0
0

Benzīna motorzāģu veidi un raksturlielumi

Kopīgot
2. februāris, 2021

Saturs:

  1. Benzīna motorzāģu veidi
  2. Kādi raksturlielumi ir svarīgi?
  3. Aprīkojuma izvēle
  4. Eļļas un degvielas maisījuma izvēle
  5. Pēc iegādes – pirms palaišanas/iedarbināšanas

Iegādājoties benzīna motorzāģi parastā veikalā, pirmais, ko mēs darām – paņemam to rokās un izdarām savus secinājumus – cik tas ir ērts, smags vai viegls, un konsultanti mums pastāsta visus šī instrumenta plusus un mīnusus. Bet pat šajā gadījumā ir iespējams kļūdīties. Kāda veida benzīna motorzāģi ir pieejami, kādas ir to atšķirības, kā izmantot degvielu un izejmateriālus – šo informāciju ir noderīgi uzzināt tiem, kuri pērk tehniku pirmo reizi, tai skaitā arī interneta veikalā. 

 “Kādu benzīna motorzāģi iegādāties, lai nozāģētu 100 augļu kokus manā dārzā?” – atbilde uz līdzīgiem citiem jautājumiem nav tik sarežģīta. Lai to izdarītu ir jāpēta instrumenta tehniskās iespējas. Pamatojoties uz to, pircējam būs priekšstats kāds modelis atbilst izvirzītajiem uzdevumiem.

Bet pat tad, ja tehniskie parametri ir pieņemti, jautājumi joprojām var būt palikuši:

  • Kā tas strādā?
  • Ko nozīmē preču lapā esošās specifikācijas?
  • Kā pareizi izvēlēties eļļu, lai instrumentam neatņemtu garantiju?
  • Kā pareizi rūpēties par tehniku, lai tā pilnībā strādātu bez lūšanas?
  • Kādus izejmateriālus izvēlēties un vai tos nepieciešams iegādāties lielā daudzumā?
  • Vai ir kādas aprīkojuma papildiespējas?
  • Un tā, par visu pēc kārtas.

Benzīna ķēdes motorzāģis (motorzāģis) ir instruments, kura lietošanas sfēra sākas no zaru griešanas, koksnes sagatavošanas sadzīves vajadzībām, apstādījumu dekoratīvās veidošanas un beidzas ar mežistrādes darbiem, būvniecību, kā arī motorzāģus var atrast arī glābšanas dienestu aprīkojumā.

Šāda veida zāģim ir divtaktu iekšdedzes benzīna dzinējs (izmantojot degvielas maisījumu – eļļa un benzīns), kuram ir garenisks izvietojums, tādējādi nenotiek smaguma centra nobīde. Operatoram nevajag pielietot papildu spēku, lai noturētu agregātu, un nepieļautu slīpa griezuma līnijas veidošanos.  Savienojums ar zāģi iet caur reduktoru (pārvades sistēmu) un sakabes sistēmu.

Benzīna motorzāģu veidi

Specifikācijas/Motorzāģu veidiSadzīvesPusprofesionālieProfesionālie
Jauda (zirgspēki vai kW)līdz 2,6 Zs
līdz 1,47 kW
no 1,2 līdz 4 Zs
no 0,74 līdz 2,94 kW
no 2,5 līdz 7 Zs
no 2,94 līdz 6 kW
Dzinēja lielumslīdz 40 cm3Līdz 60 cm3Līdz 121 cm3
Darba resurss (dienā vai atkarīgs no dzinēja)40 min
500-1000 stundas
8-10 stundas
(pārtraukums pēc 4 stundu nepārtrauktas izmantošanas)
1000-1500 motorstundas
10-16 stundas (darba režīmā līdz 8 stundām bez pārtraukuma)
1500-2000 motorstundas
Ķēdes solis0,325 colla un 3/80,325 colla un 3/83/8 un 0,404 collas
Sliedes garums30-45 cm38-45 cm30-100 cm

 

Kādi raksturlielumi ir svarīgi?

  • Jauda un svars

Svars un jauda ir svarīgi motorzāģa rādītāji. Īpaši tiem, kas interesējas par profesionālās klases ierīcēm. Šī tehnika veic smagu darbu ilgu laiku, to izmanto dažādu, tai skaitā liela diametra koku nozāģēšanai. Darbs neapstājas arī ziemas laikā, kad koku stumbri ir sasaluši. Tāpēc nav iespējams iztikt bez lielas jaudas.

Sadzīves klases motorzāģiem liela jauda nav noteicošais rādītājs. Jo lielāka jauda, jo lielāks ir ierīces svars. Lai sagatavotu malku, noderēs arī mazāk jaudīgi motorzāģi, turklāt nelielais svars atvieglos darbu.

  • Motorzāģa resurss

Motorzāģa resurss nav laika posms no pirkuma līdz pilnīgam nolietojumam, drīzāk tas ir instrumenta darba laiks no pirkuma brīža līdz dzinēja kapitālajam remontam vai gadījumā, kad kompresijas rādītājs samazinās līdz 40%. Šis rādītājs ir atkarīgs ne tikai no zāģa veida, bet arī no dzinēja jaudas. Šī statistika ir ļoti nosacīta un realitātē zāģa resurss var ievērojami atšķirties. Galvenie faktori, kas ietekmē šo opciju, ir:

  1. Savlaicīga tehniskā apkope (filtru maiņa, kustīgo detaļu eļļošana, u.c.).
  2. Darba režīms, kas paredzēts šim motorzāģa veidam.
  3. Ražotāja ieteikto eļļas un degvielas maisījumu izmantošana.
     

Aprīkojuma izvēle

  • Sliedes un to izmēri

Sliede ir paredzēta ķēdes virzīšanai. Izvēloties sliedes garumu, jāņem vērā ražotāja ieteikumi, norādot maksimāli pieļaujamo apstrādes objekta vērtību un izmērus. Jo lielāka zāģa jauda, jo garāka var būt sliede. Turklāt jāņem vērā, ka, izmantojot mazjaudīgākus zāģus, kuru sliedes garums ir lielāks par ieteicamo, zāģa aprīkojums un dzinējs ātrāk izdils un nolietosies. Tas notiek enerģijas trūkuma dēļ, un attiecīgi, nepieciešams pievienot papildu pūles. No pareizi izvēlēta aprīkojuma ir atkarīgs ne tikai darba ražīgums, bet arī operatora drošība.

  • Ķēdes veids un parametri

Zema profila ķēdes paredzētas neprofesionālai lietošanai. Parasti to solis ir 0,325 collas. Tāpēc šo ķēžu priekšrocība ir minimālais vibrācijas līmenis, bet tas pārtop par trūkumu – tai ir zema veiktspēja. Jaudīgiem motorzāģiem ir ieteicams izmantot ķēdi, kuras solis ir 3/8 un 0,404 collas. Vibrācijas līmenis ir paaugstināts, bet arī ražīgums ir daudz lielāks. Tieši šādas ķēdes ir vairāk piemērotas lielo koku nozāģēšanai un sagarumošanai. 

Pastāv arī īpašu uzdevumu klase, kuru veikšanai parastās ķēdes nav piemērotas, jo tās ļoti ātri paliek trulas. Līdzīgiem uzdevumiem ir ieteicams izmantot speciālas cietu sakausējumu ķēdes.
 

Kā pareizi izvēlēties zāģa komplektu?

Dažādu ražotāju zāģa komplekta sastāvdaļas nav savietojamas (ķēde, sliede, ķēdes vadības ritenis vai zvaigznīte). Atšķirīgi ir ķēdes vadības riteņa parametri (atbilstoši tiem ir jābūt arī ķēdes solim) un posmu biezumi, kas var mainīties robežās no 1,3-1,6 mm. Tāpēc izvēloties konkrētu modeli, vai nu elektrisko vai benzīna, jūs vienmēr izvēlēsieties tā paša ražotāja piederumu komplektus.

Daudzi uzskata – jo lielāks ķēdes solis, jo agresīvāka tā ir. Praksē tas ir nedaudz savādāk. Izrādās, ķēdes “agresivitāte” ir atkarīga no jaudas, un, attiecīgi, griezes momenta.

Dārza tehnikas un instrumenta jauda nosaka zāģa spēju “izvilkt” ķēdi zāģējuma vietā. Tieši par šo procesu cīnās daudzu ražotāju konstruktori. Kā izrādījās zāģiem ar neliela izmēra cilindru (ar nelielu jaudu) nav izdevīgi uzstādīt ķēdes, kuru solis ir 3/8 collas – plata ķēdes soļa gadījumā, ķēde spēcīgāk ietrieksies koksnē, bet dzinējs nespēs to izvilkt cauri. Spēcīgāki zāģi ar 0,325 collas ķēdi, izvelk to, gandrīz neskarot koku. 

Zāģiem, kuru cilindra tilpums ir 40-50 cm3 visefektīvāk izmantot 0,325 collu ķēdi, bet spēcīgākām ierīcēm optimāls būs 3/8 collu solis. Turklāt 40-50 cm3 kategorijā tiek izmantotas arī citas ķēdes – izvēle ir atkarīga no konkrētā modeļa īpatnībām. Ir vēl viena zāģu kategorija – ar augstu griezes momentu. Šīm ierīcēm var uzstādīt ķēdes, kuru solis ir 0,404 collas.

Un neaizmirstiet: mainot cita soļa ķēdi, būs jānomaina arī zvaigznīte. 

Eļļas un degvielas maisījuma izvēle

Benzīna motorzāģiem ir 2 taktu dzinējs, taču tiem nav benzīns un eļļa atsevišķās tvertnēs, bet gan benzīna maisījums. Eļļu ķēdes eļļošanai iepilda uzpilda atsevišķā tvertnē. 

Degvielas maisījums sastāv no eļļas un degvielas noteiktām proporcijām. Atkarībā no motorzāģa veida, visbiežākās attiecības ir 25:1, 40:1, 50:1. 

Degvielas maisījumu (gatavo vai pirkto) var uzglabāt ne ilgāk par trīs mēnešiem. Ieteicams izlietot gatavo maisījumu 2 nedēļu laikā. Pat, ja maisījums atrodas cieši noslēgtā konteinerā, notiek ķīmiska reakcija. Pakāpeniski samazinās eļļas daudzums, bet benzīns oksidējas. Lietojot “izelpoto” maisījumu, tiks piesārņotas detaļas un dzinējs ātrāk nolietosies. Salīdzinājumā ar sadzīves motorzāģiem, profesionālie smagāk pārcieš paštaisītus vai ilgi uzglabātus maisījumus.

Pēc iegādes – pirms palaišanas/iedarbināšanas

Pēc internetā pirktā instrumenta piegādes pirmais, ko ir nepieciešams izdarīt, ir veikt ārpuses apskati. Rokturim jābūt pārklātam ar speciālu neslidenu pārklājumu, uz iepakojuma jābūt marķējuma uzlīmēm un nepieciešamajiem datiem par ražotāju, sērijas Nr., utt. Instrumentam jābūt apklātam ar kartona loksni vai citu materiālu, kas pasargā no mehāniskiem bojājumiem transportēšanas laikā. 

Gadījumā, ja rodas kādi jautājumi par preču izvēli, īpašībām, instrumenta komplektāciju un piegādes apmaksas nosacījumiem, sazinieties ar veikala pārdevēju, kurš sniegs detalizētu informāciju, tostarp, kā pārbaudīt kvalitāti, vai arī sniegs norādes, kur atnest instrumentus, lai pārbaudi veiktu speciālisti. 

 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu