0
0

Lāzera līmeņrāža iegāde lietošanai mājās? Kāpēc ne?

Kopīgot
18. februāris, 2021
  1. Lāzertehnoloģijas būvniecībā
  2. Lāzera līmeņrādis un darbs ar to
  3. Ierīces lietošanas sfēra
  4. Kādas priekšrocības sniedz lāzera līmeņrāža iegāde?

Jebkādi būvdarbi, montāžas vai apdares darbi ir saistīti ar konstrukcijas elementu marķēšanu vai līmeņošanu. Vienalga, vai tas ir ķieģeļu mūris, ģipškartona starpsiena vai flīžu likšana uz sienām, ir svarīgi, lai viss būtu precīzi un akurāti. Ja strādājot izmantosim palīglīdzekļus un mehāniskos mērinstrumentus, tad diez vai izdosies iegūt kvalitatīvus rezultātus. Pirmkārt, rokās ir jātur vairākas ierīces, piemēram, lineāls, atsvars, zīmulis vai arī ir nepieciešama kāda cita palīdzība.  Viens cilvēks ar šāda veida marķēšanu netiks galā. Otrkārt, nenozīmīga kļūda var izraisīt nepareizu materiālu uzklāšanu, rezultātā darbs būs jādara vēlreiz.

Ja Jūs bieži veicat šāda veida darbus un Jums ir apnicis strādāt pēc senas metodes, tad ir pienācis laiks domāt par modernām ierīcēm – lāzera līmeņrādi. Lai novērtētu visas šīs ierīces izmantošanas priekšrocības, vispirms aplūkosim informāciju par lāzera starojumu, un kas ir tā darbības pamats.

Lāzertehnoloģijas būvniecībā

Pēdējā laikā arvien biežāk ir pieejama tehnika ar lāzertehnoloģijām, piemēram, printeri, medicīnas iekārtas, laboratorijas ierīces, utt. Vai ziniet, ka lāzera stara attīstību paredzēja Alberts Einšteins 1916.gadā? Bet līdz pirmajam izgudrotajam lāzerim vēl bija tāls ceļš. Pēc daudziem zinātnieku-fiziķu pētījumiem, 1960.gadā Teodors Meimans iepazīstināja pasauli ar pirmo lāzeri, kas izstarojās no mākslīgā rubīna. Sākotnēji stars tika projicēts infrasarkanajā diapazonā, bet nedaudz vēlāk tika pielietota krāsojuma tehnoloģija, un starojums ieguva sarkanu krāsu. Šis atklājums tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem 20.gadsimtā. Lāzertehnoloģijas sāka izmantot kosmosa, militārajā, rūpnieciskajā sfērā, bet cilvēka ikdienas dzīvē lāzertehnoloģijas ir ienākušas tikai 21.gadsimtā. Tās uzreiz aptvēra praktiski visas darbības jomas, tai skaitā būvniecību un remonta darbus.  

Pirms aptuveni 20 gadiem lāzera starojums tika uzsākts lietot mērinstrumentos – līmeņrāžos. Tas lielā mērā atviegloja būvniecības, apdares un montāžas darbu veikšanu. Lai izdarītu atzīmi, nav nepieciešams veikt sarežģītus mērus, pietiek projicēt lāzera staru uz vēlamo vietu un iegūstam ideāli taisnu līniju, balstoties uz kuru tiek izlīmēti apdares materiāli, izliktas flīzes, saliktas mēbeles. Lai arī Jūs varētu novērtēt šādu ierīču priekšrocības, aplūkosim sīkāk, kā tās funkcionē.

Lāzera līmeņrādis un darbs ar to

Lāzera līmeņrādis ir instruments, kurā atrodas gaismas diožu ierīce, kas izstaro gaismas plūsmu. Pēc tam šī plūsma tiek pārveidota par lāzera staru, ejot caur prizmu vai lēcu, un projicējas uz objektu, uz kuru ir vērsts līmeņrādis. Attālums, uz kuru ierīce var projicēt staru, var sasniegt vairākus desmitus metru. Visvienkāršākie lāzera līmeņrāži projicē vienu vai divus starus, profesionālās ierīces – līdz deviņiem stariem. Jo vairāk staru, jo vieglāk izdarīt atzīmi, piemēram, vairākas krustotas līnijas atvieglos flīžu izlikšanas procesu. Četri stari ļaus izdarīt atzīmi dažādās plaknēs. 

Jāpiebilst, ka projicējamo staru skaits nav vienīgā īpašība, pēc kuras izšķir lāzera līmeņus. Ir divu veidu ierīces:

  • Lineārie līmeņrāži – šie līmeņrāži dažreiz tiek saukti par prizmveida, jo gaismas plūsma iet caur perpendikulāri izvietotām prizmām. Lāzera stari tiek projicēti tikai uz to plakni, uz kuru ir vērsta ierīce. Visvienkāršākie līniju līmeņrāži pozicionē uz plakni gaismas punktu. Daudz funkcionālākas būs ierīces, ar kurām varēs projicēt horizontālas, vertikālas un krusteniskas līnijas.
  • Rotācijas līmeņrāži – lāzera līmeņrāži, kuriem ir rotējoša gaismas diode, un staru fokusēšana notiek, izmantojot gaismas plūsmu caur lēcu. Šāda ierīce var projicēt lāzera staru 360 grādu plaknē, tāpēc uzreiz var izdarīt atzīmi pa visu telpu vai būvobjekta perimetru, rezultātā darbu var veikt vairāki meistari vienlaikus. Papildus lielajam rādiusam, rotācijas līmeņrāžus var izmantot līdz pat 100 metru attālumam.  

Lai iegūtu precīzu atzīmi, ir ļoti svarīgi pareizi uzstādīt lāzera līmeņrādi. To nostiprina ar speciālu turētāju vai statīvu un novieto vienā līmenī ar burbuli, tas ir visām ierīcēm. Ir pieejami arī tā saucamie pašizlīdzinošie līmeņrāži, kuriem ir iebūvēts kompensators, kurš reaģē uz apvāršņa novirzi par 3-4 grādiem. Tāpēc var efektīvāk novietot līmeni kvalitatīvas atzīmes iegūšanai. 

Tagad, kad esat ieguvuši priekšstatus par to, kā darbojas šīs ierīces, aplūkosim to praktisko pielietojumu.

Ierīces lietošanas sfēra

Kāds ir lāzera līmeņrāžu pielietojums? Vislielākā popularitāte tiem ir būvniecības jomā, kur nepieciešams būvēt dažādas konstrukcijas. Arī veicot remonta un apdares darbus, lāzera līmeņrādis ir neaizvietojams aparāts. Tapešu līmēšana, flīžu izlikšana, piekargriestu montāža, un vēl daudzi citi darbi nav iedomājami bez līmeņrāža. Arī mēbeļu montētāji priekšroku dod burbuļa līmeņrādim, jo tas samazina darba izpildes laiku, kad ir nepieciešams uzstādīt iebūvējamās mēbeles un lielas garnitūras. 

Ja pirms vairākiem gadiem lāzera līmeņrāžus izmantoja tikai profesionāļi, tad šodien to pielietošanas sfēra ir paplašinājusies. Ir liels daudzums sadzīves klases modeļu, kuriem ir vienkārša uzbūve un standarta lietošanas iespējas, un kuri ir pieejami praktiski ikvienam. Tie, kuri jau ir paspējuši strādāt ar tādām ierīcēm, drosmīgi apgalvo, ka tā ir lieliska alternatīva atsvariem un lineāliem. 

Pastāv kļūdains uzskats, ka līmeņrāža iegāde mājas apstākļiem neatmaksājas. Skeptiķi saka, ka šī ierīce nav izmaksu vērta. Varbūt tā ir, ja dzīvokļa remonts tiek veikts reizi 10-15 gados. Bet, kā rāda prakse, mūsu valstī cilvēki pievērš lielāku uzmanību sadzīves apstākļiem un vidē, kādā viņi dzīvo. Pārlīmēt tapetes, nomainīt flīzes vannas istabā vai arī pārvietot gleznas no vienas sienas uz otru – šādas idejas cilvēkiem rodas diezgan bieži. Kas var būt labāks par pārmaiņām? Ja šīs ieceres īstenosiet pats, tad to izdarīt ātri un kvalitatīvi palīdzēs lāzera līmeņrādis.

Kādas priekšrocības sniedz lāzera līmeņrāža iegāde?

  • Vienkāršs pielietojums – lai izdarītu precīzu atzīmi, piemēram, uz sienas, ir jāuzstāda lāzera līmeņrādis uz līdzenas virsmas vai statīva, jāieslēdz to un jāizvēlas viens no staru projicēšanas režīmiem. Uz sienas parādīsies vienmērīgas gaismas joslas, pēc kurām var orientēties, lai uzklātu apdares materiālus.
  • Spēka un laika ekonomija – nebūs nepieciešamība izmantot paštaisītu atsvaru, kāpt uz pakāpieniem un turēt roku ar virvi zem griestiem, kamēr palīgs velk līniju līdz grīdai. Nospiediet pogu, un no grīdas līdz griestiem tiks izveidota perfekti taisna līnija.
  • Augsta precizitāte – projicējot gaismas starus uz objekta virsmas, nobīde nav lielāka par 1 mm, bet augstas precizitātes profesionālajām ierīcēm tā ir vēl mazāka (parasti 0,1-0,3 mm/m).
  • Funkcionalitāte – neviens rokas mērinstruments nenodrošina tādas iespējas kā lāzera līmeņrādis. Papildus horizontāliem un vertikāliem stariem, daudzi modeļi var projicēt lāzera krustus, atsvaru un vairākus papildu punktus un līnijas (zenīts, nadīrs).
  • Ērta pārnēsāšana un uzglabāšana – ierīce ir viegla un kompakta, tāpēc to ir viegli pārvietot. Ierīce ietilps kastē kopā ar citiem instrumentiem. Dažiem modeļiem komplektā ir soma vai koferis. 
  • Vienu reizi pastrādājot ar lāzera līmeņrādi, jūs nekad vairs negribēsiet atgriezties pie tām ierīcēm, ar kurām strādājāt pirms tam. Šis vienkāršais aprīkojums ir mūsdienīga būvnieka, montētāja un remontdarbu strādnieka palīgs. Lai par to pārliecinātos, veiciet pasūtījumu mūsu mājas lapā. 

Precīzi pielīmētas tapetes visus iepriecinās. Bērni skraidīs pa gludu grīdu. Jūsu celtais nams stāvēs desmitiem gadu. Lāzera līmeņrādis palīdzēs izvairīties no papildu ieguldījumiem un sirdsapziņas pārmetumiem. Mūsu mājas lapā atradīsiet ierīci, kas piemērota jebkāda veida darbiem. Kāda būs Jūsu izvēle?


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu