0
0

Ģenerators pēc degvielas veida: benzīns pret dīzeļdegvielu

Kopīgot
13. septembris, 2021

Mūsdienās vairs nevaram iedomāties dienu bez elektrības. Elektroierīces ir liela ikdienas daļa. Tiklīdz nav elektrības, liekas, ka pasaule apstājas. Mēs varam izturēt vakaru bez televizora, bet ne bez ledusskapja vai apkures katla. Reizēm elektrība nav stundu, bet ir reizes, kad tā var pazust uz visu dienu.  Jūs varat šo problēmu atrisināt saviem spēkiem. Uzstādot ģeneratoru mājās vai uzņēmumā, jebkurā laikā varēsiet saņemt elektroenerģiju. Turklāt šo aprīkojumu var izmantot gan kā rezerves, gan kā patstāvīgu enerģijas avotu. 

Galvenais ir izvēlēties modeli, kurš atbilst vajadzībām, bet tajā pašā laikā ir ekonomiski izdevīgs. Tas lielā mērā ir atkarīgs no degvielas veida. Bet nevar apgalvot, ka benzīna ģenerators ir sliktāks par dīzeļa, vai pretēji, ka dīzeļa ģenerators ir sliktāks par benzīna. Viss ir atkarīgs no ekspluatācijas apstākļiem un lietošanas intensitātes. Veiksim nelielu apskatu, lai salīdzinātu dīzeļa un benzīna ģeneratoru priekšrocības un trūkumus. 

Kādiem nolūkiem ir nepieciešams ģenerators?

Pirmais solis, pirms ģeneratora iegādes ir visu pieslēgto elektroierīču, iekārtu un instrumentu vidējās enerģijas patēriņa aprēķināšana. Lauku mājai būs viens patēriņš, bet ražotnei pilnīgi cits, tādēļ būs nepieciešami ģeneratori ar atšķirīgu jaudu. 

Ja māja vai darbnīca atrodas vietā, kur mēdz būt strāvas padeves pārtraukumi, tad ir nepieciešams rezerves enerģijas avots. Tas var būt benzīna ģenerators. Tā galvenā atšķirība no dīzeļdegvielas ģeneratora ir cena. Benzīna modelis būs lētāks. Bet šādu ierīci var izmantot vien pāris stundas dienā, benzīna ģenerators nav paredzēts ilgstošai darbībai. To var izmantot arī vietās, kur vispār nav elektrības, piemēram, vasarnīcā, pārgājiena laikā, garāžā vai būvlaukumā. Galvenais ir jāatceras ieteicamais ierīces darbības laiks. 

Gadījumā, ja ir nepieciešams nodrošināt pastāvīgu barošanas avotu, labāk dot priekšroku dīzeļģeneratoram. Benzīna modeļa izmantošana būtu neracionāla. Pirmkārt, tiks iztērēts liels daudzums benzīna. Otrkārt, benzīna dzinējs nevarēs izturēt tādu slodzi. 

Parasti dīzeļģeneratori ir aprīkoti ar četrtaktu dzinējiem, tie ir ļoti izturīgi un tiem ir ilgs kalpošanas laiks. 

Ekspluatācijas apstākļi

Starp benzīna ģeneratoriem ir daudz portatīvo modeļu. Šādi modeļi ir viegli (14-26 kg) un aprīkoti ar rokturiem. Šādu pārvietojamu aprīkojumu var viegli nogādāt vasarnīcā, pārgājienā, makšķerēšanas braucienā un iegūt elektrību vietās, kur tās nav.

Rāmja tipa ģeneratorus bez apvalka parasti izmanto būvlaukumos un darbnīcās. Parasti šāda veida benzīna un dīzeļa ģeneratori ir līdzīgi, tie ir aprīkoti ar sistēmu, kura nodrošina stabilitāti darbības laikā. Daži ir aprīkoti ar riteņiem, lai tos varētu ērti pārvietot. Šādām stacijām parasti ir vairākas kontaktligzdas elektroiekārtu savienošanai, vienā modelī var būt 220/380 V. 

Vēl viena benzīna ģeneratora priekšrocība ir tāda, ka tie efektīvi darbojas arī ziemas sezonā, tos ir viegli iedarbināt arī pie zemas temperatūras. Bet dīzeļa ģenerators prasīs vairāk darba (degvielas sildīšana, jāizmanto vielas pret sasalšanu). 

Ko labāk izvēlēties?

Vai pēc raksta izlasīšanas esat sapratis, kurš aprīkojums ir piemērotāks? Lai izkliedētu šaubas, jāatbild uz dažiem jautājumiem. 

Vai vēlaties ģeneratoru ņemt līdzi uz vasarnīcu, makšķerēšanas braucienu, pārgājienu? Vai to izmantosiet zemā temperatūrā? Vai mājās vai darbnīcā ir nepieciešams rezerves elektroenerģijas avots? Vai nevēlaties tērēt daudz naudas pirkumam? Tad benzīna ģenerators noteikti būs īstā izvēle. 

Vai ar elektroenerģiju jāapgādā tehnika vai aprīkojums darba dienas laikā vai visu diennakti? Vai nepieciešams patstāvīgs elektroenerģijas avots privātmājai, kur darbojas apkures katls? Šajā gadījumā lietderīgāks būs dīzeļa ģenerators, kurš ir dārgāks, bet tiks ietaupīts uz tā darbību. 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu