0
0

Kā zāģēt Ziemassvētku eglīti un ko ņemt līdzi ejot pēc tās?

Kopīgot
1. decembris, 2022

Ziemassvētku elgle

Tradīcijas ir neatņemama Ziemassvētku sastāvdaļa, kuras ievērojot un piekopjot veidojam svētku sajūtu gan sev, gan saviem mīļajiem! Kas var būt skaistāks par bērniem, kuri Ziemassvētku dzejoļus skaita pie pašu atrastas, nozāģētas un izpušķotas svētku egles? Daudzās ģimenēs Ziemassvētku vakars nav iedomājams ar mākslīgo egli. Tā vietā visi kopā dodas uz mežu, paņem līdzi termosu ar karstu tēju, piparkūkas un mandarīnus, lai atrastu savu īsto eglīti, kura priecēs  visus svētkus. 

Pirmais nosacījums, dodoties pēc egles ir pārliecināties, kurā mežā drīkst zāģēt eglīti. Decembrī katram Latvijas iedzīvotājam ir iespēja valsts mežā nocirst vai nozāģēt vienu Ziemassvētku eglīti, bet tas ir jāizdara pareizi, nenodarot kaitējumu mežam un tā iemītniekiem.  Meži, kuros drīkst iet pēc eglītes ir apzīmēti ar AS "Latvijas valsts meži" dzelteno zīmi ceļa malā, kā arī tos iespējams atrast mammadabakarte.lv un speciālās aplikācijās.  Svētku eglīti ir atļauts nocirst meža ceļu, grāvju, stigu malās, kā arī pieaugušā mežā zem lieliem kokiem un elektrolīnijām. Kategoriski aizliegts cirst egles jaunaudzēs un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas atzīmētas ar ozollapu. 

svētku egle

Lai netraumētu meža zvērus, eglīte jāzāģē līdz ar zemi, pretējā gadījumā zvēri var nepamanīt garo celmu un skrienot uz tā savainoties. Nedrīkst zāģēt eglīti, kuras augstums pārsniedz 3 metrus, kā arī tās diametrs nedrīkst būt lielāks par 12 cm.  Labāk eglīti zāģēt ar zāģi nevis cirst, jo zāģējot iespējams to izdarīt maksimāli tuvu zemei, kā arī egles celms paliek līdzens, savukārt cērtot to ar cirvi, celms būs ass un uz tā var sagriezties gan meža iemītnieki, gan arī citi eglīšu mednieki. Ja tomēr izvēle ir kritusi uz eglītes ciršanu, tad pie mums ir iespējams iegādāties arī cirvi.


Pie mums INSERV.LV iespējams iegādāties dažādu zīmolu un izmēru zāģus, ar kuru palīdzību būs iespējams viegli un mežam draudzīgu nozāģēt savu iecerēto Ziemassvētku egli. Jo kvalitatīvāks instruments, jo raitāk sokas darbs. Izvēloties kvalitatīvāku instrumentu zināsi, ka tas kalpos ilgāk un varēsi to izmantot ne tikai šī gada eglītes medībās, bet arī vairākus gadus pēc tam.  

eglīte

Viens no kvalitātes rādītājiem ir materiāls, no kā zāģis izgatavots. INSERV.LV speciālisti iesaka iegādāties stainless steel (nerūsējošā tērauda) vai hard chrome plating (cietā hromētā pārklājuma) materiāla instrumentu. Tas varbūt maksās nedaudz dārgāk, bet tas nesarūsēs satiekoties ar pirmo mitrumu, tātad tā kalpošanas laiks būs daudz ilgāks! Jo biezāks tērauds, jo izturīgāks būs darba rīks! Mūsu piedājāvumā ir atrodami DNIPRO-M un  BAHCO zīmola zāģi, starp kuriem tev būs iespējams atrast sev piemērotāko. 

 

Bet ja gribās pavisam JAUDĪGI nozāģēt savu svētku eglīti, tad var lietā likt arī motorzāģi. Meža apstākļiem vispiemērotākais būs akumulatora motorzāģis, jo tas ir dabai draudzīgāks par benzīna motorzāģi, bet elektriskais motorzāģis šajā gadījumā nederēs, jo tam nepieciešama elektrības padeve. Motorzāģi vērts iegādāties, ja plānojat to izmantot arī ikdienas darbos, piemēram: dārza darbiem vai nelielu piemājas koku apzāģēšanai kā arī malkas sagādāšanai. 

 

egle zāģis

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu