0
0

Darbs ar lāzera līmeņrādi. Biežāk sastopamie mīti

Kopīgot
5. oktobris, 2021

Pirmo reizi saskaroties ar jaunu darbarīku, ne vienmēr viss ir pilnībā skaidrs. Liekas, ka pēc instrukcijas apskatīšanas ir saprotams, kādam nolūkam katra poga ir paredzēta. Bet ar šādu attieksmi gadās kļūdīties. Neatbilstošs ierīces pielietojums, var novest pie tā, ka darbs ir jāveic vēlreiz. Ar lāzera mērinstrumentiem, tajā skaitā arī ar digitālajiem mērinstrumentiem, ir jārīkojas atbilstoši instrukcijām. Tālāk aplūkosim biežāk sastopamos mītus, kuri saistīti ar lāzera līmeņrāžiem

Milwaukee līmeņrādis

Mīts: iespējams strādāt jebkuros apstākļos

Lāzera līmeņrāži ir piemēroti darbam dažādos apstākļos, gan dzīvokļa remonta laikā, gan atklātos būvlaukumos. Bet tas nenozīmē, ka viena ierīce ir piemērota darbam visur. Katrai ierīcei ražotājs ir noteicis prasības attiecībā uz temperatūru. Ja instrukcijā ir rakstīts, ka līmeņa nivelieri ir iespējams izmantot tikai temperatūrā, kura ir augstāka par nulle grādiem, tad ziemā ar šo ierīci nebūs iespējams strādāt. Parasti profesionālajiem lāzera līmeņrāžiem darba temperatūras diapazons no -10 līdz +40°C, tādēļ tie ir piemēroti darbam ziemas apstākļos, kamēr tiek ievērota zemākās temperatūras robeža. 

Kā arī lāzera līmeņrāža darbību ietekmē arī lāzera projekcijas diapazons un tā redzamība. Darbam telpās pietiks ar staru, kurš ir no 10 – 15 centimetriem, bet darbam āra apstākļos būs nepieciešama ierīce, kuras stara garums ir vairāki metri. 

Mīts: pietiek ar lāzera nivelieri, nav vajadzīgas papildus ierīces

Pati ierīce veic galveno uzdevumu, bet ar to nepietiek, lai iegūtu izcilu rezultātu. Ir vairākas palīgierīces, bez kurām nevar iztikt: 

  • Stiprinājums – tas var būt statīvs, sienas vai galda stiprinājums. Izmantojot stiprinājumu, iespējams iegūt visprecīzāko marķējumu bez novirzēm. Parasti statīvu izmanto āra darbiem vai lielos būvlaukumos. Pārējie stiprinājumu visbiežāk tiek izmantoti apdares darbos, mēbeļu montēšanā, kā arī dažādos mājsaimniecības darbos. 
  • Brilles – īpašas aizsargbrilles, parasti ar krāsainām lēcām (visbiežāk sarkanām vai dzeltenām). Šīs brilles novērš lāzera starojuma kaitīgo ietekmi, ja stars nejauši nonāk lietotāja acu zonā. Kā arī brilles uzlabo staru redzamību dienasgaismā. 
  • Staru uztvērējs – ierīce noder, ja ar lāzera nivelieri tiek strādāts ārā. Tas uztvers staru pat spilgtā saules gaismā, kā arī ļauj palielināt projekcijas attālumu gandrīz divas reizes. Bet uztvērējam un līmeņrādim ir jābūt no viena ražotāja, jo savādāk nav iespējams garantēt ierīču saderību. Ir ierīces, kuras paredzētas stara redzamības uzlabošanai. Mērķplāksnes izmanto, ja līmeņrādis nav paredzēts darbam ar uztvērēju. Bosch līmeņrādis

 

Mīts: ierīces ir precīzas un tām nav jāveic pārbaudes

Liela daļa ražotāju norāda līmeņrāža maksimālo precizitāti. Tomēr labāk ir  pašam pārliecināties par precizitāti. Ir vairāki pārbaudes veidi, bet rakstā aplūkosim vienkāršāko. Uzstādiet lāzera nivelieri telpas vidū, piemēram, 5 metrus no sienas. Tad projicējiet punktu vai horizontālu līniju sienas vidū, atzīmējiet ar zīmuli punktu A. Tad pārvietojiet ierīci metru atpakaļ, nemainot tās augstumu. Projicējiet uz sienas staru un atzīmējiet punktu B. Attālums starp punktiem A un B nedrīkst pārsniegt ražotāja norādīto kļūdu. Ja attālums ir pārāk liels, tad ierīce jānodod servisa centram, lai defekts tiktu novērsts. 

Mīts: nav vajadzīgi sagatavošanās darbi

Sākumā ir jāatrod optimālā atrašanās vieta, pēc tam uzmanība ir jāpievērš vairākiem nosacījumiem: 

  • Lāzera stariem nekas nedrīkst traucēt, savādāk stari tiks lauzti un līnija nebūs pilnībā projicēta. 
  • Attālumam no ierīces līdz objektam nevajadzētu būt lielākam, kā instrukcijās minētajam. Labāk to novietot pēc iespējas tuvāk. Ja ierīce sader ar staru uztvērēju, tad nepieciešamības gadījumā attālumu var palielināt. 
  • Uzstādiet lāzera līmeņrādi uz līdzenas virsmas. Stiprinājums palīdzēs saglabāt marķējuma precizitāti. 
  • Pārliecinieties, ka tuvumā nav citu cilvēku vai dzīvnieku. Tas palīdzēs izvairīties no lāzera staru saskares ar acīm. 

DeWalt līmeņrādis

Mīts: ierīcei nav jāveic apkope

Precīzāk būtu apgalvot, ka lāzera līmeņrādim ir nepieciešama minimāla apkope. Periodiski ir nepieciešams  notīrīt korpusu un veikt bateriju maiņu. Svarīgi ir atcerēties, ka rūpīga lietošana pagarinās ierīces kalpošanas laiku. Uzglabāšana un pārvietošana somā vai futlārī samazinās nejaušu triecienu risku. Ierīcei reizēm var būt nepieciešama kalibrēšana. Apkopes veikšanu labāk ir uzticēt profesionāļiem, nevis ķerties pie darba pašam. 

 

Tagad esat informēts par biežākajām kļūdām, kuras ir saistītas ar lāzera līmeņrāža lietošanu. Ievērojot instrukcijā norādīto, ir iespējams izvairīties no biežāk sastopamajiem mītiem. 

INSERV.LV piedāvājumā ir pieejams plašs mērinstrumentu klāsts, tajā skaitā lāzera tālmēri, digitālie mērinstrumenti, kā arī piederumu dažādiem mērinstrumentiem.


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu