Kā pareizi kopt čuguna katlus?

Kopīgot Facebook
26. aprīlis, 2021

Čuguna katli ražošanas pirmsākumi meklējami jau sen. Par to stāsta pirmās liecības, kas parādījās IV – VI gadsimtā pirms mūsu ēras. Čuguns ir dzelzs, silīcija, oglekļa un fosfora sakausējums.

Mūsdienu čuguna katli pārsteidz ar savu neparasto sortimentu. Ir šāda veida čuguna pannas – klasiskās, pankūku cepšanai, grilveida, porciju pasniegšanai un sautēšanai. Tāpat ir pieejami čuguna katli dažādu gaļas ēdienu pagatavošanai – podiņi, katliņi, pīles – visi izstrādājumi ir labi zināmi un populāri.

Svarīgas ir šādas čuguna priekšrocības:

  •   Čuguns – ir pilnīgi drošs Jūsu veselībai, nav toksisks;
  •   Ekonomiskums – unikāla čuguna siltumietilpība ļaus ietaupīt elektroenerģiju un citus sildīšanas avotus, jo gatavošanai ar čuguna katliem nav nepieciešama spēcīga sildīšana – ēdiens tiek sautēts uz lēnu uguni;
  • Daži ēdieni, piemēram, plovs, dažādas putras, dārzeņu ragū negatavo pilnībā gatavs, bet atstāj uz pannas vai katlā ar vāku, lai tas lēnām izsautējas;
  •   Biezās čuguna sienas saglabā vienmērīgu siltumu, tāpēc ēdiens ilgi paliek karsts;
  •   Ilgmūžība – ja par čugunu pareizi rūpējas, tad tas kalpos mūžīgi. Tas nebaidās no mehāniskiem bojājumiem un pārkaršanas;
  •   Čuguna katlā gatavotie ēdieni tiek bagātināti ar dzelzi – to ir pierādījuši britu zinātnieki;
  •   Čuguna katlā ir piemēroti jebkuriem siltuma avotiem – gāzes, elektriskiem, halogēniem, indukcijas, tradicionālajām krievu krāsnīm;

Mūsdienu čuguna katli ir bez pārklājuma un emaljas – aplūkosim to priekšrocības un trūkumus

  •    Čuguna izstrādājumiem bez pārklājuma (ar speciālu termisku apstrādi) nepatīk mitrums – lai izvairītos no rūsas parādīšanās tiem vienmēr ir jābūt sausiem;
  •    Tiem ir dabisks pretpiedeguma pārklājums, kas ar laiku kļūst tikai labāks. Izrādās, ka porainā čuguna struktūra veicina to, ka katli gatavošanas laikā porās uzsūc ēdienā esošās taukvielas, tādējādi veidojot smalku plēvi, kas neļauj ēdienam piedegt;
  •    Emaljētos čuguna katlos tieši emalja ir tā, kas novērš rūsas rašanos;
  •    Tomēr emaljas galvenais trūkums ir robu veidošanās. Turklāt tas ir iespējams gan dārgajiem, gan budžeta klases katliem. Robu vietās veidojas rūsa;
  •    Emaljas pārklājums neļauj veidoties dabīgajam pretpiedeguma pārklājumam;
  •    Galvenais čuguna izstrādājumu trūkums – svars un trauslums;

Padomi čuguna katlu kopšanai:

  •    Pirms pirmās izmantošanas izstrādājums rūpīgi jānomazgā ar siltu ūdeni, neizmantojiet mazgāšanas līdzekļus;
  •    Pannai jābūt ļoti sausai, pēc tam iesmērējiet to ar eļļu vai taukiem;
  •    Pēc tam pusotru stundu karsējiet cepeškrāsnī;
  •    Čuguna katlus vienmēr mazgājiet ar siltu vai karstu ūdeni, obligāti pēc tam nosusiniet un pirms uzglabāšanas iesmērējiet ar eļļu vai taukiem;
  •    Tagad ir skaidrs – kāpēc profesionāli pavāri labākajos restorānos nevar iztikt bez čuguna katliem;
  •    Pie mums jūs varēsiet iegādāties katlus, klasiskās pannas, sautējamos katlus, pankūku pannas, un  īstas tatāriešu pannas no tādiem uzņēmumiem kā Siton (Dņepropetrovska), Biol (Melitopole), Berlika (Berdjanska) un citiem pazīstamiem ražotājiem;

ALUMĪNIJA KATLS

Alumīnija katls ar vāku ir paredzēts pārtikas pagatavošanai un ūdens vārīšanai. Katlam ir viegla un izturīga alumīnija konstrukcija ar hermētisku vāku. Korpusa biezās sieniņas novērš jebkāda veida deformāciju: gan pret pārkaršanu, gan pret mehānisku iedarbību. Katlu ovālā konstrukcija ir tradicionāla un tā nodrošina lielisku vienmērīgu sasilšanu pārtikas gatavošanas laikā. Katliņam ir labas pretpiedeguma īpašības, kas labi noder gatavojot ēdienu uz atklātas liesmas, nebaidoties, ka tas piedegs.

  • Korpusa biezās sieniņas novērš jebkāda veida deformācijas: no pārkaršanas, kritieniem, vai ilgstošas lietošanas:
  • Vienmērīgs siltuma sadalījums;
  • Ilgstoša ēdiena siltuma uzturēšana;
  • Ilgs kalpošanas laiks;

Ieprieciniet savus mīļos ar gardiem, siltiem ēdieniem,  pārsteidziet - izmantojiet mūšu plašo sortimenta klāstu, mums ir pieejami dažādi izmēri, formas https://www.inserv.lv/products/58458


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu