0
0

Metināšanas iekārtas izvēle mājsaimniecībai

Kopīgot
2. februāris, 2021

Saturs:

  1. Kādam mērķim nepieciešams metināšanas aparāts?
  2. Darba ilgums
  3. Kurš modelis ir uzticamāks?

Ikvienam cilvēkam ir vēlme uzlabot savu dzīvi, padarīt to ērtāku. Mūsu fantāzijās lauku mājas ir plašas, tur ir gan garāža, gan liels pagalms. Fantāzijās var ietilpt arī nelieli saimniecības darbi, piemēram, sametināt plīsušu ūdens cauruli vai salabot ragavas bērnam, kā arī lielākas idejas – uzstādīt dzelzs žogu ap zemesgabalu, izgatavot vārtus garāžai un slēģus logiem. Bet, lai to visu paveiktu, ir nepieciešami finansiāli ieguldījumi, jānolīgst strādnieki, jānopērk būvmateriāli (tērauda loksnes, stabi, stiprinājumi), un tam visam būs nepieciešams daudz laika.

Daudz izdevīgāk šīs ieceres piepildījumam ir iegādāties lētu metināšanas aparātu. Bet kādu? Metinātāju tirgū tiek piedāvāti daudz un dažādu veidu modeļi, kas pirmajā brīdī liekas vienādi, bet ar atšķirīgām cenām. Nepieredzējušam cilvēkam šajā jomā ir grūti izvēlēties piemērotāko. Aplūkosim sīkāk, kādi ir metināšanas aparātu veidi, kādiem mērķiem tie piemēroti visvairāk, kā arī to galvenos raksturlielumu vērtības un diapazonus. 

Kādam mērķim nepieciešams metināšanas aparāts?

Iegādājoties ierīci lietošanai mājas apstākļiem, pārliecinieties, vai tā darbojas 220V tīklā, nevis 380V, jo tāds spriegums nepieciešams rūpnieciskajām iekārtām.

Gadījumā, ja jau precīzi zināms, ka darbu apjoms būs liels, kā arī ierīci būs nepieciešams bieži izmantot, ir vērts aplūkot citu klašu aparātus. Metināšanas aparāta jauda ir tieši atkarīga no strāvas spēka vērtības, ko mēra ampēros. Jo lielāka nozīme šim lielumam, jo lielāka diametra elektrodu jāizmanto, un no tā ir atkarīga ierīces veiktspēja. 

Piemēram, ir aprēķināts, ka elektroda metināšanai ar diametru 4 mm būs nepieciešams 160 A liels aparāts. Teorētiski viss ir pareizi – 1 mm elektroda šķērsgriezumam ir nepieciešams aptuveni 40 A liels strāvas spēks, tātad 4 mm – 160 A.

Taču prakse pierāda ko pavisam citu – nevar izvēlēties metināšanas aparātu ar “pievilkšanas” jaudu. Pretējā gadījumā tas vienmēr strādās uz iespēju robežām, rezultātā samazināsies veiktspēja un ekspluatācijas laiks. Optimāli – pievienojiet aprēķinātajam strāvas stiprumam vēl 30%.

Tāpēc atkarībā no strāvas spēka vērtības visi metināšanas aparāti iedalās 3 klasēs:

  • Mājsaimniecības — ierīce, kurai strāvas spēks ir mazāks par 200 A. Tas nozīmē, ka šāda veida aparāts varēs sametināt detaļas, kuru biezums ir 4-6 mm. To varēs izmantot darbam garāžā, lauku mājā un mazā darbnīcā. Šīs klases aparātus var iegādāties tad, ja tos bieži neizmantos. Metināšanas ātrums mājsaimniecības modeļiem nav svarīgs. 
  • Pusprofesionālie — šīm ierīcēm maksimālais strāvas spēks variē no 200 А līdz 300 А. Šādus aparātus var izmantot uzņēmumos, un ar tiem var metināt un griezt jebkura biezuma metālu ražošanas apstākļiem. 
  • Profesionālie — to maksimālais strāvas spēks ir vairāk nekā 300 А. Tie var strādāt ar zemi leģēta tērauda un zema līmeņa oglekļa tērauda detaļām, kuru biezums ir lielāks par 15 mm.

Darba ilgums

Rādītājs, kas ietekmē nepārtrauktu aparāta darbības laiku, ir ieslēgšanas ilgums (II). Ilgumu mēra procentos un tas nozīmē laika periodu no desmitās minūtes, kurā iekārta spēj darboties bez pārtraukuma.

Piemēram, rādītājs II, kad temperatūra t=25 °C - 80 (45%) nozīmē, ka šis aparāts 25 grādu temperatūrā un ar 80 А lielu strāvu var nepārtraukti strādāt bez pārkaršanas 4,5 minūtes un ir jābūt 5,5 minūšu lielam pārtraukumam. Vairumā gadījumu cilvēki ne vienmēr precīzi uztver šos iestatījumus, jo uzskata, ka 4,5 minūšu laikā viņi nepaspēs neko daudz izdarīt un tāpēc izvēlas aparātus ar lielāku II rādītāju. Bet tas nav racionāls lēmums. 

Pirmkārt, metināt bez pārtraukuma vairāk par 5 minūtēm nav iespējams, jo elektrods izdeg ātrāk. Un tā aizvietošanas laikā aparāts paspēj atdzist.

Otrkārt, prakse rāda, ka metināšanas procesā no kopējā laika 80% tiek izmantoti darbam (detaļu pārvietošanai, elektrodu maiņai, tīrīšanai, sārņu likvidēšanai, paša metinātāja pārvietošanās attiecībā pret detaļu, u.c.) un tikai 20% attiecas tieši uz metināšanu. Tāpēc jau pēc 2-3 minūtēm darbiniekam būs jāpārvieto detaļa.

Kuri ir uzticamākie modeļi?

Melno metālu metināšanai visbiežāk lieto metināšanas invertoru. Tie ir aparāti, kas izvada maiņstrāvu un to tikai izmanto loka metināšanai ar kūstošiem elektrodiem ar rutila pārklājumu. Tās ir vienkāršas ierīces un nav prasīgas ekspluatācijai.

Īpašu pircēju uzticību ir ieguvuši Dnipro-M zīmola invertori. Šiem invertoriem ir optimāla jaudas un svara attiecība. Ierīces ir ļoti ērtas, jo tā ir piemērotas gan sadzīves, gan profesionālai lietošanai.

Šādas ierīces ir vispieejamākās salīdzinājumā ar pārējiem metināšanas aparātu veidiem un tās var kļūt gan par metināšanas iesācēju, gan profesionāļu izvēli. Ar maiņstrāvas invertoriem var veikt dažādus uzdevumus (režģu, vārtu, leņķu, lokšņu dzelzs, nožogojumu, vārtiņu metināšanu), kā arī to izmanto dažādu metāla konstrukciju montāžai.

Nepieciešamā metināšanas aparāta modeļa izvēle nav sarežģīta. Ir jāņem vērā visi paredzamā darba apstākļi un nosacījumi. Mūsu pārdevēji labprāt palīdzēs Jums izvēlēties piemērotāko modeli. 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu