0
0

Nomaini mērlenti pret lāzera tālmēru

Kopīgot
13. oktobris, 2021

Tradicionāli precīzi mērījumi vienmēr tikuši veikti ar parastu mērlenti, kurai nepieciešami divi cilvēki, lai darbs tiktu veikts kvalitatīvi. Arvien lielāks skaits profesionāļu, piemēram, arhitekti, nekustamo īpašumu aģenti, būvuzraugi, izvēlas izmantot lāzera mērinstrumentus precīzāku mērījumu iegūšanai. 

Lāzera tālmērs

Kā darbojas lāzera tālmērs?

Ja nekad nav bijusi saskare ar lāzera tālmēriem, tas šis ir pirmais jautājums, kurš iešaujas prātā. Vienkārši paskaidrojot, lāzera tālmērs izstaro spilgtu, redzamu staru uz mērķa virsmas. Stars izstaro ultraskaņas frekvenci, kura atstarojas uz mērķa virsmas, pēc tam mērītājs aprēķina, pēc cik ilga laika frekvence atgriežas uztvērējā, pēc šīs informācijas ierīce nosaka precīzu attālumu starp lāzera tālmēru un mērķa virsmu. Pamatā ierīce izmanto standarta vienādojumu attāluma mērīšanai: attālums = ātrums x laiks.

Daži lāzera tālmēri ir aprīkoti ar papildus funkcijām, ar kuru palīdzību ir iespējams aprēķināt tilpumu vai laukumu. Mērīšanas spējas atšķiras dažādiem modeļiem. Augstākas klases ierīces parasti ir aprīkotas ar spēcīgākiem lāzeriem, kuri spēj veikt mērījumus lielākā attālumā. Zemākas klases ierīces ir piemērotas īsāku attālumu izmērīšanai. 

Bosch lāzer tālmērs

Kur var izmantot lāzera tālmēru?

Lāzera tālmēri ir piemēroti attāluma mērīšanai visur, sākot no rūpnīcām līdz būvlaukumiem. Tomēr skaidrs ir viens, lāzera tālmēru noteikti nedrīkst izmantot sprādzienbīstamā vidē, jo lāzers var radīt aizdegšanos. Parasti lielākā daļa lāzera tālmēri veic mērījumu ar 99,5 % precizitāti. 

Liela daļa no biežāk sastopamajiem tālmēriem galvenokārt ir paredzēti lietošanai telpās, jo tiešā saules gaismā ir grūtāk precīzi virzīt lāzera staru, radot grūtības mērīšanas laikā un precīza attāluma noteikšanā. Lai šo problēmu atrisinātu, vairāki ražotāji ir radījuši ierīces, kuras ir sertificētas lietošanai ārpus telpām. Šīs ierīces ir ideāli piemērotas būvniecības un celtniecības speciālistiem, kuriem mērījumi bieži vien ir jāveic ārā. 

Dažas no nozarēm, kur lāzera tālmērs ir ļoti noderīgs instruments: 

  • Būvniecība. Lāzera tālmērs ir ideāli piemērota ierīce nekustamā īpašuma aģentiem, arhitektiem, celtniecības darbiniekiem un būvekspertiem, ļaujot veikt precīzus mērījumus objektā, lai varētu sniegt precīzu informāciju klientiem un pieņemt pamatotus lēmumus. Ar šo ierīču palīdzību iespējams veikt precīzus mērījumus, lai nodrošinātu kvadrātveida dizainu, iezīmēti autostāvvietas, pārbaudītu būvlaukumus un daudzus citus uzdevumus.
  • Elektriķi, apkures, ventilācijas un citu instalāciju speciālisti. Ar ierīcēm iespējams izmērīt kabeļu garumu, noteikt signalizācijas sistēmas uzstādīšanas augstumu, izmērīt attālumu avārijas apgaismojumam, noteikt attālumu starp ugunsdzēsības aparātiem, lai tie būtu uzstādīti atbilstoši noteikumiem un citiem šāda veida darbiem.
  • Santehnika. Santehniķi ar lāzera tālmēra palīdzību var noteikt attālumu starp sūkņiem, noteikt attālumu starp sūkņu līnijām un cauruļvadiem.
  • Fotogrāfi, video, audio un teātra profesionāļi ar lāzera tālmēra palīdzību var aprēķināt attālumus, optimālai instalāciju izvietošanai.

 

Šīs ir tikai dažas no nozarēm, kur lāzera tālmērs ir noderīgs. Kāds ir iemesls, kāpēc vēl neesi iegādājies lāzera tālmēru? Ja esi ieinteresēts šīs ierīces iegādē, aplūko INSERV.LV piedāvājumu un atrodi sev piemērotāko!


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu