0
0

Kā efektīvi nomazgāt automašīnu?

Kopīgot
13. aprīlis, 2021

Pareiza augstspiediena mazgāšana

Šis raksts veltīts automašīnu mazgāšanai ar augsta spiediena ierīci. Mini mazgātavas automašīnām – ir ļoti noderīgs aprīkojums, kas ļauj ievērojami samazināt laiku, lai notīrītu netīrumus no mašīnas. Mazgātājs ņem ūdeni no ūdensvada vai ūdens tvertnes, izmantojot motoru uz sūkni. Speciālu uzgaļu izmantošana ļauj samazināt ūdens patēriņu līdz 80%, salīdzinot ar parasto šļūteni.

Drošības noteikumi darbā ar augstspiediena mazgātāju

Izmantojot mazgātāju nedrīkst aizmirst, ka ūdens izvade notiek augsta spiediena rezultātā, kas var nodarīt kaitējumus ādai vai krāsotām virsmām. Tas var būt 30-80 reizes lielāks par to, ko izdod parastā šļūtene. Visvairāk tas attiecas uz uzgaļiem, kuri izdod šauru ūdens strūklu. Ieslēdzot mazgātāju, vērsiet strūklu sānu virzienā. Ieslēdzot mazgātāju, rodas spiediens – esiet uzmanīgs un turiet cieši mazgātāja pistoli. Izvēlieties tādu darba virsmu, uz kuras var stingri un stabili nostāvēt. Nekad nevērsiet sprauslu pret cilvēkiem vai dzīvniekiem, jo ūdens var radīt nopietnas traumas. Izvairieties no strādāšanas pie elektrolīnijām. Ja tomēr ir šāda nepieciešamība, ir jāievēro vismaz 2 metru distance.

Mazgātāja sagatavošana darbam

Ir atļauts izmantot arī siltu ūdeni, bet temperatūra nedrīkst pārsniegt 50°C. Pārāk karsta temperatūra var radīt bojājumu gumijas detaļām vai sūknim. Ir jānodrošina nepārtraukta ūdens padeve, lai novērstu sūkņa bojājumus. Ja izmantojat jaudīgu mazgātāju, bet ūdens padeve ir minimāla, var parādīties kavitācija – ūdens sajaukšanās ar gaisa burbulīšiem. Tas ir ļoti kaitīgi sūkņa darbībai un var novest pie tā bojājumiem. Pirms darba sākšanas, pievienojiet mazgātāju ūdens avotam un pārbaudiet katru savienojumu. Pēc tam ieslēdziet ūdens padevi un pārliecinieties, ka ūdens tik tiešām nokļūst aparātā. Ūdens spiediens nedrīkst pārsniegt 5 bārus. Pirms mazgātāja ieslēgšanas, nospiediet pistoles gaili – ir jāizlaiž mazgātājā esošais gaiss un atlikušais spiediens. Turot izsmidzinātāja gaili, iedarbiniet mazgātāju.

Kā mazgāt ar augstspiediena mazgātāju?

Mazgāt auto zem tiešiem saules stariem nedrīkst. Pirms darba sākšanas, pārliecinieties, ka automobilim ir cieši aizvērtas visas durvis, logi un lūka. Esiet uzmanīgi ieslēdzot ierīci, jo pirmajās darba sekundēs aparāts var izdalīt palielinātu spiedienu, kas var kaitēt auto virsbūvei. Ieslēdzot aparātu, vērsiet sprauslu sāņus un pēc tam virziet to uz auto pusi. Vislabāk putas uzklāt uz sausa auto, bet tikai tad, ja tā nav pārāk netīra. Ja piesārņojuma līmenis ir stiprs, tad vispirms jānoskalo netīrumi ar plašu strūklu. Sāciet strādāt apmēram 60 cm attālumā no auto, pēc tam uzgali var nedaudz pietuvināt. Nav ieteicams strādāt tuvāk par 15 cm. Uzgaļa leņķim jābūt 25-45° - tas ļaus nomazgāt dubļus nenodarot bojājumus virsbūvei. Efektīvai putu izveidei izmantojiet speciālus uzgaļus. Nākošajā sadaļā pastāstīsim, kā tas darbojas. Vienmēr izmantojiet tikai īpašus līdzekļus, kas paredzēti augstspiediena mazgātājiem. Putas labāk uzklāt virzienā no lejas uz augšu – tādā veidā tās stingrāk turēsies uz virsmas. Pēc putu uzklāšanas nepieciešams uzgaidīt aptuveni 5 minūtes, lai mazgāšanas līdzeklis mīkstinātu cietos dubļus un iedarbotos uz eļļas traipiem. Pēc tam noskalojiet putas, turot pistoli vismaz 30 cm attālumā. Sprauslu virziet uz leju. Neaizmirstiet nomazgāt mašīnas aizmugurējo daļu. Tā bieži vien ir ļoti netīra. Šim nolūkam izmantojiet speciālu uzgali, kas ļauj izsmidzināt ūdeni leņķī. To ir jāvērš pret grīdu, lai novērstu atsitiena risku. Pēdējā posmā var noņemt augstspiediena uzgali un noskalot mašīnu bez tā.

Mazgāšanas līdzekļa uzklāšanas nianses uz auto

Ir divu veidu auto mazgāšanas līdzekļi: auto šampūni un aktīvās putas:

  1. Auto šampūns ir nepieciešams pirmsmazgāšanai, lai mīkstinātu netīrumus galvenās mazgāšanas laikā. Ir arī tādi augstspiediena mazgātāji, kuriem auto šampūnam ir paredzēta atsevišķa tvertne. Ir arī modeļi ar atsevišķu izeju šļūtenei, kas ņem mazgāšanas līdzekli no ārpuses.
  2. Aktīvās putas attīra un “velk nost” dubļus un putekļus. Tās atrodas tvertnē tieši uz uzgaļa un rada lielu daudzumu putu. Mazgāšanas līdzeklis atrodas uz auto, un šķīdina netīrumus. Pēc tam, kad tas viss tiks noskalots, uz virsmas nepaliks ūdens pilienu nospiedumi. 

Putu uzgalis

Mazgātāja darba laikā ūdens plūst caur sašaurinātu kanālu – tas palielina tā ātrumu. Rezultātā, uz caurules ieejas, caur kuru iziet cauri mazgāšanas līdzeklis, rodas pazemināta spiediena apgabals. Aktīvās vielas sāk iesūkties. Izveidojiet maisījums tiek sakults līdz putu konsistencei, izmantojot presētu sietiņu. Daudzi putu uzgaļi ļauj regulēt mazgāšanas līdzekļa daudzumu ūdenī, ietekmējot veidojošos putu biezumu.  Bez tam, var arī mainīt izsmidzināšanas leņķi, izvēloties putu izsmidzināšanu horizontāli vai vertikāli. Nav obligāti izveidot biezu putu slāni. Tas ir iespaidīgi, taču uz virsmas iedarbosies tikai tā viela, kas ir tiešā saskarē ar to. Biezas putas ir labākas ar to, ka tās tik ātri nenoslīdēs no virsmas. 

Kā uzklāt putas uz automašīnas?

  • Turiet uzgali apmēram 1 metra attālumā no auto.
  • Strādājot ar vertikālām virsmām, sāciet no apakšas, uzklājiet putas ar vienmērīgām kustībām virzienā no vienas malas uz otru.
  • Nav nepieciešams uzklāt putas vienā un tajā pašā vietā vairākas reizes. Nesteidzieties un veiciet līganas, garas kustības.
  • Putas ir jāpatur uz virsmas vismaz 5 minūtes. Šajā laikā tās paspēs mīkstināt uz virsmas esošos netīrumus.

Putu skalošanu jāveic divos posmos – no sākuma virzienā no lejas uz augšu, un pēc tam no augšas uz leju. Virziet uzgali pa krāsotajām virsmām 45° leņķī. Pēc tam, kad esat pabeiguši izmantot putu uzgali, iztukšojiet izsmidzinātāju, pudeli un iesūkšanas trubiņu. Lai tos ātri attīrītu, ielejiet maisījumu traukā ūdeni un izsmidziniet to. 

Vai ar augstspiediena mazgātāju var sabojāt auto krāsu?

Mašīnas pārklājuma sabojāšanas risks ir atkarīgs no vairākiem faktoriem: attālums līdz auto, izsmidzināšanas leņķis, ūdens fokusēšana, kā arī paša pārklājuma kvalitāte. Mašīnas, kurām ir krāsas atslāņošanās, ir riska grupā – nevirziet sprauslu pārāk tuvu. Tāpat, jāievēro piesardzība, strādājot ar ierīcēm, kas izdod 170 vai vairāk bāru lielu spiedienu. 

Lūk, gadījumi, kuros iespējams sabojāt auto krāsojumu:

  • Šaura ūdens strūkla vērsta pārāk tuvu. To nedrīkst pieļaut – sāciet strādāt 50 cm attālumā no pārklājuma, bet pēc tam mazgājiet mašīnu attālumā no 15 līd 30 cm.
  • Krāsa var atslāņoties vietās, kur ir korozija.
  • Ja mašīnas krāsa ir pārkrāsota nekvalitatīvi, arī tas var izraisīt krāsas atslāņošanos.
  • Strādājot leņķī 25-45°, krāsa bojājumu risks ir minimāls.
  • Uzgalis ar rotāciju (tornado) darbojas ļoti stipri, tāpēc to labāk auto mazgāšanai neizmantot. To labāk lietot flīžu, žoga, piemājas teritorijas mazgāšanai. 

Ja augstspiediena mazgātājs tiek izmantots pareizi, tiek ievērots optimālais attālums, un tiek izvēlēts pareizais mazgāšanas līdzeklis, tad auto vienmēr būs skaists, un tās krāsas pārklājums – vesels un bez bojājumiem. 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu