0
0

Kā pareizi izvēlēties triecienurbjmašīnu?

Kopīgot
21. oktobris, 2020

Urbjmašīna ir elektrisks instruments koka, metāla un citu materiālu urbšanai, kā arī darbiem ar stiprinājumiem. Tas tiek izmantots celtniecības, apdares, galdniecības, atslēdznieka un citu darbu veikšanai. Izvēlēties triecienurbjmašīnu mājas apstākļiem nav sarežģīti. Vispirms ir jāizlemj, kāda urbjmašīna ir nepieciešama – ar triecienu vai bez. Galvenokārt, tas ir atkarīgs no veicamajiem uzdevumiem, bet triecienurbjmašīna ir universāla ierīce, kas ir piemērota dažādu uzdevumu veikšanai. Tā var strādāt divos režīmos:  ar sitienu un bez. Lietošanai mājsaimniecībā ir piemēroti abu veidu modeļi (gan ar, gan bez trieciena). Profesionāļiem triecienurbjmašīna ir nepieciešama, jo darba laikā laika ekonomija ir ļoti svarīga.

Kādas ir urbjmašīna un skrūvgrieža atšķirības?

Šiem instrumentiem ir dažāds pielietojums:

  • Urbjmašīna izmanto urbšanai, tas ir piemērots koka, metāla un plastmasas materiāliem, kā arī samērā viegliem darbiem ar akmeņiem, ķieģeļiem, betonu.
  • Pēc skrūvgrieža nosaukuma jau ir saprotams tā pielietojums – tā pamatuzdevums ir skrūvju ieskrūvēšana un izskrūvēšana. Skrūvgriežiem ir mazāka jauda nekā urbim.

Kādas ir triecienurbjmašīnas un urbjmašīnas bez trieciena atšķirības?

Neskatoties uz to, ka tas ir viens un tas pats instruments, trieciena un beztrieciena modifikācijai ir dažādas iezīmes:

  • Triecienurbjmašīna ir universālāka, tā var strādāt ar lielu daudzumu materiālu.
  • Beztriecienurbjmašīna nav piemērota darbam ar cietiem materiāliem, bet tai ir lielāka precizitāte, jo tā ir bez triecieniem.

Kādas ir perforatora un triecienurbjmašīnas atšķirības?

Perforatori galvenokārt tiek izmantoti kalšanai, bet urbjmašīna - urbšanai. Tiem ir dažas konstruktīvas atšķirības. Perforatora svars ir lielāks, to ietekmē lielā konstrukcija un jauda. Tas var darboties trieciena režīmā bez urbšanas. Perforatora trieciens tiek veidots ar “peldošā” gultņa palīdzību. Urbšanas ātrums ir zemāks nekā urbim. Bet darbā ar betonu un akmeņiem tā veiktspēja ir labāka.

Triecienurbjmašīnai triecienu mehānisms ir savādāks – rotācijas laikā kustīgais zobrats kustas pie nekustīgā. Kad to ribas saskaras, kustīgais zobrats paceļas, lai apietu šķērsli, un pēc tam nolaižas atpakaļ. Tā rezultātā rodas trieciens.

Kam ir nepieciešama triecienurbjmašīna?

Triecienurbjmašīnas galvenā funkcija ir urbšana. Trieciens ir papildu opcija. Tā ir beztrieciena urbjmašīnu modifikācija, kas ir parādījusies jau pirms laba laika. Ierīce var apstrādāt lielu daudzumu šādu materiālu:

  • metāls;
  • betons;
  • ķieģeļi;
  • koks;
  • plastmasa.

Celtniekam-iesācējam, triecienurbjmašīna var aizstāt perforatoru, skrūvgriezi un daudzus citus instrumentus. Piemēram, to var izmantot kā mikseri. Triecienurbjmašīnas pamatfunkcijas ir šādas:

  • uz lēniem apgriezieniem ierīce var strādāt ar skrūvēm;
  • beztrieciena režīmā ierīce darbojas kā parasta urbjmašīna;
  • triecienrežīmā var urbt cietus materiālus.

Kāda ir triecienurbjmašīnas uzbūve?

Neatkarīgi no ražotāja, visiem urbjiem ir vienāda konstrukcija. Ir izņēmumi un nelielas atšķirības, bet tas drīzāk ir retums nekā norma. Urbja galvenās konstrukcijas detaļas ir šādas:

  • dzinējs;
  • reduktors;
  • spārniņi;
  • patrona;
  • barošanas vads;
  • ventilācijas atveres;
  • vadības pogas un sviras.

Triecienurbjmašīnas galvenie raksturlielumi

Veicot izvēli ir jāņem vērā šādi raksturlielumi: jauda, rotācijas ātrums un apgriezienu regulēšanas iespējas.

Urbjmašīnas dzinēja jauda

Dzinējs ir ierīces “sirds”. No tā jaudas ir atkarīgas ierīces darba iespējas. Jauda nosaka dzinēja tipu un rotācijas ātrumu. Nelielām sadzīves urbjmašīnām jauda ir līdz 1000 W. Ar tādu rādītāju pilnībā pietiks, lai veiktu uzdevumus mājās vai vasarnīcā. Ar tiem var strādāt 4 stundas dienā. Ir jāveic arī pārtraukumi ik pēc 20 minūtēm.

Profesionālās urbjmašīnas aprīko ar dzinējiem, kuru jauda pārsniedz 1200 W. Ārējie un iekšējie elementi ir izgatavoti no izturīgiem materiāliem – leģētā tērauda, kaučuka, alumīnija, u.c.

Iegādājoties triecienurbjmašīnu mājas vajadzībām, eksperti iesaka orientēties uz ierīcēm no 700 W līdz 1000 W. Tieši šādi instrumenti var atrisināt visus sadzīves uzdevumus. Tāpat to jauda pilnībā pietiks, lai veiktu mājas remontdarbus. Nedrīkst izmantot visjaudīgāko modeli vienkāršiem darbiem, jo spēcīgāka urbjmašīna būs smagāks, bet remontdarbu laikā pat lieks puskilograms kļūs par problēmu.

Rotācijas ātrums un apgriezienu regulēšana

Ne mazāk svarīgs urbjmašīnas rādītājs ir apgriezienu ātrums un skaits. Ir urbjmašīnas ar apgriezienu skaitu līdz 3000 – tie ir paredzēti vieglu uzdevumu veikšanai vai arī materiālu pstrādei. Profesionālām ierīcēm apgriezienu skaits ir lielāks.

Ir arī pneimatiskās urbjma'šinas, kuriem piemīt savas darba īpatnības. Lai pieslēgtu kādu pneimatisko instrumentu, ir jāiegādājas gaisa kompresors.

Kādas ir urbjmašīnas patronas?

Patronas izvēle ir tik pat svarīga cik paša instrumenta izvēle. Katram mehānisma elementam jābūt kvalitatīvam un piemērotam citiem. Ir divu veidu patronas:

  • patrona ar atslēgu;
  • bezatslēgas patrona.

Patronas ar atslēgu

Patronas ar atslēgu ir vispopulārākās. Galvenā šāda stiprinājuma priekšrocība ir uzticamība. Patrona ar atslēgu neļaus urbim  iegriezties pat lielas jaudas gadījumā. Galvenais trūkums ir atslēgas lietošanas nepieciešamība. Bez tās nebūs iespējams mainīt stiprinājumu.

Bezatslēgas patronas

Bezatslēgas patronas ļaus ietaupīt laiku, veicot urbja maiņu. Urbja uzgaļa maiņa noris īsu laiku, neprasa daudz pūļu un nav vajadzīgas papildu ierīces.

Urbjmašīnas uzgaļi

Visbiežāk uzstāda šādus urbja uzgaļu veidus:

  • metālam;
  • kokam;
  • betonam un akmeņiem.

Ir dažāda veida uzgaļi, tajā skaitā, specifiskiem darbu veidiem. Pēc vēlēšanās urbjmašīnu var aprīkot ar uzgali-mikseri, slīpēšanas uzgali vai leņķa uzgali.

Urbjmašīnas papildu aprīkojums

Urbjmašīnām tiek piedāvāts papildu aprīkojums. Tas ir piemērots dažādiem darbiem:

  • Konduktors urbumiem. To izmanto urbšanai zem skaldnēm.
  • Ja urbjmašīna nav aprīkots ar dziļuma ierobežotāju, tad tas ir jāiegādājas, jo ne vienmēr ir nepieciešams veikt urbumus.
  • Statne. Paredzēta urbšanas problēmu leņķī novēršanai, ja ir nepieciešama augsta precizitāte, un būs jāveic daudz urbumu.
  • Jāatceras par aizsardzības veidiem, strādājot ar elektroinstrumentiem un iekārtām. Minimālais aizsardzības komplekts ir – cimdi un aizsargbrilles.

Kādu urbjmašīnu izvēlēties sadzīves darbu veikšanai?

Visbiežākā kļūda, izvēloties urbjmašīnu sadzīves uzdevumiem, ir pārāk liela jauda. Cilvēki izvēlas ierīci ar vislielāko jaudu, jo uzskata, ka tā būs labāka un efektīvāka, bet patiesībā instrumenta resursi paliek neizmantoti. Vēl viena problēma ir ierīces svars. Lietošanai mājas apstākļos ir piemērota urbjmašīna ar jaudu līdz 1000 W un pietiks ar 2600 apgriezieniem minūtē.

Urbjmašīna nelieliem celtniecības darbiem un darbiem vasarnīcā

Tās ir urbjmašīnas, kuru jauda ir 1000-12000 kW, un tās var strādāt līdz 6 stundām diennaktī. Šādi modeļi ir labi piemēroti darbu veikšanai mājās un vasarnīcā. Piemēram, šādas urbjmašīnas var izmantot siltumnīcu būvniecībai.

Urbjmašīnas ilgstošai lietošanai

Šādu urbjmašīnu jauda ir lielāka par 1200 W. To svars ir lielāks, bet tās var strādāt ilgāk bez pārtraukuma. Šādos modeļos tiek izmantoti materiāli, kas aizsargā instrumentu pret pārkaršanu.

Ja triecienurbjmašīna tiks pareizi izvēlēta, tad tā kļūs par drošu palīgu sadzīves un būvniecības jomā, varēs paveikt daudzus uzdevumus un tā kalpos ilgus gadus. Internetveikalā Inserv.lv atradīsies urbjmašīnas no dažādiem ražotājiem, kā piemēram, Makita, Dewalt, Milwaukee, Ryobi, Metabo, Bosch, u.c.


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu