0
0

Auto remontēt pašam vai uzticēt to darīt speciālistam?

Kopīgot
21. novembris, 2018

Tie, kuri iegādājušies automašīnu, noteikti zina, ka vismaz minimālas zināšanas par transportlīdzekļa uzbūvi un darbību ir obligātas, jo var nākties pašiem veikt auto apkopi vai atsevišķus remontdarbus. Protams, ne vienmēr mums ir laiks un nauda, lai dotos uz servisu. Tā vietā varam izmantot savas prasmes un zināšanas. Turklāt ikvienā garāžā var noderēt arī pamata servisa aprīkojums, kas ietver svarīgākos instrumentus un piederumus dažādus darbu veikšanai.

DIY jeb “Dari pats” auto apkope un remonts

Spēja novērst dažādus bojājumus un kļūmes auto darbībā var būt ļoti noderīga, jo mēs nekad nevaram zināt, kurā brīdī pēkšņi varam palikt ceļa vidū ar neejošu mašīnu. Bez šaubām, ja kaut ko izvēlamies darīt paši, mums ir jāapzinās, kādi soļi jāveic problēmas risināšanā. Ja Tev ir šaubas par savu kompetenci, labāk uzticēt šo uzdevumu profesionālim.


Daži uzdevumi, kurus būtu ieteicams prast autovadītājiem:

●      Salona gaisa filtram ir īpaši svarīga loma mūsu transportlīdzeklī, jo tas pasargā salonu no putekļiem un dažādiem netīrumiem. Regulāra filtra nomaiņa nodrošina komfortu un higiēnu, turklāt šo uzdevumu var paveikt ikviens, zinot soļus, kas jāizpilda. Pirms tam ieteicams izpētīt auto ražotāja rokasgrāmatu vai informāciju internetā, lai noskaidrotu, kāda tipa filtrs piemērots mašīnai, un to iegādāties.

●      Atšķirībā no salona gaisa filtra, motora filtrs neļauj netīrumiem, putekļiem un citām daļiņām nonākt dzinējā, lai nepasliktinātu transportlīdzekļa darbību. Eksperti iesaka šī filtra maiņu veikt reizi divos gados, taču, ja regulāri tiek braukts pa zemes ceļu, to ieteicams darīt biežāk. Pirms veikt nomaiņu, arī šajā gadījumā svarīgi iegādāties jaunu filtru, kas atbilst auto markai un modelim. Tāpat jāievēro drošības pasākumi, izslēdzot dzinēju un pagaidot, kad tas ir atdzisis.

●      Aizdedzes sveces rūpējas par to, lai tiktu radītas dzirksteles, kuras piešķiļ degvielas un gaisa maisījumu dzinēja cilindros. Lai mašīnas motors atbilstoši strādātu, nepieciešams pārliecināties, ka sveces ir labā tehniskā stāvoklī. Par to problēmām var liecināt dažādas pazīmes, tai skaitā, grūtības iedarbināt auto, lielāks degvielas patēriņš u.c. Protams, arī šajā gadījumā svarīgi parūpēties par to, lai tiktu izvēlētas pareizās aizdedzes sveces, kas der transportlīdzeklim, vadoties pēc tā modeļa. Jāņem vērā, ka dažādiem auto sveču atrašanās vietas var atšķirties. Motoram jābūt atdzisušam, kā arī, veicot šo un citus uzdevumus, noderēt var dažādi instrumenti auto remontam, kas pasargās no traumām un atvieglos strādāšanu.

●      Vējstikla tīrītāju slotiņas ir šķietami vienkāršas, taču tajā pašā laikā ļoti nozīmīgas detaļas, kas rūpējas par atbilstošas redzamības nodrošināšanu, braucot lietū vai sniegputenī. Slotiņas ar laiku nolietojas, un ir jāmaina, jo vairs nespēj pildīt savu funkciju un sāk skrāpēt stiklu. Pirms šī uzdevuma veikšanas nepieciešams iegādāties jaunu slotiņu komplektu, vēlams, abiem logiem. Mainīšanas laikā jāuzmanās, lai neatstātu paceltās metāla vadīklas vertikālā stāvoklī, jo tās var atgriezties sākotnējā pozīcijā, atsitoties pret stiklu un to sabojājot.

Profesionāls auto remonts

Dažkārt problēma var būt pārāk nopietna, vai arī tās novēršana pārāk bīstama, tādēļ remontu nav ieteicams veikt pašiem. Šādos gadījumos vajadzētu vērsties pie profesionāļiem, kuriem ir atbilstošas zināšanas un pieredze, lai veiktu sarežģītākus remontdarbus.

Dažas situācijas, kad remontu prātīgāk uzticēt mehāniķim:

●      Sajūga maiņa ir ne tikai sarežģīta, bet arī riskanta, tādēļ to noteikti vajadzētu ļaut darīt auto servisa speciālistiem;

●      Auto kondicionēšanas sistēmām ir vairākas daļas, kuru nomaiņa un labošana prasa specifiskas zināšanas par spiedienu un termodinamiku;

●      Drošības spilvenu (air bags) remonts jau pašsaprotami saistās ar dažādiem riskiem, tādēļ bez atbilstošām zināšanām un prasmēm tiem noteikti nevajadzētu ķerties klāt.

Šeit noteikti varētu pieminēt arī akumulatora remontu un maiņu, vējstikla maiņu, elektroniskās sistēmas labošanu un citus uzdevumus, kas prasa speciālista uzmanību.


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu