0
0

Kā izvēlēties malkas skaldītāju?

Kopīgot
7. septembris, 2021

Ja esat nolēmis iegādāties hidraulisko malkas skaldītāju, tad noteikti esat domājis, kurš būtu piemērotākais. Pieņemot gala izvēli, ir jāņem vērā daudz un dažādi sīkumi. 

Šajā rakstā uzzināsiet svarīgāko par malkas skaldītājiem, kā arī uzzināsiet, kas Jums ir nepieciešams. 

Lietot atbilstoši norādījumiem

Viens no galvenajiem rādītājiem ir iekārtas klase. Iekārtas var piederēt profesionālajai, daļēji profesionālajai vai mājsaimniecības klasei. Viena no iekārtas īpašībām ir skaldīšanas spēks. Jo lielāks skaldīšanas spēks, jo jaudīgāka mašīna. 

  • Lauku māju īpašniekiem ar krāsns apkuri, kamīnu vai cietā kurināmā katlu paredzēts aprīkojums ar spēku līdz 5 tonnām. Šāda iekārta ļaus viegli sagatavot malku mājsaimniecības vajadzībām. 
  • Komunālajos uzņēmumos, lai nodrošinātu malku katlu telpām, nepieciešama iekārta ar spēku no 5 līdz 7 tonnām. Šādus malkas skaldītājus var izmantot intensīvāk nekā mājsaimniecības, bet tie nav tik dārgi un apjomīgi kā profesionālie. 
  • Rūpniecībai tiek izmantotas iekārtas ar 7 līdz 25 tonnu spēku. Parasti rūpniecībai paredzētās iekārtas tiek aprīkotas ar vairākām funkcijām vienlaikus, piemēram, papildus malkas skaldīšanai, iespējams arī zāģēt baļķus. 

Vēl viena būtiska īpašība – hidrauliskā virzuļa padeves ātrums. Parasti tas svārstās no 4 līdz 7,3 cm/s. Jo ātrāks tas ir, jo ātrāk baļķi tiks saskaldīti. Ieteicams pievērst uzmanību ātrumam tikai tad, ja tiek meklēts profesionāls aprīkojums rūpnieciskai lietošanai. Mājsaimniecības un daļēji profesionālajam aprīkojumam pilnībā pietiek ar minimālo ātrumu, nav vajadzīgs pārmaksāt par ātrumu, kurš nav nepieciešams darbā. 

Kas ir ērtāk?

Tālāk salīdzināsim dažādas ierīces. Aplūkosim veidus, kādā iespējams ievietot malku skaldīšanas iekārtā.

Ir divas iespējas, apaļo kokmateriālu var ievietot horizontāli vai novietot vertikāli zem naža. Pirmo variantu visbiežāk izvēlas mājsaimniecības, jo tas ir drošāks veids, rokas atrodas tālu no naža. 

No vienas puses, vertikālā novietošanas veida mīnuss ir tāds, ka skaldot šķībi nozāģētu baļķi, tas papildus ir jāpietur ar rokām, bet tas ir drošības noteikumu pārkāpums. Bet no otras puses, šāda malkas skaldītāja efektivitāte ir augstāka, tādēļ tas ir piemērotāks lietošanai katlu telpās un dažādos kokapstrādes uzņēmumos. 

Piedziņas veidi

Hidrauliskā malkas skaldītāja lietošanai ir nepieciešams motors. Visbiežāk tie ir aprīkoti ar elektromotoru. Elektromotors ir labākais risinājums, ja malkas skaldītājs ir paredzēts mājai vai pirtij. Kādēļ? Pirmkārt, to ir ērtāk lietot. Otrkārt, ar to var strādāt arī iekštelpās, jo nerodas kaitīgie izmeši.

Daži modeļi ir aprīkoti ar benzīna vai dīzeļa dzinējiem. Šāds malkas skaldītājs ir īstā izvēle, ja ir jāstrādā vietās, kur nav pieejama elektrība. Visbiežāk šādus modeļus izvēlas profesionāli mežizstrādātāji. 

Daļa skaldītāju ir aprīkoti ar traktora piedziņu. Tā ir profesionāla ierīce, kuru ir grūtāk lietot nekā ierīci ar elektromotoru. 

Uzmanība detaļām 

Līdzīgi kā ar citām sarežģītām iekārtām, ražotāji cenšas uzlabot malkas skaldīšanas iekārtas. Kam tieši jāpievērš uzmanība pirms pirkuma veikšanas?

  • Asmens materiālam jābūt cietam rūdītam tēraudam. Šāds ķīlis kalpos daudzus gadus un viegli sadalīs pat izturīgāko koku. 
  • Drošības sistēma – divviru bloķēšanas sistēma padara aprīkojuma izmantošanu drošu un bez traumām. Darba laikā ar abām rokām jātur vadības sviras, ja viena no tām tiek atlaista, tad iekārta nekavējoties apstāsies. 
  • Regulējams augstums – daudzu mašīnu augstumu var regulēt. Tas padara darbu ērtāku, jo mugura mazāk nogurst.
  • Ērta transportēšana – vēlams izvēlēties modeļus ar riteņiem. Ja riteņu nav, tad ir grūti pārvietot aprīkojumu, kurš sver 40 kilogramus vai pat vairāk. 

Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu