0
0

Lapene, terase vai štābiņš kokā - būvē kopā ar ESSVE un īstajiem instrumentiem

Kopīgot
2. jūnijs, 2022

Izvēlies vasaras projektu, kurš paredzēts, lai atvēsinātu karstajās vasaras dienās vai paglābtu no lietus mākoņainajās. Terasei, lapenei vai štābiņam kokā ir cita vērtība, ja būvēšanas darbi ir paveikti savām rokām. Lai tas būtu iespējams, ir nepieciešami atbilstoši instrumenti un kvalitatīvi stiprinājumi. Tādēļ esam apkopojuši padomus un ieteikumus, kā veiksmīgāk tikt pie savas lapenes, terases vai mājiņas kokā. 

 

Nepieciešamie instrumenti būvēšanas darbiem

Dewalt instrumenti

Lai uzbūvētu lapeni, terasi vai štābiņu kokā, ir nepieciešami atbilstoši instrumenti. Šiem darbiem noteikti noderēs tādi instrumenti kā: 

  • Skrūvgrieži – būvēšanas procesā šo instrumentu izmantosiet ļoti daudz, tādēļ ir nepieciešams kvalitatīvs instruments,
  • Rokas ripzāģi – strādājot ar kokmateriālu, to būs nepieciešams nozāģēt vajadzīgajos garumos. Ar rokas ripzāģi darbu paveiksiet ātri un precīzi,
  • Darba galdi – strādājot ar lielām sagatavēm lieli palīgi ir darba galdi,
  • Mērinstrumenti – precīzs darbs ir kvalitatīvs darbs. Rūpīgiem būvēšanas darbiem noder dažādi mērinstrumenti. 

Tikpat svarīgi kā atbilstoši instrumenti, ir arī pareizu stiprinājumu izvēle. 

Nepalaid garām izdevību iegādāties instrumentus un stiprinājumus izdevīgāk, līdz 19. jūnijam ir spēkā īpašs akcijas piedāvājums vasaras būvniecības projektiem. 

  

 

Visa pamatā – kvalitatīvi stiprinājumi

Essve

Izvēloties kvalitatīvus un atbilstošus stiprinājumus visi būvniecības darbi kļūst vienkāršāki un mazāk laikietilpīgi. Mēs iesakām izvēlēties zīmola ESSVE stiprinājumus. Noteikti rodas jautājums – kāpēc? Atbilde – jo ESSVE domā par savu produktu kvalitāti un vēlas padarīt savu klientu būvniecības darbus vienkāršākus. 

Izvēloties stiprinājumus terasei ir jāņem vērā tādi faktori kā elastība un aizsardzība pret rūsu. Āra būvniecības darbiem bieži vien iesaka izvēlēties nerūsējošā tērauda skrūves. Nerūsējošā tērauda skrūves iedalās 2 veidos: A2 un A4 skrūvēs. Ar ko abi veidi atšķiras? ESSVE A4 skrūvēm ir augstākā izturība pret rūsu. Šīs skrūves vienmēr būs droša izvēle, neatkarīgi no apkārtējās vides, klimata un terases izmēra. Salīdzinājumā ar A4 skrūvēm, ESSVE A2 skrūvēm ir mazāka aizsardzība pret rūsu, tādēļ tās neiesaka izmantot prasīgākās vidēs vai noteiktiem koka veidiem, bet A2 skrūves ir elastīgākas, tādēļ tās ir piemērotas nedaudz kustīgām būvēm, piemēram, štābiņam kokā. 

Iesakām izvēlēties skrūves, kurām nav vajadzīga iepriekšēja urbšana. No ESSVE sortimenta brusu un citu koku konstrukciju savienošanai ir iespējams izvēlēties starp W jeb WAF un ET-T skrūvju veidiem. Smagākām konstrukcijām ar lielāku nestspēju ir ieteicams izvēlēties skrūvi W, bet, ja vēlaties, lai skrūvju vietas būtu mazāk redzamas, tad izvēlieties ET-T skrūves. 

 

Padomi terases būvēšanai

Terases būvēšana

Terase ir lielisks veids, kā palielināt mājas vērtību, tā ir vieta, kurā izklaidēties, baudīt dabu vai pavadīt laiku ar ģimeni. Lai šo darbu varētu paveikt paša spēkiem, ir jābūt pietiekami lielai pieredzei un izpratnei par būvniecību, jo terases celšana nav no vienkāršākajiem darbiem. Pirms ķeraties pie darba, atbildiet sev uz dažiem jautājumiem – vai spēsiet precīzi ielikt pamatus, vai mācēsiet ielikt grīdu, vai protat strādāt ar ripzāģi un citiem elektroinstrumentiem, vai esat pazīstami ar dažādiem stiprinājumu veidiem? Šāda mājas piebūve ir diezgan populāras, taču jāņem vērā tas, ka šāda būve prasa lielu plānošanu un sagatavošanās darbus. 

Būvējot terasi ir ļoti svarīgi izvēlēties kvalitatīvus un atbilstošus materiālus, lai darbs veiklāk ietu uz priekšu un lietošanas laikā neparādītos būvēšanas laikā pieļautās kļūdas. Montējot terases grīdu ir svarīgi, ka starp grīdas dēļiem tiek ievērotas atstarpes, jo mainoties laika apstākļiem dēļi mēdz uzbriest un sarauties. 

 

Ieteikumi lapenes būvniecībai

Lapene

Lapene ir parocīgs un ērts dārza papildinājums, tajā iespējams patverties no saules vai lietus, tajā pašā laikā atrodoties ārā svaigā gaisā. Iespējams, lapenes būvniecība liekas sarežģīta un dārga, tomēr tā ir daudz vienkāršāka nekā sākumā varētu likties, kā arī izmaksas ir salīdzinoši zemas. Būvēšanas ilgumu un izmaksas būtiski ietekmē lapenes izmērs un stils, kuru vēlaties. 

Pirmais solis lapenes būvniecībā ir īstās vietas atrašana. Ir jāizvēlas piemērotākie materiāli, kā arī jāatceras, ka lapene tiks pakļauta dažādu laikapstākļu ietekmei, tādēļ ir jāizvēlas koks vai cits materiāls, kurš bez lielām problēmām spēs izturēt laikapstākļu svārstības. Montāžas darbi daudz veiklāk ies uz priekšu, ja materiālus nepieciešamajos garumos sazāģēsiet pirms sāksiet likt tos kopā, piemēram, darbs ies ātrāk uz priekšu, ja sazāģēsiet visas sijas uzreiz, nevis iesākumā sazāģēsiet un uzstādīsiet pirmo siju un pēc tam ķersieties pie nākamās. Siju uzstādīšanai ir nepieciešams veikt sagatavošanās darbus. Ir nepieciešams izrakt 4 bedres vietās, kur tās atradīsies. Lai tās turētos stingri, to nostiprināšanai izmantojiet ātri žūstošo betonu. Iebetonēšana garantē ilglaicīgu rezultātu. 

 

Bērnu sapnis – stabiņš kokā 

Mājiņa kokā

Ir grūti atrast kādu, kurš nekad nebūtu sapņojis par savu mājiņu kokā. Svarīgākais solis štābiņa būvēšanā ir atbilstoša koka izvēle, lai tas spētu štābiņu noturēt. Ir vairākas iespējas, kādos kokus celt štābiņu, viens no variantiem ir izvēlēties pietiekami resnu koku, kura stumbrs ir vismaz 40 cm diametrā, otrs varants ir sazarots koks ar pietiekami resniem zariem, lai tie spētu noturēt mājiņu, vēl viens variants ir mājiņu uzbūvēt starp 2 kokiem. Būvniecībai iesakām izvēlēties kļavu, ozolu, dižskābardi vai bērzu. Mājiņa kokā nav jāceļ ļoti augstu, galvenais, lai zem tās būtu iespējams paiet, nesavainojot sevi. 

Štābiņa platforma ir jābūvē pēc iespējas tuvāk koka stumbram, kā arī ir jāpievieno balsti, lai nodrošinātu papildus izturību. Ir jāpatur prātā, ka koks turpinās augt, tādēļ ir jāatstāj vieta, kur tam izplesties. Ir drošāk, ja štābiņa elementus būvējiet atrodoties uz zemes un pēc tam tās uzceļat kokā, nevis uzreiz veikt būvēšanas darbus atrodoties augstumā. 

Ir vairāki padomi un ieteikumi, kuri attiecas uz stiprinājumu izvēli. Koka mājiņai ir jāizvēlas stiprinājumi, kuri ir elastīgi, jo ir jāpatur prātā, ka koks vējā šūposies. Iesakām izvēlēties skrūves kokam, jo tās nodarīs mazāku kaitējumu. Ieteicams izmantot pēc iespējas mazāku stiprinājumu, lai mazāk kaitētu kokam. Ar vienu lielu skrūvi iegūsiet tādu pašu stiprību, kā daudzām mazām, bet ar ievērojami mazāku brūču skaitu kokā, jo katra caurduršana ir potenciāla slimības rašanās vieta. Nedrīkst ap zariem novilkt troses vai virves, jo kokam šūpojoties tās bojā koka mizu.

Essve terase 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu