0
0

Kā izvēlēties zaru smalcinātāju?

Kopīgot
8. maijs, 2020
  1. Kādus uzdevumus veic smalcinātājs?
  2. Smalcinātāju veidi.
  3. Kādus parametrus izvērtēt?
  4. Rūpējieties par aprīkojumu.
  5. Droša izmantošana
  6. Kādu ražotāju izvēlēties?

Jūsu dārzs lēnām sāk aizaugt ar veciem un sausiem zariem un kartupeļu lakstiem, kas neatlaidīgi nevēlas sapūt komposta bedrē. Zemei nepieciešami derīgi dabas mēslojumi, taču tos nav kur iegūt, bet lietot ķimikālijas nevēlaties. Ko darīt? Visas šīs situācijas var atrisināt vienā paņēmienā. Jāiegādājas zaru smalcinātājs.

Tās ir specializētas iekārtas, kas paredzētas augu izejvielu pārstrādei, piemēram, zālei, nogrieztiem vai nocirstiem koku un krūmu zariem, augļiem, sīki apstrādātas koksnes gabaliem, šķeldai, un daudz kam citam. Un rezultātā:

  • Jūs iegūstat lielisku mulčas mēslojumu vai komposta bedres pildījumu.
  • Saglabājiet tīrību savā teritorijā.
  • Ietaupiet naudu, ko iztērējāt atkritumu izvešanai un humusa iepirkšanai.

Kādus uzdevumus veic smalcinātājs?


Zaru smalcinātājs ir diezgan vienkārša ierīce. Tiem ir korpuss, kas izgatavots no plastmasas, metāla vai to kombinācijas atkarībā no ierīces klases. Plastmasas aparāti ir vieglāki. Tie ir ērti un viegli pārvietojami pa pagalmu vai dārzu. Modeļi ar metāla korpusu bieži ir paredzēti stacionārai lietošanai, neskatoties uz riteņu esamību transportēšanai, jo tie ir smagi.

Svarīgs elements ir riteņi. Ja tie ir pārāk šauri, tad smagais smalcinātājs būs neērti pārvietot pa teritoriju. Tāpēc, jo platāki riteņi, jo labāk.

Korpusa augšdaļā atrodas materiāla uztvērējs vai iekraušanas bloks (bunkurs). Caur to var novietot atkritumus uz griezējmehānismu. Tas var būt fiksēts korpusa turpinājums vai arī ir ar iespēju mainīt slīpuma leņķi. Protams, ja savācējs ir noliekts, tad ir vieglāk padot materiālu, nekā vertikālā pozīcijā.

Sasmalcinātā materiāla izeja notiek caur speciālu piltuvi vai izkraušanas bloku (bunkuru). Tas var būt taisns vai atrasties zem noteikta leņķa (var variēt). Tas dod iespēju ērtāk savākt sasmalcinātu materiālu. Šajā gadījumā varat to iestatīt saskaņā ar savām vajadzībām - to var vērst uz leju vai sānu.

Dzinēja griezējmehānismu darbina motors. Griezējmehānismam var būt trīs varianti, katram ir savas priekšrocības un katrs ir paredzēts darbam ar noteiktu pārstrādājamo materiālu tipu:

  • Mehānisms ar nažiem – notiek ar tērauda sakausējumu nažu palīdzību. Tas noderēs zālei, dārzeņiem, krūmu jaunajiem stublājiem, sīkajiem kārkliem un asniem. Ir arī spēcīgākie agregāti, kas paredzēti celmu smalcināšanai, kas arī ir aprīkoti ar nažiem, taču katrā kategorijā ir arī izņēmumi.
  • Mehānisms ar skrūvēm - tiem ir zināma līdzība ar gaļas cirtes ierīci. Iegūstamie komposta gabaliņi ir nedaudz saspiesti un reizēm daži zaru un stublāju gabali netiek līdz galam sasmalcināti.
  • Mehānisms ar frēzi - ir cilindrs ar tajā uzstādītiem cietiem nažiem. Šāda ierīce parasti tiek izmantota spēcīgos profesionālos agregātos. Tas spēj samalt sausos zarus un nelielus koka gabalus smalkā šķeldā.

Smalcinātāju veidi

Ja izlemiet iegādāties zaru smalcinātāju, sākumā izvēlieties atbilstošu pielietojumam - mājsaimniecībai, purprofesionālai vai profesionālai lietošanai.

Mājsaimniecības - paredzēti nelielām teritorijām, ja nav nepieciešams sasmalcināt koku un krūmu biezos, sausos dzinumus. Parasti tiem ir plastmasas korpuss un griezējmehānisms, kas var tikt galā ar zariem, kuru diametrs ir līdz 30 mm. Tie nav paredzēti intensīvai lietošanai, nav daudz papildu funkciju, toties būtisku uzvar vērtības ziņā. Tas ir ideāls variants nelielam dārzam vai sakņu dārzam, kad viss, kas jāpārstrādā, ir pērnā gada laksti, zāle un nogrieztie aveņu, upeņu un ērkšķogu zari, un tamlīdzīgi.

Pusprofesionālie – to pozīcija ir vidēja. Tie var pārgriezt zarus ar diametru līdz 30-40 mm, strādāt bez pārtraukuma ļoti ilgu laiku. Tie ir piemēroti vidēja izmēra teritorijām ar augļu un ogu stādījumiem. Šie smalcinātāji vienlīdz labi pārstrādā gan zāli, gan sakaltušus lakstus, gan svaigus krūmu dzinumus un nogrieztus koku zarus.

Profesionālie - visspēcīgākie modeļi, kas spēj sasmalcināt zarus ar diametru līdz 60 mm un vairāk, strādāt ilgstoši pie lielām slodzēm un intensitātes, sagriezt sīkā šķeldā pat vecus un sausus zarus. Tie atšķiras ar augstu nodilumizturību, tiem ir daudz papildu funkciju, kas atvieglo darbu, padara to drošāku un ātrāku. Šādi agregāti noderēs plašām dārzkopības saimniecībām, sabiedriskajiem pakalpojumiem, kas nodarbojas ar parku un skvēru labiekārtošanu. Ir smalcinātāji, kas spēj sasmalcināt pat celmus.

Izdarot izvēli ir svarīgi ņemt vērā, ka ir elektriskie un benzīna smalcinātāji. Katram no tiem ir savas īpašības un trūkumi, un tie ir piemēroti noteiktiem lietošanas apstākļiem.

Kādus parametrus izvērtēt?

Nākamais svarīgs moments pirkšanai ir darba īpašibu noteikšana un salīdzināšana. Tabulā ir salīdzināti motora jaudas rādītāji, aprīkojuma svars un maksimāli pieļaujamais sasmalcināšanai paredzēto zaru diametrs.

ĪpašībasParametriParametriParametri
Jauda kWLīdz 1.5līdz 36-9 un vairāk
Pieļaujamais zaru diametrs, mmlīdz 25līdz 30-40līdz 60
Svars, kgVieglie līdz 20Vidējie līdz 40Smagie līdz 100 un vairāk

Jo jaudīgāka ir atlasītā aparatūra, jo augstāks tā ražīgums, bet līdz ar to arī cena pieaug. Tāpēc, lai izvairītos no pārmērīgiem tēriņiem, iepriekš izvērtējiet veicamo darbu apjomu un izvēli veiciet, balstoties uz vērtējumu. Atcerieties, kas aug jūsu teritorijā un ko no tā jūs gribētu ielikt komposta bedrē. Pēc tam iegādājieties smalcinātāju, kas var tikt galā ar šo uzdevumu un sasmalcināt tieši tāda biezuma zarus kādi nepieciešami.

Jo lielāks ir agregāta svars, jo lielāki ir izvēlētā modeļa gabarīti, un tas aizņems vairāk vietas teritorijā. Tāpēc jāņem vērā, vai jūs varēsiet komfortabli pārvietot 80kg smagu iekārtu 600 m2 dārza platībā.

Modeļi atšķiras ne tikai pēc to īpašībām bet arī pēc to funkciju, sistēmu, papildu opciju kopumu, kuras ir ir paredzētas, lai atvieglotu darbu ar smalcinātāju, padarītu to ātrāku, komfortablāku un drošāku. Piemēram, materiāla automātiskā padeve, dzinēja bloķēšana no netīšas iedarbināšanas, trokšņa slāpēšana, smalcināšanas mehānisma rotācijas ātruma regulēšana un daudzas citas funkcijas.

Rūpējieties par aprīkojumu

Viena no galvenajām dārza smalcinātāja detaļām ir griešanas mehānisms. Tieši tā stāvoklis ietekmē pārstrādes ātrumu un kvalitāti. Ir vairāku veidu mehānismi. Katrs no tiem ir paredzēts darbam ar noteiktu atbilstošas cietības pakāpes materiālu. Lai mulča un komposta kvalitāte būtu laba, pārbaudiet nažu asumu, to robu un plātņu stāvokli. Izmantojiet atbilstošas kvalitātes papildaprīkojumu, kas paredzēts tieši jūsu modelim. Nodrošiniet drošu fiksāciju.


Turklāt, piemēram, benzīna smalcinātājiem ir svarīgs degvielas un gaisa filtru stāvoklis, aizdedzes sveces. Veiciet savlaicīgu tehnisko apkopi un pareizi rūpējieties par to. Tad smalcinātāja kalpošanas ilgums būs ilgs un tas neprasīs daudz pūļu.

Droša izmantošana

Dārza smalcinātājs būtībā ir diezgan vienkārša ierīce, bet to nepareizi lietojot, var rasties situācijas, kas ir bīstamas dzīvībai. Tāpēc pirms ekspluatācijas rūpīgi iepazīstieties ar drošības instrukciju un noteikumiem.

Sargiet smalcinātājmehānismu no cietu priekšmetu nokļūšanas tajā. Ļoti precīzi un uzmanīgi ievietojiet materiālu iekraušanas kastē. Nekādā gadījumā nemēģini atbrīvot ieķīlējušos zarus, ja agregāts nav izslēgts. Strādājiet speciālajā aizsargapģērbā, brillēs, austiņās un cimdos.

Strādājot ar elektrisko zaru smalcinātāju, īpaša uzmanība jāpievērš tā elektroizolācijai un strāvas vadīšanas detaļām. Benzīna agregātiem ir svarīga pareiza viegli uzliesmojošu šķidrumu lietošana.

Kādu ražotāju izvēlēties?

Zīmoli, kas ražo dārza aprīkojumu, tai skaitā arī smalcinātājus, ir ļoti daudz, piemēram, visiem pazīstamie Stihl un Bosch, Stiga un AL-KO. Jautājumu gadījumā Jūs vienmēr varat sazināties ar mūsu klientu apkalpošanu un saņemt bezmaksas konsultāciju. Mūsu veikalā jūs gaida bagātīgs dārza smalcinātāju klāsts. 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu