0
0

Vai dārza inventārs ir gatavs sezonai? Noderīgi padomi tieši tev!

Kopīgot
31. oktobris, 2017

Pavasaris tuvojas lieliem soļiem, un, lai gan ziema vēl cīnās pretī, sūtot sniegu, salu un, brīdi pa brīdim kādus biedējošākus grādus zem nulles, laika ritumam nekā nepadarīsi – pavasaris patiešām tuvojas. Un visvienkāršāk to ir novērot pēc tā, ka arvien biežāk saulīte parādās pie debesīm, sildot zemi, dzīvās radībiņas un radot patīkamu pavasara smaržu – viss plaukst un zied.

Tas nozīmē – ir pēdējais laiks, ka visi dārzkopības mīļotāji sarosītos, izkustinātu savus zaļos īkšķīšus no salīdzinošā ziemas miega un ķertos pie dārza darbiem – dobēm un siltumnīcām, stādīšanas un rušināšanas. Bet vai visi nepieciešamie dārza instrumenti, kas mums lieti noderēs darbos ir laikus sagatavoti un iepriekšējā gadā kārtīgi “ieziemoti”?

Vai zāles pļāvējs rudenī ieziemots un pavasarim sagatavots gana labi, lai bez liekas piepūles varētu to likt pie darba – pļaut pirmo saaugušo pavasara zālāju? Trimmeri un cita dārza tehnika vietā? Vispirms, noteikti jāiet skatīties un veikt inventarizāciju savu dārza instrumentu klāstā. Kā zināms, instrumenti, lai arī specifiski, neizbēg no kopējā likuma – ja par tiem nerūpēsimies, tie kalpos sliktāk, īsāku laika posmu un būs grūtāk ar tiem veikt pat vienkāršus uzdevumus. Ja neuzasinām dārza šķēres, tās negriezīs pat papīru, kur nu vēl cietos un stūrgalvīgos zariņus un kātiņus. Ja laicīgi ar dažādām smērvielām un nepieciešamajiem papildinājumiem nenodrošinām zāles pļāvēju (arī tam asmenīšus neuzasinām), tad tāda stumdīšana vien pa zālāju sanāks, nevarot nopļaut par pašus pirmos zāles stiebriņus, nemaz jau nerunājot par garāku un leknāku zālāju.

Un ja vēl dārza šķēres, lāpstu vai kādu nelielāku instrumentu varam viegli nopirkt jaunu (nemaksā tik dārgi), tad, piemēram, zāles pļāvējs ir daudz dārgāks instruments, ko katru pavasari noteikti nepirksim jaunu – lieka izšķērdība, ko nebūt nevaram atļauties. Dārza tehnika nav no lētākajām precēm, jo īpaši, ja vēlamies to kvalitatīvu un lietošanai vairākām sezonām.

Zāles pļāvēja svarīgākā sastāvdaļa ir tā asmeņi, bez kuriem zāles pļaušana ir neiespējama – tāpat kā izkapts kāts, bez paša naža, tā arī zāles pļāvējs bez asmeņiem nav nekam derīgs. Ar neasiem zāles pļāvēja asmeņiem  ne tikai neko jēdzīgu nevaram nopļaut, bet pat traumējam zālienu, kas ar laiku izskatīsies nedzīvs un slimīgs pēc šādas pļaušanas. Arī pašam zāles pļāvēja dzinējam neasi asmeņi nenāk par labu, jo tam darbā jāiegulda divas reizes vairāk jaudas, nekā tad, ja asmeņi būtu asi – tas nozīmē, lielāks degvielas patēriņš un nogurušāks motors, kas vienā brīdī var arī attiekties darboties.

Tiem, kas pārliecināti par savām prasmēm, var ieteikt sagatavot – uzasināt - zāles pļāvēja asmeņus pašiem, bet tiem, kam nav ne nepieciešamo instrumentu, ne vajadzīgo zināšanu vispār kā, kur un ko, iesakāms doties uz kādu dārza tehnikas veikalu, kur šādi pakalpojumi tiek nodrošināti. Dārza tehnikas pārzinātāji gan teic, ka neasi asmeņi jāmaina, ne jāasina, kas vienalga sanāks lētāk, nekā pirkt jaunu zāle pļāvēju.

Arī tad, ja ar zāles pļāvēju asmeņiem viss ir kārtībā, pirms pavasara lietošanas (un vislabāk jau rudenī) nepieciešams zāles pļāvēju ieeļļot, kārtīgi notīrīt un tas būtu jādara regulāri, ne tikai vienreiz gadā.


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu