0
0

Nepieciešams kompresors? Lūk, svarīgākie kritēriji, ko ņemt vērā izvēloties piemērotāko!

Kopīgot
4. februāris, 2019

Gaisa kompresori ir ierīces, kuru izmantošanas iespējas ir ļoti daudzveidīgas – dažādi remontdarbi un montāža, ražošana, celtniecība, autoservisi ir tikai daži no variantiem. Kvalitatīvs kompresors lieliski darbosies jebkuros laika apstākļos, nodrošinot nemainīgi labu darbības kvalitāti. Taču, lai izvēlētos piemērotāko risinājumu, jāiepazīstas ar kompresoru veidiem un darbības specifiku. 

Turpinājumā daži faktori, kas noteikti jāņem vērā, izvēloties atbilstošāko ierīci!

Kompresoru veidi

Nopērkami dažādu veidu kompresori. Plašāk zināmie ir skrūvju un virzuļu kompresori. Skrūvju kompresoru darbību nodrošina divas skrūves, kas griežas eļļas vannā. Šāda tipa kompresoriem raksturīgs salīdzinoši zems elektroenerģijas patēriņš, uzticamība, augsta efektivitāte. Būtiski pieminēt arī zemo vibrācijas un trokšņa līmeni, ierīču kompaktumu un salīdzinoši mazo svaru. 

Skrūvju kompresora darbības rezultātā nerodas berze, tādēļ ierīces detaļu nolietojums ir lēnāks. Taču jāņem vērā, ka bojājumu gadījumā, vairumā gadījumu ierīces remontam būs jāpiesaista speciālists.

Virzuļu tipa kompresori darbojas ar elektrodzinēju vai iekšdedzes dzinēju. Šāda veida kompresora darbības princips ir diezgan vienkāršs – dzinēja darbības rezultātā notiek virzuļu kustēšanās. Tas savukārt saspiež cilindrā esošo gaisu.

Virzuļu tipa kompresorus var iedalīt eļļas un bezeļļas kompresoros. Eļļas kompresoriem ir salīdzinoši zema cena, tos plaši var izmantot sadzīvē, kā arī ražošanā. Taču tiem ir arī daži trūkumi, piemēram, ierīcē esošos eļļas filtrus nepieciešams uzraudzīt, tīrīt, pārbaudīt eļļas līmeni tajos.

Bezeļļas kompresori ir ērtāki lietošanā – to apkope ir vienkāršāka. Šāda tipa ierīces piemērotas, piemēram, krāsošanas darbiem, kā arī ražošanai. Virzuļu kompresori ideāli piemēroti nelielai vai vidējai slodzei, turklāt to piedāvājums ir gana plašs, lai katrs varētu izvēlēties sev piemērotāko risinājumu.  

Kopumā virzuļu kompresori tiek vērtēti kā ekonomiski izdevīgs risinājums, turklāt lielākoties radušos bojājumus iespējams novērst paša spēkiem, bez speciālistu palīdzības.

Kompresora parametri un specifikācija

Būtiskākais kritērijs, kas ietekmē kompresora izvēli, ir tā izmantošanas mērķis. No tā atkarīgi gan vēlamie ierīces parametri, gan jauda un cita veida specifikācija. Jāņem vērā vieta, kur kompresors tiks izmantots un uzglabāts. Piemēram, ja ierīce nepieciešama darbiem garāžā, piemērotāks būs neliela izmēra, vienkārši pārvietojams kompresors.

Arī jauda šajā gadījumā nav vajadzīga liela. Jāpiebilst, ka vērtējot ierīces noslodzi, vajadzētu ņemt vērā gan gaisa zudumus, gan arī neparedzētas situācijas, kad kompresors var izrādīties aktuāls. Tāpēc labāk ierīces jaudu izvēlēties ar nelielu rezervi. Tomēr šajā gadījumā nevajadzētu arī pārcensties – nopērkot jaudīgāku ierīci, kā nepieciešams konkrēto darbu veikšanai, lieki iztērēsiet elektroenerģiju.

Apkope

Izvēloties kompresoru, vajadzētu uzzināt arī, kāda veida apkope tam nepieciešama. Lai ierīce kalpotu ilgi un labi, atkarībā no kompresora veida un modeļa, nepieciešama to regulāra tīrīšana, kondensāta novade un cita veida darbības. Pirms iegādājies kompresoru, iepazīsties ar ražotāja sniegtajām rekomendācijām šajā jautājumā.

Kompresora izmaksas

Ne mazāk svarīgs kritērijs, kas var būtiski ietekmēt kompresora izvēli, ir tā cena. Tā atkarīga no vairākiem faktoriem, piemēram, kompresora veida, tehniskajiem parametriem, ražotāja, ražošanas gada.

Būtisku loma ir arī ierīces iegādes vietai – dažādās tirdzniecības vietās kompresora cenas var pat ļoti būtiski atšķirties. Šī iemesla dēļ ieteicams aplūkot vairāku pārdevēju piedāvājumu, salīdzināt dažādas iespējas un tikai tad pieņemt gala lēmumu. Taču tas nenozīmē, ka jādodas uz neskaitāmiem veikaliem – mūsdienās visu nepieciešamo atrast un apskatīt daudz vienkāršāk ir internetā.

Tādā veidā dažu minūšu laikā var atlasīt nepieciešamās ierīces, tās savstarpēji salīdzināt, iegūt visu aktuālo informāciju, atrast labāko cenu piedāvājumu, veikt pasūtījumu. Tāpat tiešsaistē var uzzināt arī citu lietotāju atsauksmes un profesionāļu ieteikumus – arī tie var palīdzēt izdarīt labāko izvēli.

Kompresoru vislabāk iegādāties specializētā veikalā, kur pieejama ne vien daudzveidīga izvēle, bet arī zinošu pārdevēju konsultācijas un profesionāla apkalpošana. Ja pirkumu veicat tiešsaistē, atceraties, ka spēkā ir distances līgums, kas nosaka, ka iegādāto preci 14 dienu  laikā ir tiesības nogādāt atpakaļ pārdevējam, ja tā kādu iemeslu dēļ nav atbilstoša pircēja sākotnējām prasībām.

Kompresors – lielisks palīgs dažādu darbu veikšanā. Izvērtējiet savas prasības, iepazīstieties ar ierīču specifikāciju un pieņemiet labāko lēmumu!


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu