0
0

Efektīvi instrumenti lielākas platības piemājas dārza iekopšanai

Kopīgot
11. jūnijs, 2018

Ja agrāk bija grūti iedomāties, ka cilvēki neiekopto dārzu un paši neaudzētu gurķus, tomātus, kartupeļus un daudz ko citu, tad mūsdienās tas jau daļēji ir kļuvis par “modes lietu” nevis vienkārši saprotamu nepieciešamību. Pilsētnieki cenšas audzēt zaļumus, sākot no palodzes, līdz pat mazdārziņiem un lielākiem dārziem ārpus pilsētas. Arī laukos, protams, cilvēki joprojām rūpējas par to, lai galdā tiktu likti pašu audzēti dārzeņi, ogas un augļi. Taču tiem, kas ar to ir nodarbojušies, noteikti nebūs sveši šķēršļi, ar kuriem nākas sastapties šajā procesā.

Būtu lieliski, ja zemi dārzā varētu sagatavot bez problēmām, zāle neaugtu tik ātri un krūmi neveidotos vietās, kur tie it nemaz nav nepieciešami. Lai veiksmīgi darbotos dārzā, bez kvalitatīviem instrumentiem neiztikt. Īpaši svarīgi tas ir tiem, kuri rūpējas par lielākām piemājas dārza platībām. Iespējams, arī tu esi viens no tādiem cilvēkiem, kas tikko sācis vai jau aktīvi katru vasaru iekopj dārzu un teritoriju ap to. Bet, vai tu zini, kādi instrumenti un iekārtas ir nepieciešami, lai atvieglotu savu ikdienu?

Zāles pļaušanai

  • Dārza traktori – šī ir saprātīga izvēle tiem, kuru pļaujamā platība ir lielāka par 2000 kvadrātmetriem. Lielākoties šādu iekārtu jauda var būt no sešiem līdz pat vairākiem desmitiem zirgspēku. Jo jaudīgāks mauriņa traktors, jo garāku zāli tas varēs veiksmīgāk nopļaut. Izvēloties piemērotāko modeli darbam, vērā jāņem pārnesumkārbas veids. Tā var būt automātiska vai manuāla. Ar manuālo pārnesumkārbu būs vienkāršāk pārvietoties, jo ātrumu varēs pielāgot veicamajam darbam, taču nereti ātrumus iespējams pārslēgt tikai tad, kad traktors apstādināts. Savukārt automātiskā pārnesumkārba ļauj mainīt ātrumus, neapstājoties.

         Kopumā var teikt, ka dārza traktori ir noderīgi lielām platībām, jo to pļaušanas platums var pārsniegt pat metru, taču ar to nevarēs piekļūt vietām, kur ir puķu dobes, krūmi, akmeņi utt.

  • Zāles pļāvēji – šī ir ļoti populāra izvēle daudzās saimniecībās. Šādas iekārtas izvēlas gan privātmājas apkārtnes, gan pagalmu, gan arī vasarnīcas teritorijas un citu platību sakopšanai. Tirdzniecībā pieejami benzīna, elektriskie, akumulatora un mehāniskie zāles pļāvēji. No šiem jaudīgākie būs tie, kas darbināmi ar benzīnu, tādēļ ar šo pļāvēju varēs pieveikt lielas teritorijas un garu, biezu zāli.
  • Trimmeri – tie ideāli piemēroti teritorijām, kur ir grūti piekļūt ar cita veida pļāvējiem, piemēram, nelīdzenās teritorijās, ap akmeņiem, puķu dobēm, dārziem, augļu kokiem un krūmiem utt. Zāles trimmeri darbojas vai nu ar rotējošu auklu, vai arī asmeni. Iespējams iegādāties benzīna, elektriskos un akumulatora trimmerus. Arī šajā gadījumā benzīna modeļi būs jaudīgāki, ļaujot nopļaut arī lielākas platības un garāku zāli. Izvēloties trimmeri ar auklu, jāņem vērā, ka tā ik pēc laika būs jāmaina. Darba instrumentu un piederumu interneta veikalā pieejami dažādi populārā ražotāja Makita instrumenti, tai skaitā arī zāles trimmeri, to auklas un citi piederumi.

Dārza sagatavošanai

  • Kultivatori/Zemes frēzes – ir gadījumi, kad ar lāpstu un kapli nepietiek, tādēļ jādomā par to, kādu iekārtu iegādāties, lai atvieglotu smagos augsnes sagatavošanas darbus. Tirgū ir pieejamas gan nelielas frēzes, kas paredzētas mazdārziņu vai siltumnīcas uzrušināšanai, gan arī jaudīgas frēzes, kultivatori un motobloki, kas tiks galā pat ar sarežģītākajiem uzdevumiem. Arī šīm iekārtām ir pieejami modeļi, kas darbojas ar benzīnu, akumulatoru, elektrību, kā arī dīzeļdegvielu. Universālajām frēzēm var noņemt asmeņus un pievienot riteņus, arklu, kultivatoru un cita veida papildaprīkojumu. Ja dārza darbiem nepieciešams kultivators vai zemes frēze, jāņem vērā tādi parametri kā cilindra tilpums, jauda, apgriezieni minūtē, darba platums un darba dziļums.
  • Lāpstas, kapļi u.c. – ikvienam, kurš vēlas iekopt dārzu un par to rūpēties, ir nepieciešami kvalitatīvi dārza instrumenti, piemēram, lāpsta, grābeklis, dakšas, kaplis, dārza grieznes, spainis u.c. Tāpat nedrīkst aizmirst arī par to, ka dārzu būs jālaista, tādēļ var noderēs gan lejkannas, gan šļūtenes, to piederumi un smidzinātāji. Specifisku uzdevumu veikšanai var būt nepieciešama izkapts, sirpis, zemes urbis u.c. piederumi. To visu un vēl daudzus citus instrumentus, darbarīkus un ierīces iegādājies interneta veikalā Inserv.lv!

Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu