0
0

Kā pareizi rūpēties par elektriskajiem instrumentiem?

Kopīgot
4. novembris, 2021

Vairāku profesiju pārstāvju savā darbā katru dienu izmanto elektriskos instrumentus un pelna ar tiem iztiku, tomēr instrumenti rada arī izdevumus. Tas pats attiecas arī uz māju īpašniekiem un dažādu hobiju amatniekiem garāžās un darbnīcās. Zināšanas par pareizu elektrisko instrumentu kopšanu nodrošinās instrumenta ilgmūžību. Rakstā ir apkopoti vairāki svarīgi padomi, kā rūpēties par elektriskajiem instrumentiem.

Elektriskie instrumenti

Kur instrumenti tiek turēti?

Instrumenti reti tiek glabāti vietās ar gaisa kondicionieri. Tas nozīmē, ka tie var būt pakļauti mitruma iedarbībai, savukārt tas nav labi metāla detaļām. Labākā vieta instrumentam ir oriģinālais futlāris, protams, nav ērti katrā lietošanas reizē to izpakot. Glabāšanas vietai ir jābūt pēc iespējas sausākai, kā arī var apsvērt domu par mitruma savācēja novietošanu tuvumā. Tos var novietot uz plauktiem vai skapjiem darbarīku tuvumā. 

Karstums kaitē baterijām

Karstums tiešām kaitē bezvadu elektrisko instrumenta litija jonu akumulatoriem. Rūpēs par instrumentiem ietilpst arī rūpes par to akumulatoriem. Kad iespējams, akumulatorus lādē un uzglabā istabas temperatūrā. Ja tas netiek darīts, tad akumulatora darbības ilgums tiek samazināts. 

Pārbaudi, asini, sagatavo

Arī rūpīga instrumentu pārbaude ir noderīga. Pārliecinieties, ka visi asmeņi ir asi un iztaisnoti, ja tas ir nepieciešams. Neasi asmeņi liek motoram strādāt smagāk, kā arī tiek radīts papildus siltums, kurš tiek novadīts atpakaļ uz motoru. 

Jābūt pārliecinātam, ka instrumenta korpusā nav plaisu. Ja tiek izmantoti akumulatora instrumenti, tad jāpārbauda akumulatora stāvoklis, bet, ja strādājat ar vada instrumentiem, tad nedrīkst būt atklāti vadi. 

Instrumentu apkope

Turiet instrumentus tīrus

Darbs nav pabeigts, kamēr instrumenti nav notīrīti un gatavi nākamajam darbam. Tas ir elektrisko instrumentu pamatprincips. Ir svarīgi no instrumenta noslaucīt netīrumus un putekļus, kuri var radīt priekšlaicīgu nolietošanos vai bojājumus. Netīrumi, zāle, metāla skaidas un citas piesārņotāji var iekļūt motorā vai citās kustīgās daļās un radīt bojājumus. 

Pievērs uzmanību izmaiņām

Viena lieta, kura var novērst bojājumu rašanos, ir uzmanības pievēršana. Vai instruments rada lielāku vibrāciju nekā parasti? Vai tas sasilst vairāk nekā parasti? Šādas iezīmes var norādīt uz to, ka ir nepieciešama apkope vai tīrīšana. Piemēram, ja zāģis vai slīpmašīna nedarbojas ar pilnu jaudu, iespējams, ir jāveic suku vai atsperu maiņa. Šāds salīdzinoši vienkāršais remonts var novērst nopietnākus bojājumus un atgriezt instrumentu sākotnējā stāvoklī. 

Tehniskās apkopes grafiki

Dažiem instrumentiem ir nepieciešana regulāra apkope, piemēram, mērīšanas ierīcēm. Ir vēlams to iekļaut savā kalendārā. Tehniskās apkopes grafika ieviešana var palīdzēt izvairīties no nopietniem ierīču bojājumiem.  Motorzāģiem, pļaujmašīnām un citiem darbarīkiem ir nepieciešana regulāra uzmanība un apkope, lai tie būtu gatavi darbam katru sezonu.


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu