0
0

7 droši veidi kā dezinficēt dzīvokli no vīrusiem

Kopīgot
8. aprīlis, 2020

Kā veikt dzīvokļa dezinfekciju? Rudens un ziemas periodā, kad katrs cilvēks riskē “noķert” bīstamus vīrusus, šis jautājums kļūst īpaši aktuāls. Īpaši svarīga ir dezinfekcija ģimenēm, kurās ir bērni. Slimā ģimenes locekļa izolācija ne vienmēr ir efektīva, un tikai rūpīga telpas tīrīšana ar speciāliem līdzekļiem palīdzēs novērst pārējo ģimenes locekļu saslimšanu. Kā pareizi veikt dezinfekciju mājas apstākļos?

Līdzekļi dezinfekcijai
7 veidi dzīvokļa dezinfekcijai

Dezinfekcija ir telpas dezinficēšanas metode, kas attīra no kaitīgiem mikroorganismiem un toksīniem. Kādi ir veidi, kā aizsargāt savu dzīvokli no vīrusu un baktēriju izplatības?

Metode Nr. 1. Ķīmiskie līdzekļi.

Visu horizontālo virsmu ikdienas mitrā uzkopšana ne tikai iznīcina slimības baktērijas, bet arī padara gaisu dzīvāku elpošanai. Dezinfekcijai ir jāiegādājas viens no līdzekļiem, kas likvidē vīrusus, baktērijas un sēnītes. Tas var būt jebkurš līdzeklis, kura sastāvā ir monohloramīns, hlors vai spirts. Izvēle ir plaša, un katrs cilvēks var atrast piemērotu dezinfekcijas līdzekli. Pirms lietošanas iepazīstieties ar līdzekļa sastāvu un pārliecinieties, vai jums nav alerģijas uz kādu no tā komponentiem. 

Metode Nr. 2. Dabas līdzekļi.

Mājas apstākļos dezinfekciju var veikt ar sen zināmiem un pārbaudītiem paņēmieniem. Tas var būt ūdeņraža peroksīds, etiķskābe, spirts un pat piesātināts sāls šķīdums. Visi šie līdzekļi ļauj ātri un kvalitatīvi dezinficēt mājokli, garantējot telpu attīrīšanu no slimības ierosinātājiem.

Metode Nr. 3. Ēteriskās eļļas.

Dzīvokļa dezinficēšanu var veikt ar eļļu, kas iepildīta speciālajās lampās. Ēteriskās eļļas, kas ir izkliedētas gaisā, veiksmīgi tiek galā ar vīrusiem un baktērijām. Dezinfekcijai jāizmanto eļļas, kurām ir antiseptisks efekts, piemēram: tējas koks, baltegle, skuju ekstrakti, eikalipts un citrons.

Metode Nr. 4. Ultravioletā lampa.

Ultravioletā spektra dezinfekcija jau sen ir zināma ārstniecības iestādēs. Tas ir ļoti efektīvs un pietiekami lēts veids, kā attīrīt gaisu no vīrusiem un baktērijām. Mājas apstākļos var izmantot portatīvo ultravioleto lampu. Dezinfekciju veic tukšā telpā. Visiem ģimenes locekļiem un mājdzīvniekiem, ultravioleto staru darbības laikā, jāatrodas ārpus dezinficējamās telpas. Akvārijs ar zivīm un citi nekustīgi objekti jāapsedz ar audumu. Telpas apstrādes laiks ir 15-20 minūtes, pēc tam obligāti jāveic telpas vēdināšana.

Metode Nr. 5. Sāls lampa.

Sāls kristāli, kas veido gaisā jonus, iznīcina lielāko daļu vīrusu un baktēriju. Vienlaicīgi gaiss tiek piesātināts ar veselīgiem jūras sāls elementiem. Šī ierīce ļauj dezinficēt jebkuru telpu, kas nepārsniedz 10 m2. Lielākām telpām sāls lampa nebūs pietiekoši efektīva.

Metode Nr. 6. Gaisa recirkulators.

Izmantojot baktericīdu recirkulatoru var dezinficēt dzīvokli, kura platība ir līdz 50 m2. Var izmantot mazākas jaudas aparātu atsevišķā istabā. Recirkulators izlaiž cauri inficēto gaisu, attīra to ar ultravioletajiem stariem un atlaiž gaisu atpakaļ. Turklāt visas attīrīšanas detaļas ir droši noslēptas iekārtas iekšienē, tāpēc gaisa attīrīšanu var veikt telpā, kur atrodas cilvēki. Bērni un dzīvnieki var droši atrasties vienā telpā ar ieslēgtu recirkulatoru.

Metode Nr. 7. Gaisa mitrinātājs.

Šī lietderīgā ierīce ne tikai paaugstina gaisa mitrumu telpā, bet arī veicina tās attīrīšanu no slimības mikroorganismiem. Ir svarīgi tikai laiku pa laikam uzpildīt ūdeni. Šai iekārtai ir liela popularitāte ģimenēs, kurās ir mazi bērni.

 

Kā veikt dezinfekciju?

Ja esat nolēmis dezinficēt dzīvokli ar ķīmisko vai tautsaimniecības līdzekļu palīdzību, ir jāzina par procedūras norises noteikumiem. Vispirms jāparūpējas par acu un roku aizsardzību. Daudzi līdzekļi telpas attīrīšanai ir agresīvi un spēj atstāt apdegumus uz neaizsargātas ādas un gļotādas.

Blīvi cimdi un aizsargbrilles – lūk, ko nepieciešams iegādāties pirms dezinfekcijas uzsākšanas. Nav vērts aizmirst arī par respiratoru, jo daudzi ķīmiskie līdzekļi telpas uzkopšanai ir kairinoši, un tie ietekmē elpošanas ceļu gļotādu. Maziem bērniem un dzīvniekiem dezinfekcijas laikā telpas jāatstāj.

Dzīvokļa dezinfekcija ir līdzīga ģenerāltīrīšanai. Jāsāk ar dzīvojamo istabu, rūpīgi iztīrot visus stūrīšus un katru horizontālo virsmu. Pēdējo uzkopj virtuvi, vannasistabu un tualeti. Ūdens un tīrīšanas līdzekļi tiek mainīti cik bieži vien nepieciešams.

Dezinfekcijas laikā nedrīkst aizmirst par aizkariem, paklājiem un gobelēniem. Jāapstrādā arī mīkstās mēbeles ar speciāliem šķīdumiem. Bērnu rotaļlietas, suvenīri plauktos un citi sīkumi ir jādezinficē. Lai notīrītu dažāda veida figūriņas, var izmantot izsmidzinātājus. Veicot dezinfekciju, jāapstrādā ne tikai sienas un grīdas, bet arī visus priekšmetus, kas atrodas telpās. Mīkstās rotaļlietas jāmazgā ar pulveri siltā ūdenī, plastmasas priekšmetus – apstrādā ar speciāliem dezinfekcijas līdzekļiem. Visas rotaļlietas, suvenīrus un citus sīkumus var apstrādāt ar ultravioleto lampu.

Pēc tīrīšanas pabeigšanas rūpīgi jāizvēdina telpa. Uz vēdināšanas laiku bērniem labāk atstāt telpas. Turpmāk visas telpas mājā vēdināt nepieciešams ik pēc 4 stundām. Naktī, kad ir labs laiks, ir svarīgi atstāt vaļā vēdlodziņu.

Dzīvokļa dezinfekciju veic ne tikai gripas un respiratoro vīrusu infekciju laikā. Telpu ar speciāliem dezinfekcijas līdzekļiem var uzkopt katru ceturksni, iepriekš izvedot bērnus pastaigā vai aizvedot ciemos. Šādi pasākumi ļauj iztīrīt māju no slimības baktērijām, vīrusiem un sēnītēm un samazināt varbūtību saslimt visnepiemērotākajā brīdī.


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu