0
0

Putekļu sūcējs – kā izvēlēties piemērotāko?

Kopīgot
3. janvāris, 2022

Ikviens apzinās, cik svarīga ir regulāra tīrīšana. Neatkarīgi no tā, vai tas ir dzīvoklis, kurā dzīvojat ar saviem mīļajiem, vai darbnīca, kur strādājat, vai automašīna, ar kuru braucat katru dienu, visur uzkrājas netīrumi un putekļi, kuri ne tikai nepiestāv estētiskai videi, bet var radīt arī negatīvu ietekmi uz veselību. Ilgstoša uzturēšanās vietās, kur uzkrājas putekļi, var izraisīt alerģiskas reakcijas vai veicināt elpceļu slimību attīstību. Izplatītākais līdzeklis cīņai ar putekļiem ir putekļu sūcējs

Rokas putekļu sūcējs

Ja šobrīd domājat par putekļu sūcēja iegādi, tad jums jāzina, ka uzkopšanai var tikt izmantotas dažāda veida ierīces. Viena lieta ir sūknēt dzīvokli, bet pavisam cita, ja ir nepieciešams sakopt veikalu, kur cilvēki staigā vairākas stundas dienā, vai darbnīcu, kur rūpnieciskas materiālu apstrādes laikā rodas putekļi. 

Ja plānojat iegādāties putekļu sūcēju, tad jau zināt, kādas veida uzkopšanai un kādu netīrumu savākšanai tas tiks izmantots. Piemēram, mājoklī paklājos un uz grīdas uzkrājas smalki putekļi un dzīvnieku spalvas, automašīnā uzrājas smiltis, putekļi un dažādas drupatas, savukārt darbnīcā un celtniecības objektos galvenie netīrumi ir skaidas, sīkas metāla daļiņas un celtniecības putekļi. Tieši tādēļ tehnikas izvēle ir jāveic balstoties uz vidi, kuru paredzēts uzkopt. 

Ierīces ikdienas uzkopšanai

Putekļu sūcēji sadzīves vajadzībām ir vispieprasītākie, jo māja ikdienā ir jāuztur tīra, it īpaši, ja tajā dzīvo mazi bērni vai dzīvnieki. Ikdienas uzkopšanai ir piemērotas dažāda veida ierīces. 

Putekļu sūcēji ar rokturi

Putekļu sūcējs

Pēc dizaina un izskata putekļu sūcēji ar rokturi ir tradicionālākais uzkopšanas paņēmiens: korpuss ar putekļu tvertni ir uzstādīts uz riteņiem, tam ir pievienota šļūtene, kurai galā ir piestiprināta birste. Lielākā daļa no modeļiem ir paredzēta sausai putekļu savākšanai, taču ir arī putekļu sūcēju modeļi, ar kuriem var savākt arī izlietus šķidrumus. Ir arī tvaika tīrītāji, kuri ir paredzēti paklāju, mīksto mēbeļu un citu interjera priekšmetu tīrīšanai ar tvaiku. Ar šīm ierīcēm var viegli noņemt noturīgus traipus un dezinficēt virsmas. Liela daļa no mūsdienu putekļu sūcējiem gružus savāc plastmasas konteinerī, kurš ir viegli tīrāms, tomēr daži sauso putekļu sūcēji ir aprīkoti ar maisiņiem, kurus nepieciešams periodiski nomainīt. Maisiņus un citus piederumus putekļu sēcējiem varat atrast ŠEIT

Bezvada (akumulatora) putekļu sūcēji

Bezvadu putekļu sūcējs

Tie ir aprīkoti ar putekļu tvertni, kura ir piestiprināta rokturim, tāpēc tas sver vien no 1 līdz 2 kilogramiem. Šī ierīces ir parocīgas, jo tās nav piesaistītas strāvas avotam. Tomēr šāda putekļu sūcēja tvertnes tilpums ir vien 0,5 – 0,6 litri, tādēļ tie bieži būs jātīra. 

Auto putekļu sūcēji

Auto putekļu sūcējs

Tie ir ļoti kompakti un sver ne vairāk kā 2 kilogramus, tādēļ ar tiem ir ērti strādāt, kā arī tie aizņem maz vietas uzglabāšanas laikā. Ierīces dizains un izmērs ļauj veikt uzkopšanu pat ierobežotā telpā un piekļūt grūti aizsniedzamām vietām, piemēram, cimdu nodalījumā, zem sēdekļiem un starp tiem. Daži auto putekļu sūcēji ir aprīkoti ar akumulatoru, bet citus ir iespējams pieslēgt automašīnas piepītētājam. Bieži vien rokas putekļu sūcējiem nāk līdzi dažādi uzgaļi pilnvērtīgākai uzkopšanai, piemēram, spraugu uzgalis, lai varētu piekļūt šaurām vietām, vai birste, lai varēti iztīrīt automašīnas restes. 

Visi šie putekļu sūcēji ir piemēroti sadzīves netīrumu tīrīšanai – putekļiem, maziem papīra gabaliņiem, drupatām, konfekšu papīriem, dzīvnieku spalvām utt. Ar tiem ir parocīgi strādāt un tie ir ērti uzglabājami.   

Ierīces profesionālai tīrīšanai

Profesionālai tīrīšanai paredzētie putekļu sūcēji ir ne tikai lielāki salīdzinājumā ar sadzīviskās uzkopšanas ierīcēm, bet tie ir arī aprīkoti ar lielākām putekļu tvertnēm. 

Rūpnieciskie putekļu sūcēji

Putekļu sūcējs

Tiek izmantoti darbnīcās, ražošanā un celtniecībā. Šāda veida ierīces ir lielākas nekā tās, kuras paredzētas sadzīviskai uzkopšanai. Dažādiem modeļiem tvertnes tilpums var svārstīties no 20 līdz 80 litriem, pateicoties lielajam tilpumam ir iespējama ilgstoša uzkopšana bez pārtraukuma. Rūpniecisko putekļu sūcēju korpuss parasti ir izgatavots no metāla. Ierīces ir paredzētas putekļu, skaidu un citu ražošanas un būvniecības atkritumu savākšanai. 

Putekļu sūcēji pakalpojuma nozarei

Karcher putekļu sūcējs

Šādas ierīces tiek izmantotas uzņēmumu tīrīšanai un profesionālos uzkopšanas dienestos. Šiem putekļu sūcējiem nāk līdzi uzgaļi, kuri ir piemēroti atšķirīgiem grīdas segumiem. Putekļu sūcēji ir piemēroti dažādiem darbiem, sākot ar sausas un mitras grīdas tīrīšanu, līdz pat mēbeļu, paklāju un automašīnu sēdekļu sausai tīrīšanai. Tie ir piemēroti lielu platību izkopšanai, piemēram, tirdzniecības zālēm, gaiteņiem, biroja telpām un citām sabiedriskām vietām. Tvertnes tilpums dažādiem modeļiem var būt atšķirīgs, sākot ar 5 līdz pat 17 litriem, tādēļ šādi putekļu sūcēji ir smagu un aprīkoti gan ar rokturi, gan ar riteņiem, kuri atvieglo tā pārvietošanu. 

Ja esat sapratuši, kādu putekļu sūcēju meklējat, tad aplūkojiet INSERV.LV pilno putekļu sūcēju piedāvājumu un iespējams tieši šeit atradīsiet meklēto. 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu