0
0

Ūdens sūkņa apkope un uzturēšana

Kopīgot
21. septembris, 2021

Kad viss darbojas nevainojami, ir viegli aizmirst par tehniskā stāvokļa pārbaudi, tomēr, lai ūdens sūknis ilgi kalpotu un nebūtu jāveic liels remonts vai sūkņa maiņa, ir jāvelta laiks tā apkopei. Nelieli sūkņa darbības traucējumi var radīt nopietnus bojājumus sistēmai, ja tie netiek laicīgi novērsti. Ūdens sūkņiem ir vairāki veidi. INSERV.LV atradīsiet ūdens sūkņus dažādām vajadzībām, gan ūdens sūkni akai, gan notekūdeņu novadīšanai un citām vajadzībām. Interneta veikala piedāvājumā ir pieejami iegremdējamie ūdens sūkņi tīram ūdenim, iegremdējamie ūdens sūkņi netīram ūdenim, dziļurbuma ūdens sūkņi, ūdens apgādes automāti, pašuzsūcošie sūkņi, hidrokontrolieri, vakumsūkņi.  Apkopojot informāciju par to apkopi, ir jāpatur prātā fakts, ka dažādiem sūkņiem var būt dažādas apkopes un uzturēšanas iezīmes. 

ALKO ūdens sūknis

Ūdens sūkņa apkope - kā to veikt?

Ūdens sūkņi sastāv no vairākām daļām, kuru stāvokli periodiski ir vēlams pārbaudīt, lai izvairītos no liela ūdens sūkņa remonta. Kā jau tika minēts, sūkņa veids nosaka, kādas pārbaudes ir nepieciešams veikt. Šis ir vispārējs apkopojums par ūdens sūkņa uzturēšanas procesu un dažas no būtiskajām lietām, kurām jāpievērš uzmanība sūkņa apkopes laikā: 

  • Pirms darba sākšanas vēlams pārbaudīt, cik bieži ražotājs ir paredzējis ūdens sūkņa apkopi. 
  • Jāpārliecinās par ūdens sūkņa vizuālo stāvokli, lai pārliecinātos, ka nav radušies redzami bojājumi. Tā darbības laikā jānovēro, vai neveidojas noplūde, nerodas netipiskas skaņas, vibrācija vai smarža. 
  • Jāpārbauda sūkņa daļu stāvoklis, piemēram, tā blīves, gultņi, vārsti. 
  • Jāveic gultņu ieeļļošana, ja nepieciešams. Galvenais, nevajadzētu veikt pārmērīgu eļļošanu, jo tas var radīt kaitējumu ūdens sūknim. 
  • Jāizvērtē cauruļvadu stāvoklis, lai laicīgi konstatētu to nolietojumu vai novērstu bojājumus. 
  • Pārliecinies, ka pludiņi ir tīri. 
  • Pārbaudiet elektrisko daļu tehnisko stāvokli. Pārliecinieties, ka izolācija ir neskarta, ka drošinātāji ir labā stāvoklī. 
  • Nobeigumā pārbaudiet, vai visi aizsargmehānismi darbojas pareizi. 

Ūdens sūknis mājai

Ūdens sūknis - kam pievērst uzmanību ikdienā?

Iegremdējamo ūdens sūkņu stāvokli ir grūtāk noteikt, jo tie atrodas zem ūdens un nav tik labi pārskatāmi. Bet, ja sūknis neatrodas ūdenī, tad bojājumus ir iespējams ātrāk pamanīt. Uzmanība jāpievērš sūkņa darbībai un ūdens spiedienam. 

Kad tiek pamanīti bojājumi vai brīdinājuma signāli, tad vēlams izsaukt speciālistu, ja trūkst zināšanu, lai problēmu novērstu saviem spēkiem. Laicīga problēmu novēršana un ūdens sūkņa remonts, var paglābt no jauna sūkņa iegādes. 

Kādos gadījumos ir nepieciešams iegādāties jaunu ūdens sūkni?

Ne vienmēr ir vienkārši saprast, kad nepieciešams iegādāties jaunu ūdens sūkni. Lielu daļu no nolietojuma pazīmēme ir iespējams pamanīt tikai izjautam sūknim. Reizēm ūdens sūkņa remonts var būt neizdevīgāks kā jauna sūkņa iegāde. 

Ne vienmēr ūdens sūknis ir jāmaina, jo tas ir sabojājies. Ja sūknis tiek lietots daudzus gadus, tad tas var kļūt neefektīvs, un tādu sūkni ir vēlams aizstāt ar jaunu.


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu