0
0

5 zāģu veidi mājsaimniecības darbiem

Kopīgot
11. jūlijs, 2022

Neatkarīgi no tā, vai ikdienā strādājat ar koku vai jūs aizrauj praktiski hobiji, vai esat remonta speciālists, jums noteikti ir nepieciešams sazāģēt materiālus nepieciešamajos izmēros. Zāģiem ir vairāki veidi un katrs ir piemērotākais savam darbam. Šajā rakstam palīdzēsim saprast, kādu zāģi izvelēties dažādiem uzdevumiem.

Figūrzāģi 

Figūrzāģtis Figūrzāģis Figūrzāģis Ryobi

 

Iespējams, ka šis zāģis nav pats precīzākais taisnu līniju zāģēšanai, bet šī zāģa lielākais plus ir tā piemērotība izliekto formu zāģēšanai, kas ir ļoti svarīgi koka amatniecības darbos. Tiek uzskatīts, ka figūrzāģis ir viens no drošākajiem zāģiem, jo tā šaurais asmens atrodas perpendikulāri pamatnei, kura balstās uz zāģējamā materiāla virsmas. Ar daudziem figūrzāģiem ir iespējams veikt arī slīpus griezumus, šo modeļu pamatni ir iespējams noregulēt 45 grādu leņķī attiecībā pret asmeni. 

 

Rokas ripzāģis

Ripzāģis Ripzāģis Bosch Ripzāģis dewalt

 

Šis ir viens no populārākajiem instrumentiem, kurš tiek izmantots būvdarbu veikšanai, jo ar īsto asmeni tas ir piemērots gandrīz visu materiālu zāģēšanai – kokmateriālam, plastmasai, metālam un pat cementam. Ripzāģa asmeņi ir marķēti atbilstoši materiāla veidam, kura zāģēšanai tie ir paredzēti. Šis zāģa veids ir labi pazīstams un darbojies īstajā industrijā, tas ir neaizvietojams. Lielākajai daļai ripzāģu ir iespējams mainīt zāģēšanas dziļumu, kā arī ripzāģiem ir dažādi asmens izmēri.  

 

Leņķzāģis

Leņķzāģis Leņķzāģis Scheppach Leņķzāģis Dewalt

 

Leņķzāģis ir universāls un viegli lietojams instruments, tādēļ to bieži vien iesaka izvēlēties iesācējiem. Šis zāģis tiek izmantots precīzu šķērsgriezumu veikšanai, piemēram, līstu piegriešanai, rāmju veidošanai un citiem darbiem. Stabilitātes nodrošināšanai, smago zāģa pamatni var uzstādīt uz darba galda. Ripzāģis ir regulējams dažādās pozīcijās, tādēļ tas ir piemērots slīpu zāģējumu veikšanai. Augstākas klases galda ripzāģiem ir arī lāzera vadotnes īpaši precīzu zāģējumu veikšanai.  
Ja zināt, ka būs nepieciešams veikt daudzus un precīzus zāģēšanas darbus, tad leņķzāģa iegāde ir labs ieguldījums. Leķņzāģis ir iecienīts instruments galdniecības izstrādājumu izgatavošanai, jo ar to iespējams tikt pie precīziem leņķa zāģējumiem, kā arī ir iespējams apvienot leņķa un slīpuma zāģēšanu vienā kustībā.  

 

Zobenzāģis

Zobenzāģis Ryobi Zobenzagis Zobenzāģis Makita

 

Zobenzāģis ir līdzīgs figūrzāģim, abi šie zāģi darbojas pēc līdzīga principa, bet zobenzāģa korpuss un asmens ir garāks, kā arī motors ir jaudīgāks nekā figūrzāģim. Visbiežāk šo instrumentu izvēlas koka karkasu zāģēšanai grūti aizsniedzamās vietās, stabu zāģēšanai vai plastmasas un metāla cauruļu zāģēšanai.  

 

Galda ripzāģis

Galda zāģis Scheppach Galda ripzāģs Galda ripzāģis

 

Ja ir pietiekami daudz vietas un ir nepieciešams sazāģēt daudz kokmateriālu vai liela izmēra detaļas, piemēram, MDF plātnes, tad galda ripzāģis ir īstā izvēle. Dari pats entuziasti izvēlas iegādāties šos zāģus lielo stacionāro galda zāģu vietā, tomēr arī šos zāģus nav viegli pārvietot, lai gan dažiem ir arī riteņi. 
Līdzīgi kā rokas ripzāģiem, arī galda ripzāģiem ir iespējams regulēt zāģēšanas dziļumu, atbilstoši veicamajam darbam. 

Tagad, kad esi uzzinājis vaurāk par zāģu veidiem un to pielietojumu, izvēlies saviem projektiem nepieciešamo aprīkojumu. 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu