0
0

10 padomi zāliena kopšanai ar pļaušanas robotu

Kopīgot
8. jūnijs, 2023

Tehnoloģijām attīstoties katru dienu, zāles pļaušanas robots jau ir kļuvis par gudru ieguldījumu ērtākai dzīvei, kurš ļaus ietaupīt daudz laika ikdienā. Pareizi lietojot, robotizētās pļaujmašīnas var ievērojami uzlabot zāliena izskatu un radīt veselīgu un koptu pagalmu. Tomēr, lai pilnībā izmantotu robotizētās pļaujmašīnas potenciālu un iegūtu perfektu zālienu, ir jāseko līdzi zāliena kopšanas ieteikumiem.

Plausanas robots Bosch

1. Pareizi izvēlēts pļaušanas laiks

Pļaušana pareizā diennakts laikā un piemērotā temperatūrā ir īpaši svarīga zāliena kopšanā. Vislabākais laiks pļaušanai ar robotu ir dienas pirmā puse – no rīta, it īpaši vasaras karstajā laikā. Iemesls tam ir tāds, ka zāliens ir īpaši jūtīgs pret izžūšanu pēc svaigas pļaušanas. Zāle zaudē daudz ūdens griezuma vietā, ja uz to spīd spoža saule un ārā ir ļoti karsts. Šo zudumu nevar pietiekami ātri kompensēt caur saknēm, tāpēc zāles gali izžūst vai apdeg un kļūst dzelteni. Tāpēc jāizvairās no pļaušanas lielā karstumā vai spēcīgos saules staros. 

No rīta zāliens vēl var būt slapjš no rasas, kas ir problēma, pļaujot ar parasto zāles pļāvēju, bet ne vienmēr ir problēma robotizētajam pļāvējam.  

2. Pļaušanas regularitāte

Kopumā var teikt, ka veselīga un spēcīga zāliena iegūšanai, to vajadzētu pļaut aptuveni reizi divās dienās.

Bieža pļaušana samazina nezāļu daudzumu un uzlabo zāliena izskatu, kā arī regulāra pļaušana ļauj ietaupīt laiku uzturēšanas darbu veikšanai. Robotizētās pļaujmašīnas veic arī mulcēšanu, tāpēc pļaušana jāveic regulāri, jo citādi vienā pļaušanas reizē nopļautais zāles daudzums būs pārāk liels, lai to varētu labi kompostēt, tā sāktu pūt un veicinātu zāliena rugāju veidošanos.

Plaušanas robots Stihl

3. Atbilstošs griešanas augstums

Pat pieredzējuši zāliena īpašnieki bieži vien palaiž garām to, cik svarīgi ir noteikt pareizu pļaušanas augstumu. Tas nosaka, vai jūsu zāliens izskatīsies veselīgi vai tomēr nē.

Ja zālienu pļauj parāk zemu, tad tajā varēs pamanīt būtiskus bojājumus. Savukārt, ja to griež pārāk augstu, zālienam ir mazs stimuls augt, kas var veidot sliktāku zāliena griezumu.

4. Izmanto augstas kvalitātes asmeņus

Trulie asmeņi negriež zālienu, bet gan to izplēš. Tas neizskatās labi un nav veselīgi zālienam, tāpēc asmeņiem vienmēr jābūt asiem.

Asmeņi jātur asi, jo:

  • Truli asmeņi izplēš, nevis nogriež;
  • Noplūktais zāliens neizskatās kvalitatīvs;
  • Zālienam ilgstoši tiek nodarīti bojājumi un tā izskats pasliktinās, ja regulāri tiek izmantoti neasi asmeņi;
  • Truli asmeņi liks pļāvējam kļūt skaļākam.

Īpaši izturīgi asmeņi ir no nerūsējošā tērauda ar titānu pārklājumu. Tas, cik ātri asmeņi nodilst, atkarīgs arī no zāliena tipa, zemes stāvokļa un svešķermeņiem, kas nokļūst zem pļāvēja.

Pļaušanas robots Ryobi

5. Zāliens jāatbrīvo no robotam nevēlamiem objektiem

Pat “nekaitīgas” lietas, piemēram, nokrituši augļi, čiekuri, rieksti, pārāk daudz nokritušās lapas vai koku saknes, liek asmeņiem nodilt ātrāk. Taču asmeņi nav vienīgais, kas cieš no nelabvēlīgiem objektiem zālienā- cieš arī pļāvēja motors, ja priekšmeti, kas nonāk pļāvējā, vairākkārt liek rotoram nedaudz apstāties. Kā arī akumulators tiek iztukšots ātrāk, ja robotizētajam pļāvējam jāveic pārāk daudz apgrūtinošu darbu un tam biežāk ir nepieciešams dodas uz uzlādes staciju.

6. Izvairīšanās no nogāzēm

Nogāzes pagalmā nav nekāda problēma, ja vien tiek pievērsta uzmanība dažām lietām. Vispirms robotizētais pļāvējs jāprojektē atbilstoši nogāzei, citādi var gadīties tā, ka tā dzinēja jauda nav pietiekama, lai uzbrauktu kalnā, vai arī braucot augšā tas var apgāzties. Arī tad, ja robotizētais pļāvējs ir paredzēts nogāzei, var rasties problēmas. Īpaši slapjos apstākļos, kad riteņi griežas, bet robots nespēj tikt uz priekšu, zāliens tiek bojāts un uz tā rodas vagas. Šeit var noderēt apvidus komplekts. Apvidus komplektiem ir dziļāks protektors, tādējādi robots ir daudz spējīgāks pārvietoties arī pa slapju zālienu un neveidot tajā vagas.

Pļaušanas robots Gardena

7. Pļaušana mitros laikapstākļos

Mitros laikapstākļos ieteicams nelietot parastos zāles pļāvējus, jo pamatīgā lietū zāle pieplok un to nav iespējams nopļaut. Bet vai tas attiecas arī uz robotizētajām pļaujmašīnām?

Robotizētajiem pļāvējiem nav problēmu ar mitru zālienu. Turklāt lielākā daļa robotizēto pļaujmašīnu ir ļoti izturīgas pret laika apstākļiem un var pļaut arī lietus laikā.

8. Robežvadu uzstādīšana

Pļaušanas robotiem ir pieejami vairāki piederumi, bet svarīgākais noteikti ir norobežojošais vads. Liekot norobežojošo vadu, jāpievērš uzmanība tam, lai tas robotizētajam pļāvējam neradītu nevajadzīgus šķēršļus un tas varētu veiksmīgi pļaut zālienu. Pirmkārt,  ir svarīgi, lai robežvada leņķi nebūtu pārāk asi, pretējā gadījumā robots nespēs iekļūt stūros. Vislabāk ir tad, ja ir iespējams izvēlēties leņķi, kas nav mazāks par  90 °, lai stūri ir nedaudz noapaļoti.

Pārliecinieties arī, vai ierobežojošais vads neatrodas pārāk tuvu strāvas kabelim. Strāvas kabelis rada elektromagnētisko lauku tieši tāpat kā robežvads, tādēļ tas var maldināt robotizēto pļaujmašīnu. 

Robežvadus var izmantot arī, lai izveidotu salas, piemēram, ap puķu dobi vai lieliem puķu podiem, dīķi vai arī ap zāliena platību, kuru nevēlaties pļaut, piemēram, tādēļ, ka šis zāliena laukums ir paredzēts Jūsu mājdzīvniekiem, tādiem kā truši. 

Bosch robotizētā pļaujmašīna

9. Pirms pļaušanas nestaigājiet pa zālienu

Ja izmanto robotizēto pļaujmašīnu, pirms tam labāk nestaigāt pa zālienu, pretējā gadījumā tā būs plakana un netiks kārtīgi nopļauta. Zāles stiebriem ir nepieciešamas laiks, lai atspertos atpakaļ vietā. 

Vislabāk robotu programmēt tā, lai pļaušanas brīžos neviens neatrastos zālienā. Tas ir arī drošāk, nekā, piemēram, ja bērni rotaļājas zālienā brīdī, kad robotizētais pļāvējs veic pļaušanas darbus. 

10. Piemērots mauriņa tips robotizētam pļāvējam.

Ja vēlaties ieklāt jaunu zālienu, noteikti ieteicams ir izvēlēties speciālu zāliena veidu apkopei ar robotizētām pļaujmašīnām. Principā robotizētās pļaujmašīnas var izmantot jebkurā zālienā bez jebkādiem ierobežojumiem. Tomēr, ir speciāli zāles maisījumi, kas tiek optimizēti īsiem pļaušanas intervāliem un tos kopt ir vienkāršāk, kā arī zāliens efektīvāk uzsūc barības vielas no mauriņa mulčas.

 

Ja sekosiet šiem iepriekš minētajiem padomiem un izvēlēsieties robotizētu pļaujmašīnu, tad drīz jums būs zaļākais, labāk uzturētais un veselīgākais zāliens tuvākajā apkārtnē. 

Pļaušanas robots Alko


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu