvēja dzinēja tipam.

 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu