0
0

Kā droši strādāt ar kultivatoru?

Kopīgot
23. septembris, 2020

PIRMS DARBA UZSĀKŠANAS

Kā droši strādāt ar kultivatoru?

Pirms darba uzsākšanas ar kultivatoru ir svarīgi zināt, ka drošības noteikumu neievērošana bieži kļūst par iemeslu nopietnām traumām. Tāpēc, lūdzu, izlasiet ierīcei pievienoto instrukciju, un pārliecinieties, ka ievērosiet visus noteikumus.

Pēc noteikumu izlasīšanas un pirms darba uzsākšanas, ir nepieciešams sagatavot teritoriju un savākt nevajadzīgos priekšmetus. Noteikti pārbaudiet, vai darba zonā nav nepiederošu personu, īpaši bērni un dzīvnieki. Ir nepieciešams veikt arī kultivatora pārbaudi, vai tam nav kādu bojājumu (saliekumi, plaisas), ja nepieciešams, pievelciet skrūves.

DARBA LAIKĀ

Ierīces veiktspējas uzlabošanas mēģinājumi, rakšana pārāk dziļi ar palielinātu ātrumu, vadības kontroles zudums – ierīces iziešana no vagas - tas viss var izraisīt nopietnas traumas. Tāpēc ir jābūt ļoti piesardzīgam veicot kustību atpakaļgaitā vai pa slidenu virsmu.

Īpaši uzmanīgam ir jābūt cietas grunts rakšanas laikā. Ja frēze tajā iesprūst, tad kultivators tiks vilkts līdzi. Tādā gadījumā ir jāatlaiž rokturis un nedrīkst mēģināt to noturēt.

Ja kustīgajās detaļās iekļūst kāds objekts, tad pirms ierīces apskates, vai tai nav kādu bojājumu, ir nepieciešams izslēgt dzinēju, jāatvieno aizdedzes sveces augstsprieguma vads, lai novērstu nejaušu ieslēgšanos.

Tas pats ir jāizdara arī tad, ja dzinējā parādās neparastas vibrācijas. Pirms problēmu novēršanas un ierīces tīrīšanas ir nepieciešams pārliecināties, ka visas kustīgās detaļas ir apstājušās.

Kategoriski aizliegts uzpildīt benzīnu vai mēģināt remontēt dzinēju kultivatora darbības laikā! Benzīns viegli uzliesmo.

UZGLABĀŠANA

Pēc darba pabeigšanas ir nepieciešams notīrīt zemes atliekas un netīrumus gan ierīcei, gan aprīkojumam, ir jāveic pārbaude, vai nav kādu mehānisku bojājumu, nepieciešams pievilkt skrūves, nostiprināt tapas, kā arī pārbaudīt dzinēju.

  • DEGVIELA:

Ja nav plānots izmantot ierīci ilgāku laiku (30 dienas un vairāk), tad ir nepieciešams pilnībā iztukšot benzīna tvertni un degvielas sistēmu, un pēc tam iedarbināt ierīci un ļaut atlikumiem karburatorā pilnībā izdegt. To ir nepieciešams izdarīt, jo degvielai, kas satur metanolu vai etanolu, ir īpašība pievilkt mitrumu, kas ar laiku izraisa benzīna bākas oksidēšanos. Nākošajā sezonā ir jāizmanto jauna degviela.

Atstājot ierīci uz ilgu laiku bez izmantošanas, ir nepieciešams to novietot tālāk no potenciāliem aizdegšanās avotiem – ūdens sildītājiem, gludekļiem, radiatoriem, u.c. Papildus tam ir jāpārliecinās, ka dzinējs ir pilnībā atdzisis un degvielas tvertne ir tukša.

Daži ražotāji iesaka izmantot degvielas stabilizatoru, lai izvairītos no nosēdumu rašanās uz degvielas tvertnes sienām. To pievieno benzīnam tādās proporcijās, kādas ir norādītas uz iepakojuma, turklāt kultivatoram vairs nav nepieciešama degvielas sistēmas un karburatora iztukšošana.

  • EĻĻA:

Eļļa, tāpat kā benzīns, ir jāiztukšo no tvertnes pirms iekārtas uzglabāšanas. Pirms ierīces izmantošanas ir jāuzpilda jauna eļļa, bet siltā dzinējā (atšķirībā no degvielas sistēmas attīrīšanas). Atvienojot augstsprieguma vadu un izņemot aizdedzes sveci, ir nepieciešams ieliet sveces atverē eļļu. Pēc tam to ir vienmērīgi jāsadala, vairākas reizes pavelkot starteri, un pēc tam var ievietot jaunu aizdedzes sveci un atstāt kultivatoru līdz nākošajai lietošanas reizei.

  • TEHNIKA:

Ir vēlams ierīci uzglabāt slēgtā telpā, tālu no siltuma avotiem (izpildot visus iepriekš uzskaitītos norādījumus). Ja tādas iespējas nav, tad kultivators ir jānosedz ar speciālu materiālu, kas netraucē gaisa apmaiņai, bet atgrūž mitrumu (iepriekš pārliecinieties, ka izplūdes caurule un dzinējs ir pilnībā atdzisuši). Kategoriski aizliegts lietot polietilēnu, jo tas nelaiž cauri skābekli, kas noved pie mitruma kondensācijas un korozijas.

APKOPE


Nav nepieciešams uzreiz vērsties apkopes centrā nelielu problēmu vai ātri nolietojušos detaļu salūšanas gadījumā, nelielus remonta darbus var veikts pats operators.

Piemēram, siksnas maiņu var veikt ar dažām vienkāršām darbībām – sākumā tiek noņemta vecā siksna no vadošā skriemeļa un tikai pēc tam – no dzinēja, pēc tam uzliek jauno siksnu, veicot darbības pretējā secībā, un noregulē ierobežotāju.

Ir aizliegts pašiem veikt motora darba parametru regulēšanu vai karburatora remontu, jo šādu darbu veikšanai ir nepieciešamas īpašas zināšanas!

DEFEKTI

Esam sagatavojuši tabulu, kas palīdzēs noteikt pamatproblēmu rašanās iemeslu un to novēršanas iespējas:

ProblēmaIemeslsRisinājums
Iedarbināšanas problēma1. Gaisa filtra piesārņojums.
2. Veca/sabojājusies aizdedzes svece.
3. Augstsprieguma vads ir atvienojies no sveces.
4. Veca degviela.
1. Iztīrīt filtru, ja ierīce tik un tā nedarbojas, tad filtru ir nepieciešams nomainīt.
2. Nomainiet sveci un noregulējiet atstarpi.
3. Pievienojiet vadu, pārbaudiet, vai vads ir labi nostiprināts.
4. Iztukšojiet tvertni, ielejiet jaunu degvielu.
Dzinējs nedarbojas1. Nav degvielas.
2. Degvielā ir iekļuvis ūdens/veca degviela
3. Degvielas bāka aizsērējusi.
1. Uzpildīt bāku.
2. Iztukšot karburatoru un benzīna bāku, ieliet svaigu/tīru degvielu.
3. Noņemt un iztīrīt bāku.
Dzinēja jaudas zudums1. Pārslodze.
2. Zems eļļas/degvielas līmenis, vai arī tie ir netīri.
3. Sveces bojājums/netīrs filtrs/ventilācijas reste/slāpētājs/degvielas tvertne
4. Degvielā iekļuvusi eļļa
1. Virspusējai rakšanai uzstādīt riteņus un arklu.
2. Pēc nepieciešamības uzpildīt/nomainīt eļļu un degvielu.
3. Iztīrīt bojātās detaļas (pēc nepieciešamības nomainīt) bojāto detaļu.
4. Iztukšot bojāto degvielu, iztīrīt karburatoru, ieliet bākā jaunu degvielu.
Dzinējs pārāk uzkarst1. Zems eļļas/degvielas līmenis; šķidrumi ir netīri.
2. Ventilācijas ekrāns/dzinējs aizsērējis.
3. Slāpētājs nosprostojies.
1. Pārbaudīt eļļu/degvielu, pēc nepieciešamības pievienot/nomainīt.
2. Pārbaudīt, pēc nepieciešamības iztīrīt.
3. Pēc nepieciešamības iztīrīt.
Grūti strādāt/vadīt ierīci1. Pārāk sausa un cieta augsne
2. Zemes gabali  – augsne pārāk mitra.
3. Nepareizi noregulēti riteņi/arkls
1. Samitriniet augsni, ja iespējams, sagaidīt darbam piemērotākus apstākļus.
2. Pārtraukt darbu, atsākt to, kad apstākļi būs labvēlīgāki.
Dzinēja darbības laikā, kultivators nepārvietojas1. Nav ieslēgts ātrums
2. Dzinēja pievadsiksna nav pareizi noregulēta, vai nolēkusi no skrituļa.

1. Ieslēgt ātrumu
2. Aplūkot un noregulēt siksnu.

 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu