0
0

Aerators - palīdzēs jums rūpēties par savu zālienu!

Kopīgot
31. augusts, 2021

Lai zāliens būtu skaists, tam nepieciešama pastāvīga aprūpe. Un tā nav tikai pļaušana un laistīšana. Ir svarīgi piesātināt sakņu sistēmu ar skābekli. Pretējā gadījumā augi nespēs pilnībā absorbēt barības vielas. Tie burtiski noslāps. Protams, cietīs arī zāliena izskats - tas nokalst, un dažviet parādās brūngani plankumi. Aerators šo problēmu novērsīs viens un divi!

Kas ir aerācija?

Tas ir augsnes piesātināšanas process ar skābekli, kas ir tik svarīgs visiem augiem. Augsnē tiek izveidoti caurumi, caur kuriem gaiss nokļūst saknēs. Efektīvais šūnu elpošanas process ir atkarīgs no pareizas gaisa apmaiņas: skābeklis nokļūst augos, un oglekļa dioksīds tiek noņemts no virsmas. Pretējā gadījumā augsnē veidojas organiskās skābes un spirti, kas kaitīgi ietekmē augus: pasliktinās ūdens, minerālsāļu un organisko elementu uzsūkšanās. Aerācija veicina augu piesātinājumu ar nepieciešamo mitruma un barības vielu daudzumu. Šī ir veselīgas zāles augšanas atslēga, svaiga, sulīga, zaļa!

Speciālista ieteikumi. Kas attiecas uz biežumu, jums ir nepieciešams aerēt augsni divas reizes gadā. Pirmā reize ir pavasarī, kad zeme tiek sablīvēta sniega, kritušo lapu, nokaltušās zāles un sakņu svara dēļ. Otrā reize ir rudenī, kad uz zāliena virsmas veidojas cietas velēnas un augsni sit lietus. Dažos gadījumos aerācija ir nepieciešama biežāk, piemēram, ja vasarā zāliens tiek ļoti nospiests - uz tā ir atpūtas zona vai rotaļu laukums.

Kā augsne tiek piesātināta ar skābekli? Viena no “vecām metodēm” ir grābekļa izmantošana vai darbs ar manuālu aeratoru. Bet tikai padomājiet, cik daudz laika un pūļu tas prasīs! Un ja zāliens ir lielāks par 500m2? Jums būs jāveic aerācija vairākos piegājienos. Nagliņu iespiešana augsnē prasa daudz pūļu, īpaši, ja augsne ir stipri sablīvēta. Turklāt mehāniskā aerācija var sabojāt zālienu, piemēram, saknes. Speciālā tehnika ar šo uzdevumu tiks galā daudz vieglāk un ātrāk. Pastāstīsim jums vairāk par to.

Aeratora darbības princips

Aeartors vizuāli izskatās ļoti līdzīgs zāles pļāvējam. Sastāv no korpusa uz riteņiem un gara U formas roktura ar vadības ierīcēm. Apakšā kā darba elements ir uzstādīts veltnis ar adatām. To vada dzinējs. Aeratori atšķiras pēc motora veida. 

  • Benzīna aerators tiek izmantoti lielās platībās, sākot no 1000m2, jo ​​tiem parasti nevar ērti piekļūt ar elektrības vadu. Tie tiek uzskatīti par visproduktīvākajiem.
  • Elektriskais aerators tiks galā ar platību apstrādi līdz pat 500 – 800m2. To priekšrocības ietver klusu darbību un kaitīgu izmešu neesamību. Kad adatas veltnis pārvietojas pa zālienu, augsnē veido kanālus, kas nepieciešami gaisa iekļūšanai. Jāatzīmē, ka trieciens augsnē tiek veikts ļoti rūpīgi, nesabojājot zāliena zāles sakņu sistēmu. Ar regulēšanas mehānismu darba dziļumu var mainīt atkarībā no zāliena veida, piemēram, diapazonā no 30 līdz 90 mm. Aerācijas laikā lietotājam nav jāpieliek nopietnas pūles - ir nepieciešams ieslēgt aprīkojumu un vadīt to, pārvietojoties pa zālienu. Šis process prasīs ļoti maz laika!

Tagad pārdošanā ir aeratori, kas apvieno vertikālā vai, kā saka, skarifikatora funkciju. Šim nolūkam komplektā ietilpst nomaināms rullis ar uzmontētiem nažiem. Tie kalpo, lai notīrītu zālienu no lapām, sausas zāles, sūnām un nezālēm. Pielāgojot nepieciešamo darba dziļumu, jūs varat arī uzirdināt augsni - tas ir piemērots ļoti blīvai augsnei. Starp citu, dažiem modeļiem papildus ir atkritumu savācējs, kas saņem no vietnes savāktos atkritumus. Adatas rulli nomainīt pret naža veltni ir viegli, un dažu sekunžu laikā aerators pārvēršas par skarifikatoru. Piekrītu, tas ir ļoti izdevīgi: divas funkcijas vienā iekārtā!

Pareiza aprīkojuma izvēle

Vai esat nolēmis, ka nevarat iztikt bez aeratora zāliena kopšanai un nopietni domājat par tā iegādi? Nesteidzieties ar šo lēmumu un nekoncentrējaties tikai uz modeļa cenu vai izskatu. Ir daudz svarīgāki aspekti, no kuriem atkarīga tehnikas veiktspēja.

Galvenais atlases parametrs ir jauda , kas ietekmē visas pārējās veiktspējas īpašības. Benzīna aeratoriem jaudu mēra zirgspēkos, bet jānorāda arī ekvivalenta jauda kilovatos. Jo augstāks šis parametrs, jo plašāka apstrādātā platība vienā piegājienā, tāpēc lielākas platības zālienu varēs apstrādāt daudz ātrāk. Salīdzināsim. Piemēram, 0,5 kW modeļa apstrādes platums ir ne vairāk kā 30cm, piemērots zemes gabaliem līdz 600m2. Iekārtām ar jaudu 2,5 kW apstrādes platums sasniedz 40cm, un zāliena platība ir 1000m2. 

Mēs iesakām pievērst uzmanību arī korpusa materiālam. Plastmasa ir viegla un nerūsē, saskaroties ar ūdeni. Iekārtām, kas izgatavotas no šī materiāla, ir zemākas izmaksas. Metāla korpuss ir uzticamāks, jo to būs grūtāk salauzt, taču šādi aeratori sver vairāk - parasti tie ir modeļi ar benzīna dzinēju. Neaizmirstiet par ražotāju : iegādājieties aprīkojumu tikai no labi zināmiem zīmoliem, kuriem dārznieki jau sen uzticas. Starp vadošajiem ražotājiem ir Stiga, Bosch, AL-KO, Ryobi, Makita, Stihl, Oleo mac u.c. Visi ir atbildīgi par izgatavoto iekārtu kvalitāti un dod garantiju saviem produktiem no 1 līdz pat 3 gadiem.


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu