0
0

Kā iegūt zaļāku mauriņu?

Kopīgot
26. aprīlis, 2022

Mauriņu īpašnieki vēlas, zāliens augtu kupls un biezs, jo kops zāliens rada sakopta dārza iespaidu pat tad, ja puķu dobēs ir iezagušās dažas nezāles. Lai zāliens augtu biezs un spēcīgs, tas regulāri un pareizi jāpļauj. Pļaušanu var uzskatīt par galveno mauriņa kopšanas uzdevumu. Tomēr, kam ir jāpievērš uzmanība, lai zāle izskatītos īpaši veselīga un sulīga? 

Pļaut zāli

Īstais pļaušanas laiks

 Ir jāizvēlas piemērotākais laiks pļaušanai, it īpaši, kad tā ir pirmā reize sezonā. Pirms pirmās pļaušanas reizes zālei ir jāļauj izaugt 7 – 8 centimetrus garai. Šāds zāles garums norāda uz to, ka saknes ir spēcīgas, bet velēna ir skaista un blīva. 

Nav ieteicams pļaut zāli, kura ir slapja no lietus vai rasas, jo tas apgrūtina pļāvēja darbu. Slapju zāli nav iespējams glīti un vienmērīgi nopļaut. Zāli nevajadzētu pļaut dienas vidū, kad saule silda visvairāk, lai samazinātu iespēja, ka zāle pēc pļaušanas varētu nokalt vai izžūt. Pēcpusdiena un agrs vakars ir labākais laiks zāliena kopšanai. 

Maijā un jūnijā zāle aug visstraujāk, tādēļ vienmērīga mauriņa saglabāšanai, zāle ir jāpļauj reizi nedēļā. Pēc tam, karstajos vasaras mēnešos, pietiek, ja zāle tiek pļauta reizi divās nedēļās.

Dārza traktors

Pļaušanas process

Ir ieticams katru zāliena daļu pļaut tikai vienu reizi, tādēļ, pirms ķerties pie darba, ir vēlams galvā ieskicēt maršrutu, par kuru ir plānots pļaut. Tādā veidā iegūsi vienmērīgāko rezultātu. Ar zāles pļāvēju nepieciešams virzīties tikai uz priekšu, nekad nevelc to atpakaļ. Vilkšana atpakaļ radīs nevienmērīgi nopļautu zālienu. 

Iesakām pļaut zāli stīpās – virzieties prom pa vienu malu, galā apriezieties un atpakaļ virzāties blakus nopļautajam. Katrai jaunai pļaušanas līnijai jāsaskaras ar iepriekšējo riteņa vietu. Tādā veidā tiks izmantots viss zāles pļāvēja pļaušanas platums, uzdevums tiks paveikts ātrāk un rezultātā iegūsiet mauriņu bez līnijām. 

Drošības apsvērumu dēļ nogāzes vienmēr jāpļauj slīpi, nekad to nevajadzētu darīt no apakšas uz augšu, jo paklupšana vai paslīdēšana var radīt traumas. Tā pat ir jāpievērš uzmanība tam, lai zāles pļāvēja asmeņi nebūtu bojāti. Pārbaudiet, vai nopļautās zāles gali ir taisni, ja tā nav, tad ieplēsto zāles stiebru gali var sažūt un kļūt brūngani. Taisns griezums sadzīst ātrāk un zāle saglabājas sulīga un zaļa. 

Zāles pļaušana

Izvēlies pareizu pļaušanas augstumu

Viens no svarīgākajiem noteikumiem izvēloties pļaušanas augstumu ir: zāli nepieciešams saīsināt pakāpeniski, ne vairāk kā 1/3 daļu no tās kopējā garuma. Kādēļ? 

Pirmkārt, zāles garums ir atkarīgs no katra personīgajām velmēm. Daži vēlas īsu, dekoratīvu zālienu, kura garums ir no 2,5 līdz 4 cm. Savukārt citiem labāk patīk garš zāliens, garumā no 3 līdz 5 cm. Ir izpētīts, ka 4cm garš zāliens ir ideāli piemērots dārzam, kā arī tas ir viegli kopjams. Ja vēlas īsāku zālienu, ir jāpieliek vairāk pūļu, lai tas izskatītos labi. Ja zāliens ir diezgan ataudzis, tad iestatīt zāles pļāvēja augstumu uz 4 cm un ķerties pie darba, nebūs prātīgi, jo tā tiek radīta papildus slodze zāles pļāvējam  un ir iespējams nodarīt kaitējumu zālienam. Iemesls tam ir zāles veģetācijas punkts, kurš atrodas aptuveni zāles stiebra vidū. Tā ir vieta, no kuras zāles stiebrs sāk zaroties, tādejādi veidojot biezāku zālienu. Ja veģetācijas punkts tiek nopļauts, paies salīdzinoši ilgs laiks līdz stiebrs atgūsies un atkal izaugs. Tādēļ ir svarīgi pļaut pakāpeniski, lai veģetācijas punkts kļūtu zemāks. Kā minējām iepriekš, pamatnoteikums ir tāds, ka nedrīkst nogriezt ne vairāk kā 1/3 daļu no zāliena garuma. 

Ja zāliens ir nogriezts pārāk ātri vai pārāk daudz, tas var apdegt, kļūt nevienmērīgs un tajā var parādīties plānāka zāliena laukumi, turklāt pasliktināsies augšana. No otras puses, ja zālienam ļauj izaugt pārāk garam, tas augs lēnāk, kā arī asmeņi pļaušanas laikā zaudēs asumu un var sākt izplatīties sūnas. Bet garākam zālienam ir arī savi plusi, it īpaši vasaras karstajā periodā. Garš zāliens efektīvāk aizēno un zeme tik ātri neizžūst, kā arī zāle spēj uzkrāt vairāk mitruma un pastāv mazāks risks, ka tā saulē apdegs.

Zāliena aizsargāšana rudenī un ziemā

Ja par zālienu labi rūpējas vasarā, tas būs biezs arī rudenī un gatavs atpūtas periodam. Ziemā ir ieteicams, lai zāliens būtu biezs, bet ne pārāk augsts, jo liels sniega daudzums var to nospiest. Rudenī par zāles pļaušanu vairs nav tik daudz jādomā, jo zāle aug ievērojami lēnāk, bet tiklīdz temperatūra ir zem 7 °C, tā pārstāj augt pa visam. Ideālais zāles garums ziemai ir 5 cm vai par vienu centimetru vairāk nekā vasaras periodā. 

Pļaušanas robots

Izvēlies piemērotu dārza tehniku

Izvēloties zāles pļāvēju, ir jāņem vērā vairāki aspekti:

  • Īpašuma lielums un īpašības,
  • Zāles pļāvēja radītais troksnis,
  • Iespēja regulēt pļaušanas augstumu,
  • Ierīces papildus funkcijas. 

Zāles pļāvēja izmērs ir jāizvēlas atbilstoši pļaujamajai teritorijai. Lielai teritorijai labākā izvēle ir dārza traktors, protams, var izvēlēties arī stumjamo zāles pļāvēju, bet tad darbs prasīs vairāk laika. Ja dārzs ir gluds, tad var izvēlēties zāles pļaušanas robotu un pats varat pievērsties citiem darbiem. Izvēloties zāles pļāvēju ir jāpievērš uzmanība tam, vai zāles pļāvēju ir nepieciešams stumt vai tas ir aprīkots ar pašgājēja funkciju. 

Dzīvojamajās zonās zāles pļāvēja trokšņa emisijai ir liela nozīme. Ja vēlaties zāli pļaut agri no rīta vai vēlu vakarā, tad ir jāizvēlas elektriskā vai akumulatora pļaujmašīna, nevis ar benzīnu darbināma ierīce, kura būs skaļāka par iepriekš minētajām. 

Lai zālienu varētu ideāli nopļaut visa gada garumā, zāles pļāvējam ir jābūt iespējai regulēt pļaušanas augstumu, paturot prātā iepriekš minēto 1/3 daļas likumu. 

Zāli nepieciešams arī aerēt, nevis tikai pļaut. Aerēšanu vēlams veikt 2 reizes gadā – pavasarī pirms sezonas sākuma un rudenī pļaušanas sezonas beigās. Šim darbam var iegādāties aeratoru vai izvēlēties zāles pļāvēju, kuram iespējams uzstādīt aerēšanas funkciju. 

Zaļš mauriņš


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu