0
0

Vai jau sagādāji malku ziemai?

Kopīgot
27. septembris, 2022

Naktis kļūst arvien aukstākas un koku lapas arvien krāsainākas, tas nozīmē, ka ir pienācis pēdējais brīdis domāt par malkas sagādāšanu. Kamīnu un malkas krāšņu īpašniekiem ir ļoti svarīgi zināt, kā sagatavot un sakraut malku.

Protams, malku var nopirkt jau saskaldītu, kuru atliek tikai salikt šķūnī. Tomēr izdevīgāk ir iegādāties nesaskaldītu malku un izdarīt to pašam. Ir svarīgi, lai malka pirms kurināšanas būtu izžuvusi, tādēļ šai ziemai vairs nevarēs izmantot svaigi zāģētus kokus. Zaļu, neizžuvušu malku ir ļoti grūti aizdedzināt, tā izdala mazāk siltumu, kā arī veicina skursteņa aizsērēšanu. Savukārt baļķi, kuri ir zāģēti vasarā un ir pietiekami izšuvušu, jau ir piemēroti kurināšanai, atliek tikai baļķus pārvērst malkā. Kādi instrumenti ir nepieciešami ātrākai malkas sagatavošanai? 

 

Motorzāģis

Makita motorzāģis

Garo baļķu saīsināšana bez motorzāģa nav iedomājama. Baļķi nepieciešams sazāģēt vienāda garuma bluķīšos, atbilstoši krāsns, kamīna vai plīts izmēram. Vēlāk vienādā garuma malkas pagales būs vieglāk salikt glītās grēdās. Strādājot ar motorzāģi atceries par atbilstošu darba drošības aprīkojumu, noteikti izmanto aizsargbrilles, lai izvairītos no skaidu iekļūšanas acīs. 

Pieejamo motorzāģu klāsts ir ļoti plašs, tādēļ nav nemaz tik vienkārši izvēlēties sev piemērotāko. Ir iespējams izvēlēties starp elektrisko, akumulatora un benzīna motorzāģi. Ja vien baļķi neatrodas blakus šķūnim, kur ir brīvi pieejama elektrība, tad elektriskā zāģa vietā iesakām izvēlēties benzīna vai akumulatora zāģi, lai vads neierobežotu darbības attālumu. 

 

Malkas skaldītājs

Ryobi malkas skaldītājs

Strādāšana ar malkas skaldītāju liekas ļoti vienkārša – ieliec bluķi, nospied starta pogu un gatavs. Tomēr ir nianses, kuras ir jāņem vērā, lai iegūtu maksimālo no malkas skaldītāja, izvairītos no nevajadzīgiem remontiem un instruments kalpotu pēc iespējas ilgāk. Daži padomi:

  • Kvalitatīvas eļļas izmantošana ne tikai paildzina instrumenta mūžu, bet arī pasargā no jaudas zuduma.
  • Kā zināms, zaru vietas ir lielākā malkas skaldītāju problēma, tādēļ koka bluķi malkas skaldītājā ir jānovieto ar zaru vietām uz augšu.
  • Malku ir vieglāk saskaldīt, ja koks ir nesen nozāģēts un nav līdz galam izžuvis. Šādus bluķus ir ieteicams izmantot arī skaldot ar malkas skaldītāju.

 

 

 Cirvis

Malkas skaldīšana

Dažiem malkas skaldīšana ar cirvi ir atpūta, bet citiem pienākums. Tomēr jāsaka, ka ļoti lielu malkas daudzumu vienalga ir vieglāk saskaldīt ar malkas skaldītāja palīdzību. Kvalitatīvs cirvis noder katrā mājsaimniecībā, kur siltuma iegūšanai tiek izmantota malka,  arī tad, ja ir iegādāts malkas skaldītājs. Cirvis ir piemērotākais instruments iekura sagatavošanai. 

 

Ņemot vērā, ka malkas skaldīšana nav ikdienas pienākums, tad šo procesu varat pat izbaudīt. Galvenais atrast sev piemērotākās metodes, neatkarīgi no tā, vai malku skaldāt ar cirvi vai malkas skaldītāju, tā jebkurā gadījumā ir izraušanās no ikdienas rutīnas darbiem un pienākumiem. 

Malka


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu