0
0

Čuguna katls - kā pareizi kopt?

Kopīgot
21. marts, 2024

Čuguna katli ražošanas pirmsākumi meklējami jau ļoti sen. Par to stāsta pirmās liecības, kas parādījās IV – VI gadsimtā pirms mūsu ēras. Čuguns ir dzelzs, silīcija, oglekļa un fosfora sakausējums.

Mūsdienu čuguna katli pārsteidz ar savu neparasto sortimentu. Ir šāda veida čuguna pannas – klasiskās, pankūku cepšanai, grilveida, porciju pasniegšanai un sautēšanai. Tāpat ir pieejami čuguna katli dažādu gaļas, zivju un dārzeņu ēdienu pagatavošanai – podiņi, katliņi, pīles – visi izstrādājumi ir labi zināmi un populāri.

Čuguna katls

Čuguna katlu galvenās priekšrocības:

  • Čuguna kā materiāla priekšrocības – ir pilnīgi drošs Jūsu veselībai, nav toksisks;
  • Ekonomiskums – unikāla čuguna siltumietilpība ļaus ietaupīt elektroenerģiju un citus sildīšanas avotus, jo gatavošanai ar čuguna katliem nav nepieciešama spēcīga sildīšana – ēdiens tiek sautēts uz lēnu uguni;
  • Daži ēdieni, piemēram, plovs, dažādas putras, dārzeņu ragū negatavo pilnībā gatavs, bet atstāj uz pannas vai katlā ar vāku, lai tas lēnām izsautējas;
  • Biezās čuguna sienas saglabā vienmērīgu siltumu, tāpēc ēdiens ilgi paliek karsts;
  • Ilgmūžība – ja par čugunu pareizi rūpējas, tad tas kalpos mūžīgi. Tas nebaidās no mehāniskiem bojājumiem un pārkaršanas;
  • Čuguna katlā gatavotie ēdieni tiek bagātināti ar dzelzi – to ir pierādījuši britu zinātnieki;
  • Čuguna katlā ir piemēroti jebkuriem siltuma avotiem – gāzes, elektriskiem, halogēniem, indukcijas, kā arī malkas krāsnīm. Tie lieliski der ar;i gatavošanai uz atklātas uguns. 

Čuguna katli ir bez pārklājuma un emaljas – aplūkosim to priekšrocības un trūkumus

  •  Čuguna izstrādājumiem bez pārklājuma (ar speciālu termisku apstrādi) nepatīk mitrums – lai izvairītos no rūsas parādīšanās tiem vienmēr ir jābūt sausiem;
  •  Tiem ir dabisks pretpiedeguma pārklājums, kas ar laiku kļūst tikai labāks. Izrādās, ka porainā čuguna struktūra veicina to, ka katli gatavošanas laikā porās uzsūc ēdienā esošās taukvielas, tādējādi veidojot smalku plēvi, kas neļauj ēdienam piedegt;
  •  Galvenais čuguna izstrādājumu trūkums – svars. Tie ir salīdzinoši smagāki, nekā citu materiālu katli.
  • Nav jāuztraucas par skrāpējumiem. Ir zināms, ka modernas pannas nedrīkst maisīt ēdienu ar dakšu vai karoti, bet izmantojot čuguna katlu vai pannu par to nav jāsatraucas. Metāla galda piederumu nekādu kaitējumu nespēj izdarīt čuguna traukam. 

Čuguna katla pirmā sagatavošana:

Tikko iegādāts čuguna katls nav uzreiz piemērots ēdiena gatavošanai, katls ir attiecīgi jāsagatavo un ir jāveic pirmā apkope:

  1.  Pirms pirmās izmantošanas izstrādājums rūpīgi jānomazgā ar siltu ūdeni, neizmantojiet mazgāšanas līdzekļus;
  2. Tālāk čuguna panna vai katls ir jākarsē. Ir 2 varianti karsēšanai. To var izdarīt ieliekot izstrādājumu uz stundu līdz pusotrai stundai skarsētā cepeškrāsnī. Otrs variants ir karsēt to uz plīts virsmas 30 līdz 40 min. Karsēšanu uz plīts virsmas visvieglāk ir veikt, ja ir gāzes vai malkas plīts. Karsēšanas laikā atveriet virtuves logu, jo veidosies dūmi. 
  3. Pēc karsēšanas ļaujiet čuguna traukam nedaudz atdzist. Pēc tam nepieciešams trauku iesmērēt ar eļļu. To vislabāk darīt ar nelielu kokvilnas auduma gabaliņu. 

Karsēšanas laikā čuguns var nedaudz mainīt krāsu. Ja pēc pirmās karsēšanas un iesmērēšanas ar eļļu čuguna trauks liekas pelēcīgs vai pleķains, procesu var atkārtot un trauks iegūs tumšāku krāsu ar katru karsēšanas rezi, bet tas nav obligāti. 

Čuguna katla kopšanas padomi

Arī ikdienas kopšana ir ļoti būtiska, lai garantētu to, ka čuguna katls kalpos ilgu laiku. 

  • Čuguna katlus un pannas vienmēr mazgājiet ar siltu vai karstu ūdeni, obligāti pēc tam nosusiniet,
  • Ja kaut kas ir piededzis, čuguna trauka tīrīšanai var izmantot metāla stieples švammes. Tād nenodarīs nekādu kaitējumu un piedegumu būs vieglāk notīrīt nekā ar parastu švammi.
  • Liekot nost vienmēr pārliecinies, ka panna vai katls ir sausi vai ieeļļoti, savādāk pastāv iespēja, ka var sākt veidoties rūsa. 

ALUMĪNIJA KATLS

Alumīnija katls ar vāku ir paredzēts pārtikas pagatavošanai un ūdens vārīšanai. Katlam ir viegla un izturīga alumīnija konstrukcija ar hermētisku vāku. Korpusa biezās sieniņas novērš jebkāda veida deformāciju: gan pret pārkaršanu, gan pret mehānisku iedarbību. Katlu ovālā konstrukcija ir tradicionāla un tā nodrošina lielisku vienmērīgu sasilšanu pārtikas gatavošanas laikā. Katliņam ir labas pretpiedeguma īpašības, kas labi noder gatavojot ēdienu uz atklātas liesmas, nebaidoties, ka tas piedegs.

  • Korpusa biezās sieniņas novērš jebkāda veida deformācijas: no pārkaršanas, kritieniem, vai ilgstošas lietošanas:
  • Vienmērīgs siltuma sadalījums;
  • Ilgstoša ēdiena siltuma uzturēšana;
  • Ilgs kalpošanas laiks;

Ieprieciniet savus mīļos ar gardiem, siltiem ēdieniem,  pārsteidziet - izmantojiet mūšu plašo sortimenta klāstu, mums ir pieejami dažādi izmēri, formas ugunskura katliem. 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu