0
0

Praktiski padomi, kā izvēlēties labu kompresoru

Kopīgot
21. novembris, 2018

Kompresors var noderēt dažādu darbu veikšanai, piemēram, automašīnas riepu piepumpēšanai, transportlīdzekļu krāsošanas darbiem. Kompresori tiek izmantot arī būvniecībā un ražošanā. Kompresoru piedāvājums ir daudzveidīgs, tādēļ pirms tā iegādes vajadzētu pievērst uzmanību vairākām būtiskām niansēm un saprast savas vajadzības.

Turpinājumā daži padomi, kas palīdzēs izvēlēties piemērotāko kompresoru.

Nosakiet, kādam mērķim kompresors nepieciešams

Gaisa kompresori pieejami daudzveidīgā izvēlē. Lai piemeklētu piemērotāko kompresoru, jāizvērtē, kādam mērķim tas galvenokārt tiks izmantots. No izmantošanas mērķa atkarīga vēlamā kompresora jauda un citi parametri. Piemēram, ja izvēlēsieties jaudīgāku ierīci, kā vajadzīgs darbu paveikšanai, lieki tiks tērēta elektroenerģija.

Savukārt, ja iegādātais kompresors būs mazāk jaudīgs, kā nepieciešams, darbs nebūs tik efektīvs un kvalitatīvs. Vērtējot paredzamo slodzi, gan vajadzētu ņemt vērā gan gaisa zudumu, gan neparedzētās situācijas, kad ierīce var izrādīties ļoti nodeŗīga. Tādēļ ierīci labāk izvēlēties ar nelielu veiktspējas rezervi.

Domājot par izmantošanas mērķi, ierīces var kompresorus var dalīt divās grupās – sadzīvē izmantojamos un profesionālajos kompresoros. Sadzīves vajadzībām piemērotie mobilie kompresori vairumā gadījumu aprīkoti ar ritentiņiem – ērtākai ierīces pārvietošanai. Ar šāda tipa ierīcēm var ērti piepumpēt automašīnas riepas vai veikt nelielus transportlīdzekļa krāsošanas darbus. Lietotāju ērtībām pieejami gan tādi kompresori, kas jāslēdz pie elektrotīkla, gan arī nelieli auto kompresori.

Ja kompresors nepieciešams profesionālām darbībām (piemēram, ražošanai vai būvniecībai), vajadzīga jaudīgāka ierīce. Pieejami gan stacionārie, gan mobilie kompresori. Stacionārie vairāk piemēroti ražotnēm, savukārt mobilos kompresorus visbiežāk izmanto riepu veikalos, autoservisos un būvlaukumos.

Izvērtējiet, kur ierīci lietosiet un uzglabāsiet

Svarīgi arī izvērtēt, kur kompresors tiks izmantots un uzglabāts. Tas palīdzēs saprast, kādi ir nepieciešamie ierīces parametri. Piemēram, lietošanai garāžā jāizvēlas neliela izmēra ierīce, kas ir ērti pārvietojama un pietiekami stabila. Ja ar kompresoru plānots strādāt iekštelpās, svarīgi, lai tās ir tīras un labi vēdināmas.

Izvēlieties piemērotāko kompresora veidu

Populārākie kompresora veidi ir virzuļa tipa, kā arī skrūvju kompresori. Tiem ir atšķirīgi darbības principi, tādēļ vērts salīdzināt variantus un izvērtēt savas vajadzības.

Virzuļa tipa kompresori darbojas ar iekšdedzes dzinēju vai elektromotoru. Šāda tipa ierīcēm ir diezgan augsts trokšņu līmenis, turklāt berzes rezultātā var rasties ātrāks detaļu nolietojums. Jābilst gan -  virzuļu tipa kompresoru izmaksas ir zemākas – salīdzinājumā ar līdzvērtīgiem skrūvju kompresoriem. Būtiski arī, ka laika gaitā radušos ierīces bojājumus lielākoties iespējams novērst paša spēkiem, bez profesionāļu iesaistīšanas.

Skrūvju kompresors darbojas ar divām skrūvēm, nodrošinot zemāku trokšņa līmeni. Ierīcei darbojoties, nerodas berze, tādēļ arī detaļu nolietojums ir lēnāks. Taču šādu ierīču izmaksas ir salīdzinoši augstākas, un, vairumā gadījumu, to remonts jāuztic speciālistiem.

Ņemiet vērā elektroenerģijas patēriņu

Jo jaudīgāka ierīce, jo vairāk elektroenerģijas patērēs. Taču, ja grasāties ierīci izmantot vietā, kur pieslēgties elektroenerģijai nav iespējams, jāizvēlas kompresors ar iekšdedzes dzinēju.

Izvērtējiet nepieciešamo apkopi

Lai ierīce darbotos ilgi un efektīvi, tai jāveic regulāra apkope – jātīra filtri, jānovada kondensāts, jāattīra ierīce no netīrumiem. Pirms iegādes vērts iepazīties ar nepieciešamajām darbībām un to specifiku, lai novērtētu, kāds ieguldījums būs nepieciešams efektīvā ierīces uzturēšanā.

Nosakiet budžetu

Ne mazāk izšķirošs kritērijs ir ierīces cena. Tā atkarīga no vairākiem faktoriem, piemēram, ierīces veida, jaudas un citiem parametriem. Taču šeit nozīme ir arī tam, kur ierīce tiek iegādāta. Vislabāk, protams, iepirkties specializētos veikalos, taču pirms tam vērts aplūkot piedāvājumu vairākās tirdzniecības vietās. Mūsdienās to visērtāk izdarīt internetā – tādā veidā vien dažu minūšu laikā var atlasīt sev interesējošās ierīces, tās savstarpēji salīdzināt, iepazīties ar citu lietotāju atsauksmēm un speciālistu ieteikumiem, atrast labāko cenu piedāvājumu, un , visbeidzot – veikt pasūtījumu.

Ja iepērkaties internetā, neaizmirstiet īpašu uzmanību veltīt preču aprakstiem, lai iegādātos to, kas patiešām nepieciešams. Vērts arī paturēt prātā, ka veicot pasūtījumu tiešsaistē, spēkā ir distances līgums, kas nosaka, ka pircējam ir tiesības 14 dienu laikā atdot preci atpakaļ pārdevējam, ja tā kāda iemesla dēļ tomēr neatbilst cerētajam.


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu