0
0

Kā veikt benzīna motorzāģa apkopi?

Kopīgot
14. janvāris, 2022

Ķēdes zāģim, atšķirībā no rokas zāģa, kurš aprīkots tikai ar rokturi un asmeni, ir nepieciešama regulāra apkope. Veicot rūpīgas un regulāras motorzāģa apkopes, tiek saglabāta tā veiktspēja, nodrošināta atbilstoša darba drošība un pagarināts zāģa kalpošanas laiks. Ievērojot regulāru ikdienas, nedēļas un mēneša apkopes rutīnu, Jūs garantēsiet, ka neesat palaidis garām neko svarīgu. 

Motorzāģis

Ikdienas apkope

  1. Pārbaudiet gāzes sviru – pirms katras lietošanas, lai pārliecinātos, ka tā darbojas vienmērīgi. Ja gāzes svira aizķeras vai dzinējs nedarbojas brīvgaitā uzreiz pēc tās atlaišanas, nogādājiet zāģi servisa centrā uz pārbaudi.
  2. Pārbaudiet drošības funkcijas – pirms darba uzsākšanas, pārliecinieties par drošības sistēmām, piemēram, gāzes slēdža bloķēšanu un ķēdes bremzi. Ķēdes bremzei ir jābūt tīrai un tā nedrīkst būt bojāta. Bojājuma gadījumā jāveic tā maiņa.
  3. Iztīriet filtru – pirms katras lietošanas reizes, pārbaudiet zāģa gaisa filtru. Ja tas ir netīrs, iztīriet to, ļaujiet nožūt un tad ielieciet atpakaļ zāģī. Bojātu vai ļoti netīru filtru nepieciešams nomainīt pret jaunu.
  4. Pagrieziet sliedi – lai motorzāģa sliede nodiltu vienmērīgāk, pirms katras lietošanas reizes vēlams to pagriezt otrādi. Savukārt, lai novērstu pārmērīgu nodilumu, nepieciešams iztīrīt sliedes rievu un pārbaudīt eļļošanas atveri. Nepietiekama eļļošana radīs lielāku berzi un var radīt bojājumus gan sliedei, gan ķēdei.
  5. Veiciet ķēdes pārbaudi – pārbaudiet piedziņas zobrata nodilumu, nepieciešamības gadījumā, nomainiet to. Pirms darba sākšanas ieteicams pārbaudīt ķēdes stāvokli, kā arī jāveic ķēdes asināšana. Jāpārbauda arī ķēdes spriegojums, lai pārliecinātos, ka tas nav pārāk vaļīgs, vajadzības gadījumā nepieciešams to pievilkt.
  6. Pārbaudiet startera darbību – pārliecinieties, ka startera aukla nav pārmērīgi nodilusi vai bojāta. Notīriet gaisa ieplūdes atveres, kuras atrodas uz startera korpusa, pārbaudiet avārijas apturēšanas slēdzi, tam dzinējs jāaptur nekavējoties.
  7. Pievelciet visas vaļīgās detaļas – motora radīto vibrāciju dēļ dažas skrūves, uzgriežņi un bultskrūves var kļūt vaļīgas. Pirms katras lietošanas pārbaudiet, vai detaļas ir nepieciešams pievilkt. 

Stihl un  Oleo Mac zāģi

Iknedēļas apkope

  1. Pārbaudiet pretvibrācijas sistēmas nodilumu un nolietojumu – pievērsiet uzmanību pretvibrācijas elementiem, lai pārliecinātos, ka tie nav pārāk mīksti vai saplēsti.
  2. Sajūga ieeļļošanas – sasmērējiet sajūga cilindra gultņus. Tas paildzinās sajūga kalpošanas laiku un veiktspēju.
  3. Pārbaudiet sveces – izņemiet un notīriet aizdedzes sveci un pārliecinieties, ka tās sprauga joprojām ir 0,5mm. Nepieciešamības gadījumā nomainiet aizdedzes sveci pret jaunu.
  4. Pārbaudiet starteri – veiciet spararata tīrīšanu un pārliecinieties, ka atsperes darbojas pareizi.
  5. Iztīriet karburatoru – veiciet karburatora un gaisa filtra tīrīšanu. 

Makita motorzāģis

Mēneša apkope

  1. Pārbaudiet ķēdes bremžu lenti – lai varētu pārbaudīt ķēdes bremžu lenti, nepieciešams noņemt ķēdes plastmasas vāku. Ķēdes bremžu lente ir plāna metāla josla, kura atrodas ap sajūga cilindru. Pārliecinieties, ka uz lentes nav redzamu plaisu vai vājās vietas.
  2. Pārbaudiet sajūgu – kamēr vāks ir noņemts, pie reizes pārbaudiet sajūgu, vai nav nolietojies sajūga centrs, cilindrs un atspere.
  3. Veiciet degvielas filtra pārbaudi – nepieciešamības gadījumā iztīriet vai nomainiet degvielas filtru.
  4. Pievērsiet uzmanību elektroinstalācijai – pārliecinieties, ka vadi un savienojumi nav bojāti un ir saslēgti pareizi.
  5. Tvertņu tīrīšana – pēdējais uzdevums, veikt degvielas tvertnes iekšpuses tīrīšanu. Vecs benzīns var atstāt smacīgas nogulsnes, kuras kaitē dzinējam. Ja vēlaties, varat veikt arī eļļas tvertnes tīrīšanu.

Bet, ja esi nolēmis iegādāties jaunu motorzāģi, tad ieskaties INSERV.LV plašajā motorzāģu piedāvājumā!


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu