0
0

Zāles pļaušana ar trimmeri: noderīgi padomi, kā iegūt ideālu zālienu

Kopīgot
2. maijs, 2023

Trimmeris

Kopts zāliens ir ikviena mājas īpašnieka lepnums, taču nereti tieši zāles pļaušana prasa daudz pūļu un laika. Mūsdienās šo darbu veikt ir vienkāršāk, jo palīgā var ņemt dažādas ierīces, piemēram, pļaujmašīnu un trimmeri. Šoreiz vairāk par to, kā panākt teicamu rezultātu ar trimmera palīdzību.

Lai tavs mauriņš izskatītot kopts visas vasaras garumā, to ieteicams pļaut regulāri, ideālā gadijumā pāris reizes nedēļā. Tik pat būtiski ir arī izvēlēties piemērotāko zāles pļaušanas tehniku. Trimmeris jeb krūmgriezis ir ierīce ar asmeni vai rotejošu auklu ar kuru palīdzību iepējams noļaut garu zāli vai nelielus krūmus. Ar to ir iespējams nopļaut garo zāli gar sētu, māju un dobēm, padarot dārza kopskatu koptu un kārtīgu. Trimmeris noderēs arī aizaugušu teritoriju sakopšanai, kurā ar zāles pļāvēju pļaut nav iespējams pāraugušas zāles, krūmu, akmeņu vai ierobežotas vietas dēļ! 

Svarīgi ir saprast, kāda veida trimmeris būs piemērotāks tavām vajadzībām:

  • Kādam nolūkam tiks izmantots trimmeris jeb krūmgriezis?
  • Kāda ir pļaujamā platība?
  • Cik ilgi dienā plāno ar to darboties?

Trimmeru veidi

zāles trimmeris 

Pārdošanā vairāki trimmeru veidi – elektriskais, akumulatora, benzīna. Katram no tiem ir sava specifikācija, tādēļ pirms iegādāties trimmeri, vajadzētu rūpīgi izvērtēt savas vajadzības un iespējas.

  • Elektriskie trimmeri piemēroti salīdzinoši nelielu teritoriju uzkopšanai. Tie ir ekonomiski un salīdzinoši klusi. Jāņem gan vērā, ka tā darbības teritorija atkarīga no elektrības vada garuma. Tāpat jāņem vērā drošība – elektrisko trimmeri nedrīkst izmantot lietus laikā vai tad, kad zāle ir ļoti slapja;
  • Akumulatora trimmeri ir parocīgi pārnēsājami, pietiekami klusi. Taču jārēķinās ar biežu akumulatora uzlādi – šī iemesla dēļ ierīce vairāk piemērota piemājas teritorijas uzkopšanas darbiem;
  • Benzīna trimmeris ir jaudīgākais no visiem trimmeru veidiem, taču arī svara ziņā smagākais. Šo ierīci var izmantot plašākām teritorijām un grūtāk veicamiem uzdevumiem – tas labi tiks galā ne tikai ar zālāju, bet cietākiem augiem un koksni. Jāņem vērā, ka ar benzīnu darbināmais trimmeris ir diezgan skaļš.

Trimmera veids jāizvēlas atkarībā no veicamā uzdevuma, uzturamās teritorijas un citiem faktoriem.

Kā izvēlēties piemērotāko trimmeri

trimmeris un krūmgriezis 

Izvēloties trimmeri, jāpievērš uzmanība ne vien tā veidam, bet arī trimmera kātam. Tā forma nav tikai gaumes jautājums – no tā lielā mērā atkarīga pļaušanas efektivitāte. Piemēram, taisns kāts ļauj vieglāk piekļūt zem krūmiem un dzīvžogiem, savukārt trimmeris ar izliektu kātu vairāk piemērots precīzai puķu dobju appļaušanai.

Pieejami arī trimmeri ar saliekamu kātu – tāds variants īpaši parocīgs, ja ierīci bieži plānots pārvadāt. Būtisks faktors ir arī trimmera svars. Benzīna trimmeri ir smagāki, kā citi, taču, lai kādam risinājumam dotu priekšroku, vislabāk pirms iegādes to piemērīt, lai pārliecinātos, ka ar to strādāt būs pietiekami komfortabli.

Tāpat, meklējot piemērotāko trimmeri, uzmanība jāpievērš  arī tā drošības risinājumiem. Laba ierīce atbilst visiem drošības nosacījumiem. Taču par savu un apkārtējo drošību jādomā arī katram pašam, ievērojot drošas trimmera lietošanas pamatprincipus.

Lai iegādātos kvalitatīvu ierīci, ne mazāk būtiska ir tā iegādes vieta. Vislabāk trimmeri iegādāties specializētā veikalā, kur pieejams plašs preču klāsts, kā arī zinošu pārdevēju konsultācijas. Mūsdienās daudzi dod priekšroku interneta veikaliem, tādā veidā ietaupot naudu un līdzekļus. 

Tiešsaistē jebkurā brīdī ne vien iespējams aplūkot visu daudzveidīgo piedāvājumu, bet arī iepazīties ar citu lietotāju atsauksmēm un profesionāļu ieteikumiem. Arī pirkumu noformēt var vien dažu minūšu laikā.

Padomi labākam rezultātam

zāles trimmeris 

Pirms trimmera darbināšanas vajadzētu apstaigāt teritoriju un pārbaudīt vai tajā nav nevajadzīgi šķēršļi – akmeņi, betona gabali, lielas bedres un citas lietas, kas var bojāt ierīci un apgrūtināt pļaušanu. Ieteicams arī zāli uzturēt tīru – periodiski sagrābt zālājā sakritušās lapas, skujas, čiekurus un citus gružus.

 Lai zālājs būtu ne tikai skaists, bet arī mīksts, pieskārieniem patīkams, nav ieteicams nopļaut visu ataugušo zāles stiebru – vislabāk divas trešdaļas no tā atstāt augam.

Ko darīt ar nopļauto zāli?

Aktuāls ir arī jautājums – ko darīt ar nopļauto zāli? Atkarībā no nopļautā zāles daudzuma un vajadzībām, to var izmantot mulčēšanai, lopbarībai, kompostam.

Trimmeris ir lielisks palīgs skaista zālāja veidošanā. Atliek vien izvēlēties piemērotāko ierīci un ņemt vērā padomus!

trimmeris 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu