0
0

7 figūrzāģa pielietojuma veidi

Kopīgot
8. marts, 2019

Figūrzāģis tiek plaši lietots darbam ar lokšņu materiāliem. Tas noderēs remonta darbiem, galdniecības vai mēbeļu darbnīcā. Ar figūrzāģi var griezt mīkstos kokus, plastmasu, ģipškartonu, kā arī tādus sarežģītus materiālus kā keramikas flīzes un metālus. Atkarībā no materiāla cietības un trausluma, kā arī griezuma veida, ko vēlaties iegūt, darba tehnikai ar figūrzāģi būs dažas īpatnības. Šajā rakstā mēs runāsim par to, kā griezt populārākos būvmateriālus.

Saturs:

  1. Kam tiek izmantots figūrzāģis?
  2. Darba uzsākšana: kā ieslēgt figūrzāģi un sākt zāģēšanu?
  3. Cik līdzeni zāģēt lokšņu materiālus?
  4. Kā izzāģēt līklīnijas/izliekumus?
  5. Kā izzāģēt apļus?
  6. Kā griezt metālu?
  7. Kā zāģēt plānu un biezu koku?
  8. Kā zāģēt plastmasu?
  9. Kā zāģēt keramiskās flīzes?
  10. Pieci noteikumi ideālai zāģēšanai
  11. Kam tiek izmantots figūrzāģis?

Visbiežāk figūrzāģi izmanto koka detaļu izgatavošanai. Plašu pielietojumu figūrzāģis ir ieguvis mēbeļu ražošanā, to izmanto dažādu formu elementu un detaļu zāģēšanai.

Ja strādājot ar figūrzāģi ir izvēlēts pareizs asmens un griešanas režīms, tad var:

  • Veidot vienmērīgus līklīniju zāģējumus;
  • Izzāģēt apļus, nesabojājot loksnes;
  • Griezt plānu metālu;
  • Izgatavot izstrādājumus no koka, kura biezums ir 10 cm (figūzāģis Dnipro-M LE-110Р, ar kuru var griezt brusas, kuru biezums ir 11 cm);
  • Griezt plastmasu;
  • Keramikas un keramikas flīžu zāģēšana.
  • Vai elektroinstruments darbosies ar to vai citu materiālu, būs atkarīgs no instrumenta jaudas un tipa (mājsaimniecības, pusprofesionāls, profesionāls).
  • Ne visiem elektriskajiem figūrzāģiem ir papildu funkcijas, piemēram, slīpais griezums vai papildu elementu un instrumentu pieslēguma iespēja.

Ir jāizvēlas pareizās zāģu plātnes. Jāņem vērā zobu solis, to garums, materiāls.

Darba uzsākšana: kā ieslēgt figūrzāģi un sākt zāģēšanu

  1. Darbs ar figūrzāģi sākas ar vizuālo apskati. Instrumentam un barošanas kabelim nedrīkst būt redzami bojājumi.
  2. Pēc tam tiek uzstādīta zāģa plātne (pirms instrumenta uzglabāšanas šo plātni vienmēr jānoņem).
  3. Pirms darba uzsākšanas jāveic instrumenta uzstādīšana. Pirmkārt, izvēlas piemērotu zāģa kustības biežumu. Ja vēlaties veikt griezumu, tad ir nepieciešams uzstādīt leņķi. Elektriskajiem figūrzāģiem Dnipro-M to ir viegli izdarīt, jo tie ir aprīkoti ar slīpo kāju. Ja uzdevums atļauj, tiek ieslēgts svārsts, un tiek piemeklēta asmens kustību amplitūda.
  4. Ja nepieciešams, uzstāda paralēlo atbalstu vai cirkuli, lai izgatavotu caurumus sagatavē.
  5. Ja darba laikā būs daudz putekļu, ir nepieciešams pieslēgt putekļu sūcēju

Cik līdzeni zāģēt lokšņu materiālus

Figūrzāģa pamatuzdevums ir līdzena griezuma iegūšana. To ir viegli izdarīt. Vispirms veic atzīmi, kas būs kā orientieris darba laikā. Ja sagataves mala ir līdzena un ir nepieciešams to nozāģēt, tad izmanto paralēlo atbalstu. Tā ir T-veida ierīce, kas piestiprināta pie figūrzāģa pēdas. Lai samazinātu zāģa nolietojumu, ir jāieslēdz svārsts. Kustināt figūrzāģi vajag lēni, bez asām kustībām. Pārāk ātra kustība vai rāvumi ietekmēs griezuma līnijas, un būs nepieciešaman papildu apstrāde (piemēram, slīpēšana).

Figūrzāģis Dnipro-M

 

Kā izzāģēt līklīnijas/izliekumus

Līklīniju/izliekumu griešana, tāpat kā līdzenais griezums, sākas ar atzīmes izdarīšanu. Obligāti ir jāpieslēdz putekļu sūcējs vai arī jāieslēdz pūtējs, kas savāc skaidas no izdarītās atzīmes.

Figūrzāģa izstrādājumu izzāģēšanu veic bez svārsta gājiena. Izmanto šauru plātni ar maziem zobiem, kas ļauj viegli mainīt kustības virzienu.

Kā zāģēt līklīnijas ar figūrzāģi?

 

Kā izzāģēt apļus

Izzāģēt sagatavē apļus ir viens no sarežģītākajiem uzdevumiem iesācējam. Taču, tas nav nekas neiespējams, jo strādāt pareizi ar figūrzāģi var ātri iemācīties.

  1. Atvienojiet svārstu.
  2. Izdariet atzīmi.
  3. Izurbiet caurumu zāģa asmenī.
  4. Uzstādiet cirkuli-atbalstu un sāciet darbu.

Cirkuli var izgatavot pats. Lai to izdarītu, jums vajadzēs plakanu dēlīti un pašgriezēju. Uz brusas droši nofiksē figūrzāģi. Tālāk tiek nomērīta nepieciešamā griezuma vieta (vienāds ar riņķa rādiusu), un centrā piestiprina pašgriezēju, kas kalpo kā rotācijas ass.

Kā izzāģēt apli ar figūrzāģi?

 

Kā griezt metālu

Figūrzāģis var būt par alternatīvu leņķa slīpmašīnai gadījumos, kad jāstrādā ar profilu, caurulēm, lokšņu metālu. Tieši šis materiāls dod visaugstāko slodzi uz instrumentu un asmeņiem. Esiet gatavi strādāt ar pārtraukumiem un bieži mainīt dīzes.

Maksimālais sadzīves un pusprofesionālo figūrzāģu metāla griešanas biezums ir 10 mm.

Pirms metāla griešanas ar figūrzāģi ir nepieciešams piemeklēt speciālas zāģu plātnes.

Metāla figūrzāģi Dnipro-M T 118 A ir izgatavoti no cieta tērauda un ir lieliski piemēroti taisniem griezumiem. Lai samazinātu nolietojumu un novērstu detaļu kušanu, izmantojiet svārsta funkciju.

Kā griezt metālu ar figūrzāģi?

 

Kā zāģēt plānu un biezu koku

Figūrzāģis tika izveidots darbam ar koku, tāpēc nav brīnums, ka lielākā daļa darbu notiek tieši ar šo materiālu. Turklāt vienlīdz labi var griezt:

  • Viengabala koku;
  • Zāģmateriālus;
  • Presētu koksni.

Atkarībā no materiāla biezuma, tiek izmantotas dažādas plāksnes. Tās atšķirsies ne tikai pēc garuma, bet arī pēc zobu skaita un izmēra. Jo plānāks materiāls – jo ciešāki un mazāki zobi.

Lai iegūtu tīru griezumu uz bieza koka, tiek izmantoti zāģi ar progresīviem zobiem, kas pakāpeniski samazinās.

Kā zāģēt plānu un biezu koku ar figūrzāģi?

 

Kā zāģēt plastmasu

Figūrzāģis lieliski griež mīkstos mākslīgos materiālus, piemēram, plastmasu, organisko stiklu, putuplastu. Pēc īpašībām tie ir ļoti tuvu kokam, tāpēc sazāģēšanai izmanto tās pašas dīzes. Vienīgā piezīme: plastikāta zāģēšana jāveic zemā ātrumā, jo ar lielu ātrumu malas var izkust.

 

Kā zāģēt keramiskās flīzes

Keramiskās flīzes ir viens no sarežģītākajiem celtniecības materiāliem, jo tās ir gan trauslas, gan cietas. To apstrādei izmanto speciālu asmeni, kuru izmantojot iegūst līdzenu griezumu. Keramiskās flīzes griež tikai taisni. Malu griezumi un figūrzāģēšana nav ar labiem rezultātiem, jo flīzes sāks lūzt.

Flīžu zāģēšana ar figūrzāģi ir jāveic ļoti uzmanīgi. To veic ar vienu līdzenu kustību. Nedrīkst pieļaut apstāšanos. Svārstu atslēdz.

Kā zāģēt keramiskās flīzes ar figūrzāģi?

 

Pieci noteikumi ideālai zāģēšanai

  1. Pirms darba uzsākšanas, pārbaudiet elektroinstrumenta stāvokli.
  2. Figūrzāģa kustības virzienā nedrīkst būt novietoti citi priekšmeti.
  3. Labākai instrumenta kontrolei izmantojiet darba cimdus.
  4. Neizmantojiet zāģa plātnes darbiem ar materiāliem, kuriem tās nav paredzētas.
  5. Lietojiet aizsargbrilles, lai pasargātu acis no putekļiem, skaidām, metāla skaidām.

Figūrzāģis ir viens no tiem instrumentiem, bez kura nevar iztikt veicot remontdarbus. Tas ir universāls, tāpēc to var izmantot strādājot ar dažādiem materiāliem.

Izvēlieties pareizo figūrzāģi, ieklausieties rekomendācijās par to izmantošanu, un darba rezultāts nebūs sliktāks kā profesionālim.


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu