0
0

Kā izvēlēties lentzāģi?

Kopīgot
26. janvāris, 2021

Saturs:

  1. Izvēlamies atbilstošas klases un lietojuma lentzāģi
  2. Kādiem tehniskiem parametriem ir jāpievērš uzmanība?

Lentzāģi, ķēdes un disku zāģi visbiežāk sastopami kokapstrādes, galdniecības un mēbeļu uzņēmumos. Ražošanas procesam tāds pirkums ir svarīgāks par citiem. Salīdziniet paši. Ķēdes zāģi ir portatīvi, par pieejamu cenu un ar tiem var apstrādāt liela izmēra balķus, bet to zāģēšanas biezums ir lielāks par 10 mm un tiem ir zema veiktspēja (roku darbs). Disku zāģi ir efektīvāki, bet arī tie nevar nodrošināt zāģēšanu līdz 2 mm biezumam, darba rezultātā rodas daudz atkritumu (ir tikai 55% lietderīgais rezultāts salīdzinājumā ar lentzāģi, kuram šis rādītājs ir 70%). Tas var izrādīties ļoti dārgi, apstrādājot retu koku sugas. Disku zāģiem ir nepieciešama papildus kalšana un bieža griešanas instrumenta asināšana.

Šajā salīdzinājumā lentzāģii ir līderpozīcijās, jo tiem ir šādas priekšrocības:

  • Par 30% augstāka veiktspēja salīdzinājumā ar citām tehniskajām ierīcēm – visa lentzāģa motora jauda tiek izmantota griezuma veikšanai, un berzes pretestība netiek patērēta.
  • Aprīkojuma ekspluatācijas laiks. Zāģplātnes reti paliek neasas un reti plīst salīdzinājumā ar ķēdes vai disku zāģiem.
  • Detaļām, kuras sagrieztas ar lentzāģi, nav nepieciešama gala apstrāde vai piegriešana, rezultātā tiek ietaupīts laiks, spēks un attiecīgi arī nauda.
  • Katram zāģim ir asinhronais dzinējs, kas nodrošina siksnas piedziņu – šī sistēma ir veca kā pasaule, bet uzticama, un tā nodrošina darbgalda ilgmūžību. Turklāt motoram nav nepieciešami jebkādi regulējumi pirms darba.
  • Lentzāģis ir ideāls figūru griešanai. Zāģplātne nevirpuļo un nenovirzās, kā to var izdarīt, piemēram, figūrzāģis.
  • Drošība darbā ar lentzāģi ir ļoti augsta. To nevajag turēt ar rokām lietošanas laikā, pietiek ar to, ka virza sagatavi pa balstu. Bez tam, darbmašīna nesaslīdēs un neizrausies no rokām, kā to var izdarīt ķēdes zāģis.

Tieši tāpēc lielākā daļa kokapstrādes ražotņu, gan privātās, gan rūpnieciskās aprīko savus cehus ar lentzāģiem. Pašlaik ir pieejams augstas kvalitātes kokapstrādes aprīkojums no tādiem ražotājiem kā Dnipro-M, Dewalt, Scheppach, Metabo, u.c., tagad katram ir iespēja savā uzņēmumā uzstādīt izturīgas un uzticamas darbnīcas. Lai to izdarītu ir jānosaka tehnikas klase, kura norāda tehnikas iespējas, kā arī jāpievērš uzmanība vairākiem svarīgiem tehniskiem parametriem. Tālāk aplūkosim detalizētāku informāciju. 

Izvēlamies atbilstošas klases un lietojuma lentzāģi

Visus lentzāģus iedala atkarībā no to jaudas, svara un gabarītiem trīs klasēs.

  • Sadzīves vajadzībām būs piemēroti mazgabarīta zāģi, kas paredzēti tikai privātai lietošanai. Tie tiek uzskatīti par darbgaldiem, jo tos uzstāda ar speciālām atverēm un skrūvēm uz  galda, paliktņiem vai galdiem. Sadzīves lentzāģa jauda ir aptuveni 350 W, un tā izmanto parastā tīkla strāvu 220 V. Galvenais mērķis ir sagatavju griešana tālākai apstrādei vai nelielu mēbeļu izgatavošanai – krēsliem un soliņiem. Šādiem zāģiem izmanto 60 mm lielas zāģplātnes, rezultātā katras tehnikas modelis var apstrādāt līdz 5m3 materiāla vienas maiņas laikā. Iegaumējiet, sadzīves darbgaldi nav piemēroti cietas koksnes zāģēšanai (ozols, riekstkoks, bumbieris, īves koks) un sasalušām sagatavēm.
  • Pusprofesionālie lentzāģi - tehnika ilgstošai lietošanai nelielos uzņēmumos un darbnīcās. Šo zāģu izmēri ir lielāki, tos uzstāda uz grīdas, tie var izturēt augstākas slodzes un apstrādāt lielas sagataves (biezums līdz 200 mm). To jauda sasniedz 1500 W, darbam nepieciešams 220 V liels spriegums. Pusprofesionālās ierīces izmanto ar papildaprīkojumu līdz 100 mm biezumam un sazāģē līdz 10 m3 viena maiņas laikā.
  • Profesionālie lentzāģi – ir visražīgākie darbgaldi, kuru jauda ir lielāka par 1500 W, un tos uzstāda lielos rūpniecības uzņēmumos. Tiem ir nepieciešams 380 V liels spriegums. Profesionālie zāģi var apstrādāt brusas, kuru biezums ir lielāks par 300 mm, tiem izmanto 100 – 300 mm platu lenti. Ar tiem var sazāģēt līdz 15m3 jebkuras cietības koksni.

Kādiem tehniskiem parametriem pievērst uzmanību?

Lai izvēlētos lentzāģi, ir jāņem vērā tā īpašības. Griezuma dziļums (no 80 līdz 500 mm mūsu veikalā esošajiem zāģiem) un platums (no 190 līdz 590 mm) norāda kāda izmēra sagatavi varēs apstrādāt. Jauda (līdz 4200 W) nosaka tehnikas klasi, enerģijas patēriņu un veiktspēju, bet funkcijas atspoguļo ierīču pamata un papildu iespējas. Piemēram, milimetru skala un vairāki balsti nodrošina iespēju precīzāk apstrādāt sagataves, bet vairāki ātrumi nodrošina iespēju veikt dažādas stingrības kokmateriālu zāģēšanu. Lentzāģa izvēle būs atkarīga no tā, kur jūs plānojat to uzstādīt un kam izmantot, kā arī atkarībā no tehniskajiem raksturlielumiem, kas nepieciešami, lai izpildītu uzdevumus.

Uzmanību – galvenais jautājums. Vai vēlaties, lai Jūsu uzņēmums gūtu peļņu? Tad nešaubieties – aprīkojiet to ar kvalitatīviem lentzāģiem. Iekārtu efektivitāte un veiktspēja garantē labu darba rezultātu, un mēs garantējam ātru tehnikas piegādi no vadošajiem ražotājiem. 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu