0
0

Kā izmantot zaru smalcinātāja piedāvātās iespējas uz visiem 100%?

Kopīgot
30. aprīlis, 2020
  1. Iepriekšēja sagatavošanās
  2. Smalcināšanas procesa laikā
  3. Jūsu aizsardzība
  4. Pareiza uzglabāšana – tas ir ieguldījums drošai lietošanai

Vai esat kļuvis par zaru smalcinātāja īpašnieku? Apsveicam! Šajā rakstā jūs uzzināsiet par visām šīs tehnikas īpatnībām, varēsiet patstāvīgi sagatavot to sezonai, izvēlēties vislabāko tā uzstādīšanas vietu un uzzināsiet kā gūt lieliskus lietošanas rezultātus.


Iepriekšēja sagatavošanās

Ja tā ir jauna iekārta, iespējams, ka dažas tās sastāvdaļas ir nepieciešams uzstādīt patstāvīgi, piemēram, iekraušanas un izkraušanas kasti, deflektoru. Visa montāžas secība tiek detalizēti aprakstīta individuālajās lietošanas instrukcijās.

Vispārīgie nosacījumi

Jebkura veida zaru smalcinātāja uzstādījumus veic uz līdzenas virsmas. Nodrošiniet, lai aparāts būtu droši nofiksēts un nebūtu nevajadzīgu sitienu un vibrāciju. Neaizmirstiet nobloķēt transportēšanas riteņus, citādi tas būs jāķer darba laikā. Nestabilais stāvoklis var izraisīt apgāšanos.

Obligāti pirms katras iedarbināšanas pārbaudiet griezējmehānisma stiprinājumus, un ja nepieciešams pievelciet skrūves. Vāji nofiksēts nazis var izraisīt jūsu smalcinātāja bojājumus. Tāpēc pievērsiet tam uzmanību. Atcerieties, ka jebkādas darbības, kas ir saistītas ar griezējmehānismu vai skrūvju pievilkšanu var veikt tikai tad, kad smalcinātāja dzinējs ir izslēgts.

Tas ir svarīgi! Pārbaudiet, ko vēlaties pārstrādāt. Nekādu dēļu un nūju ar naglām, stieples vai dažādi metāla un plastikāta priekšmeti. Tikai pareizas lietošanas gadījumā smalcinātāja naži kalpos ilgu laiku, bet griezējmehānisms paliks vesels un drošībā.

Ja zari un stublāji ir stipri netīri, tad ieteicams tos iepriekš notīrīt, citādi tas var izraisīt griezējmehānisma ieķīlēšanos un saplīšanu. Elektrisko un benzīna modeļu darbināšanai ir dažas atšķirīgas īpatnības.

Elektriskajiem zaru smalcinātājiem nepieciešama visu strāvas padeves elementu iepriekšēja pārbaude, piemēram, auklām, kontaktdakšām, pagarinātāja kabelim. Ja tie ir netīri, tad notīriet tos, jo pastāv varbūtība, ka jūs nepamanīsiet sīkus bojājumus.

Uzreiz nosakiet arī uzstādīšanas vietu. Vislabāk smalcinātāju novietot zem nojumes. Šajā gadījumā jūs varat to izmantot pat lietus laikā.

Ja šis ir pirmais pieslēgums, tad pārliecinieties par mājas elektrotīkla strāvas un ražotāja ieteikto iekārtu atbilstību. Nepieļaujiet modeļa pieslēgšanu 220 V tīklam, ja iekārtai ir nepieciešams augstāks spriegums – tas var izraisīt elektromotora pārdegšanu. Ja šis rādītājs būs zemāks par nepieciešamo, tad smalcinātājs nedarbosies. Tāpat jārūpējas par sprieguma kritumiem, izmantojot stabilizatoru.

Benzīna smalcinātāja palaišana ir kā “rituāls”. Tā ir degvielas maisījuma pagatavošana. Ar četrtaktu modeļiem šajā gadījumā ir nedaudz vieglāk. Atsevišķās tvertnēs tiek ielieta degviela un eļļa, un smalcinātājs ir gatavs darbam. Ar “divtaktu” modeļiem viss ir nedaudz sarežģītāks. Maisījumu gatavo atsevišķā tīrā tvertnē. Ievērojiet instrukcijā norādītās proporcijas. Tāpat ir ieteicamas izmantot ražotāja ieteikto eļļu. Jebkurā gadījumā maisījumu izmantos motoriem ar gaisa dzesēšanu, nevis ar ūdeni.

Ja uz motora ir palikušas eļļas vai benzīna pēdas, tad tās ir jānoņem pēc uzpildes. Nevar ieliet maisījumu degvielas tvertnē, kad smalcinātājs darbojas. Pirms katras palaišanas obligāti jākontrolē eļļas līmenis - pietiek ar dažām sekundēm “pa sauso”, bez motora eļļošanas, lai motors pārstātu darboties.

 
Smalcināšanas procesa laikā

Darbam ar dārza smalcinātāju ir sava specifika. Sasmalcināti augi, koksnes gabaliņi izlido ar iespaidīgu ātrumu un var kaitēt neaizsargātām ķermeņa daļām. Tāpēc neatrodieties produkta izlādes teritorijā. Vienmēr izmantojiet speciālos saliekamos maisus vai tvertnes, kas piestiprinātas tieši pie deflektora vai izkraušanas kastes. Pirmkārt, tas novērsīs sasmalcināto daļu sadalīšanos, otrkārt, tas ir ērti, lai izmantotu to pašu mulču, piemēram, uz dobēm.

Materiāla ievietošanu veiciet pakāpeniski. Ja jūs pilnībā uzpildīsiet dārza atkritumu tvertni, griezējmehānisms ar to var netikt galā. Turklāt pastāvīgas pārmērīgas slodzes izraisīs paaugstinātu darba detaļu nolietošanos un ātrāku salūšanu.

Ja jūsu smalcinātājā nav materiāla automātiskā padeves funkcija, tad jums tas būs jādara pašam, izmantojiet speciālu bīdītāju. Mehāniskā bīdītāja lietošana pēc izgatavotāju datiem palielina smalcinātāja veiktspēju par 30%. Bez šaubām, tas garantē atkritumu padeves drošību attiecībā pret smalcinātājmehānismu.

Ja rodas kāda nestandarta situācija (ja pie smalcinātāja parādās bērni vai dzīvnieki) vai ja jums jānomaina smalcinātāja dislokācijas vieta, vispirms izslēdziet to un sagaidiet pilnu griezējelementu apstāšanos. Tādā gadījumā apkārtēji tiek pasargāti no nelaimes gadījumu iespējamības.

Pēc dzinēja darbības pārtraukšanas nažu vārpsta vai frēze turpina griezties pēc inerces vēl dažas sekundes. Ātrākai apstādināšanai tiek piemērota speciālā izskrējiena bremze. Vienmēr to atcerieties, ja atverat smalcinātāja vāku, piemēram, tā tīrīšanai.

Izmantojiet dārza smalcinātāju tikai tam paredzētajam mērķim. Tā nepareiza izmantošana, piemēram, plastmasas pārstrādei un dažiem citiem sintētiskiem materiāliem, izraisīs ātru iekārtas salūšanu un var būt bīstama jūsu veselībai.

 

Jūsu drošība

Kas gan var pasargāt tieši pašu operatoru no agresīviem faktoriem, kas rodas izsmalcinātāja darba procesā? Aplūkosim tos pēc kārtas.

Acu aizsardzībai noteikti izmantojiet speciālās brilles. To stikli visbiežāk tiek izgatavoti no caurspīdīgas stipras plastmasas un spēj novērst putekļu, sīko zāģskaidu, skaidu kaitīgo iedarbību. Tie arī spēj izturēt diezgan spēcīgu triecienu.


Izmantojiet darba cimdus. Koku garoza ir diezgan rupja, zaru apcirpumi var būt asi, krūmu dzinumi bieži vien ir ar daudz ērkšķiem. Turklāt brīvie zaru gali veic diezgan ātras un spēcīgas kustības. Tas viss var kļūt par sāpīgu skrāpējumu, zilumu un griezumu cēloni.

Nestrādājiet ar adītiem cimdiem. Tie ķeras pie visiem iespējamiem raupjumiem un dažos neveiklos paņēmienos šāds cimds var tikt ierauts griezējmehānismā. Labi, ja tas būs bez tavas rokas. Tāpēc izturēsimies pret atbilstošiem cimdiem nopietni.

Smalcinātājs, īpaši ar benzīnu darbināmais, ir paaugstināta trokšņa avots. Turklāt tā līmenis pieaug, kad sākas koksnes smalcināšana. Jo stingrāks materiāls, jo skaļāk darbojas agregāts. Tāpēc, lai saudzētu dzirdi, ieteicams izmantot austiņas vai ausu aizbāžņus. Aizbāžņi visbiežāk ir izgatavoti no sintētiska un elastīga materiāla un tos var ievietot tieši ausīs, kas droši aizšķērsojot ceļu jebkuriem trokšņiem. Austiņas ir mazāk hermētiskas, bet tās ir labākas no higiēnas viedokļa un neprasa īpašu aprūpi.


Pareiza uzglabāšana tas ir ieguldījums drošai lietošanai

Liela nozīme smalcinātāja drošai ekspluatācijai ir tā uzturēšanas un transportēšanas noteikumiem. Pabeidzot darbu, rūpīgi notīriet visu aparatūru no atliekām, dubļiem un noberiet to sausi, ja pārstrādājamais materiāls bija mitrs. Uzglabājiet to sausā vietā un nepieļaujiet tā krišanu no augstuma.

Speciālista padoms: sargājiet smalcinātāju no korozijas, jo tas var kļūt ne tikai par bojājuma cēloni, bet arī par argumentu, lai atteiktu garantijas apkopi. Korozija norāda uz slikti attieksmi pret iekārtu un garantijas satura noteikumu neievērošanu.

Ja tas ir benzīna smalcinātājs, tad noteikti jānoslauka visa degviela no tvertnes un detaļām. Ja glabāšana ir ilgstoša, tad izņemiet aizdedzes sveces.

Smalcinātāja pareiza ekspluatācija ir ilglaicīgas izmantošanas rādītājs. Turklāt tas jūs pasargās no nepatīkamiem mirkļiem, kas saistīti ar dažādām traumām. Neaizmirstiet par to, cik svarīgi ir izmantot tikai kvalitatīvu papildaprīkojumu. Ja jums rodas kādi jautājumi par darbu ar dārza smalcinātāju, jūs vienmēr varat lūgt konsultāciju pie mūsu pārdevējiem.


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu