0
0

Gaisa kompresoru veidi un to pielietojums

Kopīgot
6. marts, 2019

Neatkarīgi no tā, vai Tu vienkārši vēlies piepumpēt riepas, vai arī Tavs ledusskapis nestrādā, kā vajadzētu, gaisa kompresors noteikti var noderēt, lai uzlabotu situāciju. Šādas ierīces ir zināmas jau vairāk nekā 100 gadu, taču agrāk tās lielākoties tika izmantotas industriālām vajadzībām, ražošanā un celtniecībā. Laika gaitā kompresori ir attīstījušies, ienākot arī daudzās mājsaimniecībās kā uzticamas, drošas un ērti lietojamas ierīces, kuras var izmantot dažādiem mērķiem.

Kas ir gaisa kompresors?

Kā jau nosaukums parāda, konkrēts gaisa daudzums tiek saspiests un uzglabāts īpašā tvertnē, lai to vēlāk varētu izmantot. Visi pārvietojamie gaisa kompresori ir īpaši radīti tieši šim mērķim. Turklāt šīs ierīces ir ļoti daudzpusīgas, jo tās iespējams izmantot dažādiem mērķiem.

Lietošana

Kā jau minējām, gaisa kompresoriem ir daudz un dažādi pielietojumi, un par dažiem no tiem Tu, iespējams, pat nebiji aizdomājies.

  • Kā viens no pašsaprotamiem izmantošanas veidiem ir balonu piepūšana. Ja ir nepieciešams gatavoties kādam lielākam pasākumam, kuram nepieciešams liels skaits balonu, kompresors noteikti ietaupīs laiku un pūles. Arī Tu taču zini to sajūtu, kad pēc pāris balonu piepūšanas sāk reibt galva…
  • Riepu pumpēšana ir ļoti populārs veids, kā tiek pielietoti kompresori. Ikviens automašīnas, velosipēda vai motocikla īpašnieks noteikti priecāsies par šādu ierīci, it īpaši, ārkārtas gadījumos.
  • Kompresorus izmanto arī slimnīcās, lai nodrošinātu skābekļa nogādāšanu cilvēka ķermenī, kad viņš pats nespēj elpot. Ja tā padomā, šīs ierīces būtībā glābj dzīvības…
  • Tāpat kompresorus dažkārt iekļauj arī ūdenslīdēju aprīkojumā, lai palīdzētu uzņemt skābekli brīdī, kad viņi nonāk zem jūras līmeņa.
  • Atsevišķi gaisa kondicionieri izmanto kompresorus kā savu galveno enerģijas avotu. Tie palīdz atvēsināt telpas.
  • Viens no svarīgiem kompresoru pielietojumiem ir dzinēji. Visbiežāk šīs ierīces sastopamas tieši dzesēšanas un apsildīšanas sistēmu dzinējos.
  • Protams, lielākus kompresorus izmanto arī spēkstacijās un rūpnīcās, lai nodrošinātu tehnikas darbību.

Populārākie veidi

Tirdzniecībā ir pieejami dažādi kompresoru veidi un to izmēri. Visbiežāk ir sastopami virzuļkompresori un skrūves kompresori.

  • Virzuļkompresori. Šie ir vieni no izplatītākajiem kompresoriem, kādi pieejami tirdzniecībā. To jauda variē no nelielas līdz pat ļoti augstai. To darbības laikā gaiss tiek pumpēts konkrētā nodalījumā, kurš pēc tam tiek saspiests, kā rezultātā saspiežas arī gaiss. Šis process ir līdzīgs tam, kas norisinās iekšdedzes dzinējā, taču vairāk vai mazāk apgrieztā secībā. Šajos kompresoros ir virzuļi, ventiļi, cilindri, kloķvārpstas un dažādas citas sastāvdaļas.

Virzuļkompresora spēkos ir spēja radīt spiedienu, kas sasniedz pat 30 bārus. Šī veida ierīces ir vērts iegādāties to salīdzinoši zemās cenas dēļ, kā arī tādēļ, ka tos ir viegli lietot un vienkārši remontēt, taču jārēķinās ar ātrāku detaļu nodilšanu un augstāku trokšņa līmeni.

  • Skrūves kompresori. Šie modeļi darbojas pēc principa, kad gaiss tiek iepildīts tukšā vietā, kas atrodas starp divām spirālveida skrūvēm. Kad šīs skrūves griežas, tilpums tiek samazināts, kā rezultātā palielinās gaisa spiediens. Vairums šo kompresoru gaisa saspiešanas zonā un gultņos pievieno eļļu. Tā nepieciešama, lai radītu slīdamību, dzesēšanu, kā arī nodrošinātu ciešu noslēgšanu, kas pasargā no jebkādām noplūdēm.

Daudzi pircēji nemaz nezina to, cik daudzpusīgi un noderīgi var būt kompresori, un kā tie spēj iekļauties dažādās mūsu dzīves jomās. Atliek tikai izvēlēties tieši Tavām vajadzībām atbilstošāko modeli un iegādāties to mūsu ērti pārskatāmajā un lietojamā interneta veikalā Inserv.lv.


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu