0
0

Lentzāģu darbgaldi un to veidi

Kopīgot
17. marts, 2021

Kokapstrādes lentzāģis — tas ir elektrisks instruments, ko izmanto darbam ar koka sagatavēm. To bieži izmanto kokapstrādei galdniecībās vai mājas darbnīcās. Zāģa plātne ir slēgta – tā ir kā gredzens, uz kura atrodas zobi. Atkarībā no biežuma, zobu formas un plātnes platuma, zāģis var strādāt ar dažādiem materiāliem.

Lentzāģis var veikt šādus uzdevumus:

  • Darbs ar baļķiem un sagatavēm, ar kurām citi zāģu veidi netiktu galā.
  • Koka figūrgriešana.
  • Vienādu un spoguļelementu izveide.
  • Šķērseniskā un gareniskā griešana.

Lentzāģa ierīce

Koka lentzāģu konstrukcija ir diezgan vienkārša un līdzīga visām instrumenta apakškategorijām. Lai gan zāģiem ar augstu jaudu svars un gabarīti būs lielāki nekā sadzīves modeļiem, mehānisma pamatdetaļas būs vienādas:

  • Zāģa korpuss, ko sauc arī par rāmi vai statni. Uz tā ir uzmontēti visi pārējie elementi.
  • Darba virsma, kurai ir mērjosla un balsts. Ar šīm detaļām darba laikā var sasniegt augstu precizitāti.
  • Dzinējs ir lentzāģa “sirds”. Tas pārvērš elektrību rotācijas kustībā, kas pēc tam tiek pārraidīta skriemelim.
  • Lentzāģa plātne virzās uz skriemeli un griežas kopā ar to lielā ātrumā, nodrošinot tīru griezumu.
  • Vadošā daļa – ar tās palīdzību operators mijiedarbojas ar zāģi.
  1. Plātnes nostiepuma rokturis
  2. Augšējais vāciņš
  3. Augšējā vāciņa fiksācijas rokturis
  4. Augšējās vadīklas zāģa plātnes bloķēšanas rokturis
  5. Augšējās vadīklas zāģu plātnes regulēšanas rokturis
  6. Strāvas izslēdzējs
  7. Paralēlais balsts
  8. Vadlīste
  9. Darba virsma
  10. Leņķa balsts
  11. Paralēlā balsta bloķēšanas svira
  12. Siksnas spriegojuma regulēšanas rokturis

Lentzāģu veidi

Neskatoties uz to, ka zāģu rāmji ir līdzīgi, ir vairāki lentzāģu veidi. Tie atšķiras pēc tā, kā ir izvietota zāģa plātne. Zāģi iedalās vertikālos un horizontālos.

Vertikāls lentzāģis

Vertikāliem lentzāģiem plātne ir izvietota vertikāli. Šādi zāģi ir labi piemēroti koksnes sazāģēšanai koka apstrādes cehos, kā arī mājas darbnīcās. Ar šo rīku var sagriezt dažādus materiālus un strādāt jebkurā virzienā. Vertikālie lentzāģi var atšķiries pēc izmēriem. 

Izvēloties vertikālo lentzāģi, ir jāpievērš uzmanība šādiem parametriem:

  1. Zāģa plātnes kustības ātrums;
  2. Plātnes garums;
  3. Vairāki darba ātrumi;
  4. Iespēja regulēt galda slīpuma pakāpi;
  5. Maksimālais griezuma dziļums;
  6. Zāģa svars un gabarīti.

Horizontāls lentzāģis

Ir arī zāģu modeļi, kuros zāģa plātne atrodas horizontālā plaknē. Tos iecienījuši gan iesācēji, gan pieredzējuši profesionāļi. Horizontālā tipa lentzāģi ir lieliski piemēroti šķērseniskiem un slīpiem griezumiem. Ir arī lentzāģa darbgaldi rūpnieciskajai ražošanai, kuri var funkcionēt autonomi – tos vada dators.

Ja esat izvēlējies iegādāties horizontālo koka lentzāģi, pievērsiet uzmanību šādiem raksturlielumiem:

  • Iespēja veikt zāģēšanu leņķī;
  • Zāģa jauda;
  • Maksimālais zāģa plātnes kustības ātrums;
  • Galda gabarīti.

Kā lietot lentzāģi?

Strādājot ar lentzāģi, sagatave ir pašam jāpadod, tāpēc ir jāstrādā akurāti un precīzi. Nolieciet sagatavi pie balsta un pēc tam izdariet atzīmi. Pēc tam iedarbiniet zāģi un ļaujiet tam 2 minūtes strādāt, līdz tiks sasniegts nepieciešamais apgriezienu skaits. Lēnām virziet sagatavi, labi piespiežot to pie galda. Uzmanieties, lai padeve būtu vienmērīga, un zāģis līgani iegriežas kokā. Ja pamanāt, ka zāģis sāk ieķīlēties, pārtrauciet darbu un pārliecinieties, vai zāģa plātne ir piemērota materiālam un vai tā nav palikusi trula. Iespējams, zāģa plātnes kustības ātrums nav piemērots. Atcerieties, ka cietam kokam nepieciešams zemāks ātrums, bet mīkstam – lielāks. 

Daži ieteikumi, kuri jāatceras darba laikā:

  • Nevelciet sagatavi uz sevi, jo tas var izraisīt zāģa lentes nosprukšanu no riteņiem.
  • Ja strādājat ar mazām detaļām, lietojiet padeves dēli, lai zāģa plātne neaizskartu rokas.
  • Apstrādājot apaļu sagatavi, jāuzmana, lai tā negrieztos zāģēšanas laikā.
  • Ja ar lentzāģi ir ilgstoši strādāts, izslēdziet to, lai notīrītu skaidas un putekļus no darba virsmas.

Kā izvēlēties lentzāģi?

Izvēloties lentzāģi, jāpievērš uzmanība vairākiem galvenajiem parametriem. Tieši no to kombinācijām būs atkarīgas zāģa iespējas un uzdevumi, kurus tas varēs izpildīt.

Jauda. Jauda ir viena no svarīgākajām lietām. No lentzāģa jaudas ir atkarīgs tas, kādus uzdevumus tas varēs veikt. Mazjaudas lentzāģi ir piemēroti tikai izmantošanai sadzīves apstākļiem. Jaudīgākus modeļus var izmantot profesionālajā sfērā un ražotnēs. Atcerieties, ka jaudīgiem dzinējiem nepieciešams liels daudzums elektroenerģijas. 

Ir šādas lentzāģu klases:

  • Ja nepieciešams sadzīves lietošanai, pietiks ar 350-1000W lielu jaudu. Šis instruments ir mazs un tam pietiek ar parasto vienas fāzes elektrību (220 V). Darba laikā tas rada maz trokšņu un ir lieliski piemērots vienkāršiem uzdevumiem, kuriem nav nepieciešams ilgs darbināšanas laiks. Zemas jaudas modeļi nav piemēroti cietu koku apstrādei.
  • Darbnīcās vai nelielos uzņēmumos nepieciešami lentzāģi, kuru jauda ir 1000-3000W. Tie var apstrādāt aptuveni 10 m3 koksnes 1 darba dienas garumā, kā arī ir piemēroti cieto koku apstrādei. Tādus lentzāģus var iegādāties ar sadzīves lietošanai. 
  • Visjaudīgākie zāģi (virs 3000W) ir nepieciešami uzstādīšanai speciālajos uzņēmumos. Tie var apstrādāt cietu koksni, sasalušu baļķus un ļoti resnas sagataves. Šāda veida modeļiem nepieciešams trīs fāzu savienojums ar elektrotīklu.

Griezuma dziļums un platums. No griezuma dziļuma ir atkarīgs tas, cik biezu koku instruments var apstrādāt. Visbiežāk tas ir no 8 līdz 50 cm. Griezuma dziļums ir saistīts ar jaudu – vājš dzinējs nesazāģēs biezus materiālus. Griešanas platums ietekmē maksimālo sagataves platumu, kuru zāģis var apstrādāt. Visbiežāk sastopamās vērtības ir no 300 līdz 600 mm.

Zāģa plātnes parametri. Zāģa plātne – lentzāģa darbgalda darba instruments. Vislabāk, ja tā ir izgatavota no oglekļa tērauda. Oglekļa tērauds ir izgājis termoapstrādi, pēc kuras saņem augstus cietības un izturības parametrus. Plātnes garums un platums ietekmē darba ražīgumu un ātrumu – platas un garas plātnes var apstrādāt platas un biezas sagataves. Ja nepieciešams veikt figūrgriezumu vai sazāģēt sagataves leņķī, vislabāk izvēlēties vidēja garuma un platuma griešanas plātnes.

Zāģa zobiem ir jābūt labi uzasinātiem – tas ietekmē zāģēšanas kvalitāti. Jo vairāk zobu, jo līdzenāks būs griezums. Zāģa plātnei jābūt pāra zobu skaitam – jo tām ir rindu atstarpes – taisni, pa labi un pa kreisi. Par optimālu variantu tiek uzskatīti 210 zobi ar soli ¾ collas vai 180 zobi ar soli 7/8.

Zāģa plātnes ātrums. Mīkstiem kokiem ir nepieciešams lielāks zāģa kustības ātrums, bet cietajiem kokiem – zemāks. Vislabākais variants ir iespēja regulēt zāģa plātnes kustības ātrumu. Šāds instruments ir universāls un spēj strādāt ar dažādām koku sugām. 

Lentzāģa papildu funkcijas.
Papildu funkciju gadījumā ir iespējams veikt darbu ar zāģi daudz ērtāk un samazināt darba laiku:

  • Ātrai plātnes uzlikšanai nav nepieciešami instrumenti izejmateriāla maiņas gadījumā.
  • Milimetru skala nodrošina precīzāku griezumu.
  • Zāģa balsti palielina griezuma precizitāti.
  • Darbvirsmas pagriešanas un slīpuma funkcijas palīdz daudz ērtāk veikt figūrgriezumus.
  • Darbvietas apgaismojums nodrošina komfortablu strādāšanu nepietiekama apgaismojuma apstākļos.

Ja ņemsiet vērā visus parametrus (jaudu, garumu, zāģa plātnes platumu un dziļumu, griezuma platumu un dziļumu), tad iegūsiet uzticamu ierīci, kas veiks visus nepieciešamos uzdevumus. Atcerieties, ka nevar pārslogot zāģi, tas izraisa bojājumus vai zāģa salūšanu. Ja zināt, ka būs nepieciešams apstrādāt cietu koku, labāk izvēlieties modeli ar labu jaudu. Neaizmirstiet par lentzāģa apkopi un tīrīšanu – tas pagarinās darbarīka ekspluatācijas termiņu.


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu