0
0

Padomi metināšanas aparāta izvēlei

Kopīgot
5. jūlijs, 2022

Metināšana vairs nav tikai profesionāļu joma. Mūsdienās iekārtas ir kļuvušas tik ērti un viegli lietojamas, ka pat amatnieki labprāt tos izmanto nelieliem remonta darbiem un hobijiem. Tomēr stingru un vienmērīgu šuvi var iegūt tikai tad, ja ir izvēlēta savām vajadzībām atbilstoša ierīce. Pirms metināšanas iekārtas iegādes ir jāapsver daži galvenie parametri.  

Metināšanas aparāts

 

Metināšanas iekārtu veidi 

Metināšanas iekārtām ir vairāki veidi. Šajā rakstā aplūkosim metināšanas pusautomātus un invertorus.  

Metināšanas pusautomāti 

Metināšanas pusautomāti ir vieni no populārākajiem metinātāju vidū, jo tie ir vienkārši un viegli lietojami. Šo ierīču galvenās priekšrocības ir:

  • Lietošanas vienkāršībā. Ar šiem aparātiem var strādāt pat iesācēji.  
  • Kvalitatīva metināšanas šuve.  
  • Ir iespējams strādāt ar dažādiem metāla veidiem.

Iegādājoties šādu ierīci ir jāņem vēra fakts, ka tām ir augstākas izmaksas.  

Metināšanas invertori 

Šī veida metināšanas iekārtas ir modernākās un tām ir vairākas priekšrocības:

  • Iekārtas ir aprīkotas ar augstāku darba drošību, tie ir aizsargāti pret pārslodzi un pārkaršanu. 
  • Ir iespējams izmantot dažāda veida elektrodus. 
  • Iespējams regulēt strāvas stiprumu.  

Bet arī šai ierīcei ir savi trūkumi. Ierīcei ir zema aizsardzība pret piesārņojumu, metināšanas laikā rodas putekļi un netīrumi, kuri var radīt kaitējumu ierīcei.  

Metināšana

 

Kā izvēlēties metināšanas iekārtu?  

Esam nonākuši pie svarīgākā jautājuma – kā izvēlēties sev piemērotāko? Izvēli ietekmē dažādi tehniskie parametri.  

Tīkla spriegums 

Ieteicams izvēlēties ierīci, kura darbojas ar vienfāzes spriegumu (220V). Parasti sadzīves iekārtu spriegums ir no 220V līdz 240V. 

Jauda 

Jauda ietekmē to, cik biezu metālu ir iespējams apstrādāt metināšanas laikā. Jo biezāks metāls, jo lielāka jauda ir nepieciešama. Vienkāršiem darbiem mājas darbnīcā pietiks ar ierīci, kuras jauda ir diapazonā no 140 līdz 180A.  

Darba cikls 

Šo raksturlielumu ietekmē tas, cik daudz laika no darba cikla var veltīt metināšanai un cik ilgs laiks ierīcei ir nepieciešams, lai atdzistu. Bieži vien darba cikls tiek aprēķināts 10 minūtēm un tas ir norādīts procentos ierīces tehniskajos parametros. Piemēram, ja ierīces darba cikls ir 60%, tad no 10 minūšu ilga darba cikla 6 minūtes var veltīt metināšanai, bet atlikušo laiku ierīcei jāļauj atdzist. Piemērotākais variants mājsaimniecībai ir ar darba ciklu no 60 līdz 70%.  profesionālai lietošanai ir nepieciešama ierīce ar darba ciklu no 80 līdz 90%.  

Citas funkcijas 

Ieteicams izvēlēties metināšanas iekārtu, kura ir aprīkota ar dažādām aizsardzības sistēmām, piemēram, aizsardzību pret strāvas pārrāvumiem, aizsardzību pret pārkaršanu, aizsardzību pret putekļiem un mitrumu, un citas.  

 

Izmatojot šīs vienkāršās vadlīnijas, jūs varat izvēlēties savām vajadzībām atbilstošāko metināšanas ierīci.  

Atgādinām, ka drošība ir pirmajā vietā, tādēļ metināšanas laikā izvēlies atbilstošu aprīkojumu – metināšanas masku, cimdus, aizsargtērpu un citu darba drošības inventāru.  

Metināšanas aparāts Dnipro-M


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu