0
0

Gaisa mitrinātājas un sausinātājs – kā izvēlēties piemērotāko?

Kopīgot
26. oktobris, 2021

Apkures sezona ietekmē gaisa kvalitāti mājoklī, savukārt tā ietekmē pašsajūtu un veselību, tādēļ ir jāparūpējas, lai gaiss nebūtu pārāk mitrs vai sauss. Sauss gaiss ir viens no iemesliem, kādēļ āda kļūst sausa, asiņo deguns, kā arī tas veicina vīrusu izplatīšanos. Bet pārāk mitrs gaiss ir labvēlīga vide pelējumam un putekļu ērcītēm.

Problēma – pārāk sauss gaiss mājoklī 

Apkures sezonā mājoklī var rasties pārmērīgi sauss gaiss. Sauss gaiss atstāj ietekmi uz veselību un labsajūtu. Biežāk sastopamās sekas no sausa gaisa ir kairināts kakls, saplaisājušas lūpas, asiņojošs deguns, niezoša āda un citi nepatīkami simptomi. Sauss gaiss palielina arī alerģijas simptomus, pastiprina astmu un citas saslimšanas. Bet tas atstāj iespaidu ne tikai uz veselību, bet arī uz telpu, piemēram, veido mēbeļu un dēļu grīdas plaisāšanu. 

Kā šo problēmu atrisināt? Viens no veidiem ir regulāra telpu vēdināšana, ielaižot mitro gaisu telpā, bet ne visos gadījumos tas palīdzēs. Ja mitruma līmenis telpā ir zem 30%, tad ir nepieciešams iegādāties gaisa mitrinātāju, kurš, izdalot sīkas mitruma daļiņas, nodrošinās nepieciešamo mitruma līmeni mājoklī. Ir pierādīts, ka gaisa mitrinātāji palīdz samazināt gripas un līdzīga veida vīrusu izplatību. 

Gaisa mitrinātājs

Kā izvēlēties gaisa mitrinātāju? 

Papildus mitrinātāja vizuālajam dizainam, ir jāpievērš uzmanība arī tā funkcijām. Mitrinātajā tipu parasti nosaka radītās miglas veids: 

  • Vēsa migla – parasti patērē mazāk elektrības, kā arī ir droši lietojami mājās, kurās ir bērni un mājdzīvnieki. Ierīcēs ir vairākas kustīgas detaļas, tādēļ tas var būt skaļākas.
  • Silta migla – aprīkots ar sildelementu, lai radītu siltu gaisa plūsmu. Piemērota slimošanas laikā, lai atvieglotu simptomus, kā arī padara telpu siltāku. Nav piemēroti telpām, kurās uzturas bērni. Mitrinātājus ar silto miglu mēdz saukt arī par tvaika mitrinātājiem. 

Dažas ierīces var būt aprīkotas ar papildus funkcijām. Gaisa attīrīšanas funkcija attīra gaisu no alergēniem un cita piesārņojuma. Gaisa difuzors telpai rada vēlamo aromātu. Ultraskaņas gaisa mitrinātājs rada nomierinošu miglu telpā. 

Gaisa mitrinātāji var būt aprīkoti ar vairākām funkcijām, lai padarītu to lietošanu vēl ērtāku. Dažas no biežāk sastopamajām funkcijām: 

  • Regulējams ātrums – ļauj kontrolēt mitruma daudzumu un enerģijas patēriņu, kā arī palīdz regulēt trokšņa līmeni.
  • Automātiskā izslēgšana – nodrošina ierīces izslēgšanos, kad ūdens rezerves ir beigušās.
  • Indikatoru lapiņas – informē, kad ūdens līmenis ir zems, nepieciešams veikt filtru maiņu vai pienācis laiks mitrinātāja tīrīšanai.
  • UV gaisma – dažas ierīces ir aprīkotas ar ultravioletajiem stariem, kuri uznīcina ūdenī esošos mikrobus un baktērijas. Šī funkcija ir īpaši noderīga alerģiju un astmas slimniekiem.
  • Gaisa attīrīšanas priekšfiltrs – šis filtrs palīdz atbrīvoties no putekļu daļiņām, ziedputekšņiem, mājdzīvnieku blaugznām un pelējuma. 

Lai gaisa mitrinātājs darbotos pareizi, ierīcei regulāri ir jāveic apkopes. Tas ir jāuzpilda katru dienu, bet reizi nedēļā ir jāveic ierīces tīrīšana, lai izvairītos no baktēriju veidošanās un to izdalīšanas gaisā. 

Gaisa mitrinātājs

Problēma – pārāk mitrs gaiss mājoklī

Neveselīgu mitruma līmeni mājoklī ir viegli pamanīt – uz logiem un spoguļa veidojas kondensāts. Vienkāršs risinājums pārāk lielam mitruma līmenim ir gaisa sausinātāja iegāde. Tie rada komfortablāku vidi, atbrīvo telpu no mitra un drēgna gaisa, kā arī samazina pelējuma sēnīšu iespējamību. Augsts mitruma līmenis sākas, ja tas ir lielāks par 60%, vēlamais mitruma līmenis mājoklī ir no 45 līdz 55%.

Pārāk mitrā mājoklī var veidoties pelējums, kurš veido dažādus alergēnus, savukārt tie var radīt šķaudīšanu, iesnas, asarojošas acis, ādas izsitumus un drudzim līdzīgus simptomus. Mitrs gaiss ir piemērota vide arī putekļu ērcītēm, kuras ir izplatīts alergēns. 

Gaisa sausinātājs

Kā izvēlēties gaisa sausinātāju? 

Pirmais jautājums, uz kuru ir jāatbild, ir – cik liela ierīce ir nepieciešama. Ir vairāku veidu sausinātāji. Lielumu galvenokārt nosaka tas, cik lielu mitruma daudzumu ierīce dienā spēj savākt. Parasti gaisa sausinātāju aprakstos ir minēts kvadrātmetru daudzums, kuram ierīce ir piemērota.

Ja telpa nav pārmērīgi mitra, tas var vadīties pēc ieteicamā kvadrātmetru skaita, bet, ja telpa ir ļoti mitra, tad labāk izvēlēties ierīci ar lielāku jaudu. Gaisa sausinātājs ar lielāku jaudu jāizvēlas arī tad, ja mājoklis atrodas mitros klimatiskos apstākļos, tajā dzīvo vai uzturas vairāki cilvēki, telpai ir vairāki logi un durvis, ja tuvumā ir veļas mašīna vai žāvētājs. 

Īpašības, kurām jāpievērš uzmanība pirms pirkuma veikšanas: 

  • Automātiskais mitruma regulators – uztur vēlamo mitruma līmeni, liekot ierīcei darboties tikai tad, kad tas ir nepieciešams. Šī funkcija palīdz ietaupīt arī enerģiju.
  • Taimeris – iespēja ieprogrammēt ieslēgšanas un izslēgšanas laiku atbilstoši savām vajadzībām.
  • Dažādi darbības režīmi un ātrumi – iespēja izvēlēties savām vajadzībām vajadzīgo gaisa mitrināšanas līmeni.
  • Rokturi un riteņi – ja esat nolēmis iegādāties lielu ierīci, tad riteņi un rokturi atvieglos ierīces pārvietošanu.
  • Automātiskā restartēšana – aizsardzība pret strāvas pārrāvumiem. Ideāli piemērota, ja sausinātāju ir paredzēts novietot pagrabā. 

Gaisa sausinātājs

INSERV.LV domā par gaisa kvalitāti, tādēļ piedāvājumā atradīsiet pašu klāstu gan ar gaisa sausinātājiem, gan mitrinātājiem. Ierīces ir aprīkotas ar dažādām funkcijām, atliek tikai atrast piemērotāko savām vajadzībām!


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu