0
0

Izvēlēties ūdens sūkni ir pavisam vienkārši!

Kopīgot
11. marts, 2021

Sūkņi ir tehnikas veids, kuri ir ļoti dažādi un tiem ir daudz veidu. Bet mēs šo jomu sašaurināsim un noteiksim to, kas mums ir vajadzīgs – tie ir ūdens sūkņi kas paredzēti ūdens pārsūknēšanai un cirkulācijai ar dažādu sastāvu un piesārņotības līmeni.

Nosakām mērķus, izvēlamies sūkņu klasi

Izvēlieties vajadzīgo modeli, lai noteiktu tā klasi un mērķi, kuram tas tiks izmantots.

IegremdējamieUrbumiem 
 DrenāžasTīram vai netīram ūdenim
 Akām 

 

VirsmasCirkulācijas 
 Pašsūcēji 
 Strūklakveida 
 Kanalizācijas iekārtasĀrējie un iekšējie
 Sūkņu stacijas 

 

Piemēram, piemājas stādījumu, dārziņu un dobju laistīšanai izmantojiet ūdeni no tuvējās ūdenstilpes, kur ūdens piesārņojums ir samērā augsts, tāpēc tādā gadījumā labāk lietot iegremdējamo drenāžas sūkni. Tāpat tas noderēs, lai izsūknētu ūdeni no pagrabiem, piesārņotām akām, nelieliem dīķiem un kanalizācijas nosēdbaseiniem.

Augstas pakāpes attīrīta ūdens izmantošanai (bez redzamām atkritumu daļiņām un dažādiem piemaisījumiem) var izmantot virsmas vai iegremdējamos aku un urbumu sūkņus. Tos var izmantot ūdens piegādei gan apūdeņošanas sistēmā, gan ūdensvadam ar dzeramo ūdeni.

Lai nodrošinātu liela ūdens apjoma pārvietošanu apkures vai ūdensvadu sistēmā, var izmantot cirkulācijas sūkņus. 

Sūkņus var iedalīt divu veidu klasēs: sadzīves un profesionālie. Profesionālajiem sūkņiem ir augsta veiktspējas pakāpe. Lai apgādātu nelielu lauku māju vai kotedžu ar ūdeni, pilnībā pietiks ar sūkni, kurš var pārsūknēt 50-60 litrus minūtē, bet rūpnieciskajām iekārtām jāiegādājas sūkņi, kuri var pārsūknēt 3-4 tūkstošus litrus minūtē (sūkņu stacijas).

Rādītāji

Elektrība vai degviela?

Uzreiz ir jānosaka sūkņa enerģijas avots. Ja tā pastāvīgā izvietojuma vietā nav elektriskās strāvas padeves vietas, vai arī to izmantošana ir apgrūtināta kādu citu iemeslu dēļ, tad ir svarīgi iegādāties sūkni, kuru darbina ar degvielu (dīzeli vai benzīnu). Sūkņi ar autonomās lietošanas iespējām tiek plaši izmantoti komunālos, ugunsdrošības un glābšanas dienestos. Arī vasarnīcās tāda veida aparāts var būt ērtāks lietošanai salīdzinājumā ar elektrisko. 

Nākošais solis sūkņu izvēlē ir rādītāju novērtējums: jauda, pacelšanās augstums (spiediens), sūkšanas un veiktspējas dziļums (plūsma).

Ierīces jaudu raksturo tā galvenā spēka elementa – motora spēku. Jo lielāks tas ir, jo augstākas slodzes sūknis var izturēt ilgstošā, nepārtrauktā darba periodā un augstāks būs arī tā ražīgums.  

Sūkņu stacijām, lielgabarīta iekraušanas un cirkulācijas modeļiem ir liels dzinēja spēks. Jāņem vērā, ka uzstādot šos sūkņus iekštelpās, to trokšņu līmenis būs ļoti būtisks.

Iespējamo pacelšanās (spiediena) augstumu jāņem vērā saskaņā ar vertikālo attālumu no zemes virsmas līdz ūdens ņemšanas vietai (krānam). Aprēķinot spiedienu, ņemiet vērā, ka ūdens pacelšanās par 1 metru vertikāli ir vienāda ar pašu šķidruma daudzumu par 10 metriem horizontāli.

Iesūkšanas dziļumu raksturo urbuma vai akas garums, kur tiek ņemts ūdens, t.i., iespējamais dziļums, no kura sūknis var ņemt ūdeni. Šādas minimālās īpašības piemīt virsmas sūkņiem (līdz 7-9 metriem).

Veiktspējas vērtība ir atkarīga no krānu skaita mājā un tajā dzīvojošo patērētāju skaita. Uzskata, ka 1 m3 (1000 litri) ūdens pietiek vienam cilvēkam diennaktī. Tas nozīmē, ka ģimenei, kurā ir 4 cilvēki pietiek ar 4 m3 ūdens un tam pilnīgi pietiek ar sūkni, kura ražīgums ir 35-40 l/min.

Svarīgas nianses izvēloties sūkni

Nākošais kritērijs sūkņa izvēlē ir dažāda veida papildu sistēmas un funkcijas, kas nodrošina ierīces drošu un efektīvu izmantošanu.

  • Piemēram, tukšgaitas kontroles sistēma automātiski pārtrauc sūkņa darbību, ja tajā nav ūdens, kas to pasargā no priekšlaicīgas iziešanas no ierindas. Var būt noderīgas tādas funkcijas kā gaisa atsūknēšanas funkcija vai arī iedarbināšana, ja ir zems ūdens līmenis, slāpēšanas sistēmas funkcijas.
  • Visiem sūkņiem jābūt ar drošu elektroizolāciju. Ja tie ir pārnēsājami, tad ir vēlams, lai korpusa rokturi būtu ergonomiski. Tas nodrošinās izmantošanas drošību.
  • Pievērsiet uzmanību uzstādītā elektrodzinēja fāzei un dzesēšanas tipam. Dzesēšanas var būt ar ūdeni vai eļļu. Eļļas dzesēšanas tiek uzskatīta par drošāku un kvalitatīvāku, bet tā ir arī dārgāka.
  • Nozīme ir arī materiālam, no kura ir izgatavots sūkņa korpuss. Čuguns ir smagāks, bet tā darbības troksnis ir lielāks. Nerūsējošā tērauda vai triecienizturīgās plastmasas korpusa svars ir neliels, bet mazāka būt trokšņa izolācija.
  • Izvēloties virsmas sūkņus, pievērsiet uzmanību tam, kāda iesūknēšanas sistēma tiek izmantota: centrbēdzes vai virpuļa. Katrai no tām ir savas īpašības, trūkumi un pielietojuma īpatnības.
  • Izvēloties iegremdējamo urbuma sūkni, pārliecinieties, ka tā diametrs ir piemērots urbumam. Tā izmēram ir jābūt vismaz par 10 mm mazākam nekā urbuma atvere. Nepareizu gabarītu izvēle neļaus izmantot sūkni vai arī sūknis iestrēgs caurules apakšā. 

Noderīgi sīkumi

Ūdens sūkņiem, tāpat kā jebkuram rīkam, ir savi rezerves filtri un papildu aprīkojums: metālplastikāta caurules, sūkņu un laistīšanas šļūtenes, dažādu veidu krāni un pāreju veidi, elektroniskas slēdžu un vadības bloku sistēmas, hidroakumulatori, kabeļi un troses.

Parasti katrs ražotājs nodrošina sūkņus ar ekskluzīviem piederumiem. Neekonomējiet uz papildaprīkojumu, jo tā kvalitāte ir viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē ierīces ekspluatācijas laiku. Dažus no tiem ir jāiegādājas kopā ar sūkni, bet citus var iegādāties pēc nepieciešamības. 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu