0
0

Pāraudzis zāliens – kā rīkoties?

Kopīgot
20. jūlijs, 2022

Ir pārsteidzoši, cik ātri zāliens var paspēj pāraugt. Ar mūsdienu aizņemtajiem grafikiem, bieži vien gadās palaist garām īsto pļaušanas brīdi un attopamies tikai tad, kad zāliens jau ir pārāk garš un biezs. Bieži vien ir vēlēšanās šādu pāraugušu zālienu nopļaut maksimāli tuvu zemei, tomēr, ja vēlaties, lai zāliens augtu biezs un sulīgs, ir nepieciešama saudzīgāka pieeja. 

 

Izvēlies piemērotāko laiku

Zāles pļāvējs

Īpaši garai zālei visticamāk būs nepieciešamas vairākas pļaušanas reizes mēneša garumā, līdz iegūsiet vēlamo garumu. Pāraugušu zālienu vislabāk ir pļaut tad, kad ir piemēroti laika apstākļi. Vēlamākie laika apstākļi pļaušanai ir siltas un saulainas dienas. Sausas zāles pļaušana samazina baktēriju un slimību iespēju izplatīties. Pirmajā pļaušanas reizē ir ieteicams nopļaut ne vairāk kā 50% no esošā zāles augstuma. Lielāks garums zālienam var izraisīt šoku, kurš var veidot zāliena atmiršanu, jo zālienam pēkšņi ir samazinājies pieejamo barības vielu daudzums. 

 

Pirmā pļaušana

Trimmeris

Ja zālei ir ļauts brīvi augt un tā ir izaugusi virs jūsu ceļgalu augstuma, bet šobrīd jums ir vēlēšanās vai nepieciešamība to nopļaut, tad piemērotākais instruments zāles pļaušanai ir trimmeris. Ar tā palīdzību ātri un vienkārši samazināsiet zāles garumu par 50%. Ja mēģināsiet tik garu zāli nopļaut ar zāles pļāvēju, visdrīzāk pļāvēja asmeņi pārstās griezties un uzkarsīs tā motors. 

Gara zāle neļauj saskatīt zemi, bet vairākas dzīvas radībiņas, piemēram, putni vai nelieli dzīvnieki, mēdz slēpties garajā zālē, un pēdējā lieta, ko vēlaties ir pārbraukt tiem pāri ar zāles pļāvēju. 

Ja teritorijā, kuru vēlaties sakopt aug arī nelieli krūmi un koki, trimmera vietā iesakām izvēlēties krūmgriezi, jo tad daudz veiksmīgāk tiks galā ar šādu nesakoptu teritoriju. 

Kad esat samazinājis zāles garumu par 50%, ļaujiet tai dažas dienas atgūties. Pēc 2 līdz 4 dienām ņemiet atkal palīgā trimmeri un turpiniet iesākto darbu. Šajā pļaušanas reizē varat samazināt zāles garumu līdz 15 cm, nenodarot tai kaitējumu. Pirms ķerieties pie nākamā soļa, atkal ļaujiet zālei nedaudz atpūsties. 

 

Laiks ķerties pie zāles pļāvēja

Zāles pļāvējs

Aptuveni 8 dienas pēc garās zāles pļaušanas, tā būs gatava pēdējam solim ceļā uz nopļautu mauriņu – pļaušanai ar zāles pļaujmašīnu vai dārza traktoru. Lielai teritorijai iesakām izvēlēties dārza traktoru, jo ar zāles pļāvēju teritorijas sakopšana varētu prasīt ievērojami ilgāku laiku. 

Tomēr pirms zāles pļaušanas, vēlams pielāgot zāles pļāvēja augstumu tā, lai zāliens tiku saīsināts par vienu trešdaļu no kopējā garuma. Vienmēr paturiet prātā, ka vēlamais daudzums, par kuru vienā pļaušanas reizē ir ieticams saīsināt zāli, ir viena trešdaļa no tās kopējā garuma. Ja zāle vēl nav vēlamajā garumā, tad pēc 4 vai 5 dienām šo procesu atkārtojiet, līdz iegūstat perfektu zāliena garumu. Katru reizi, kad pļaujat zālienu, centieties to darīt citā virzienā nekā pagājušajā reizē, lai veicinātu taisnu zāles asnu veidošanos.

 

Kā izvairīties no zāles pāraugšanas?

Pļaut zāli

Perfekta zāliena saglabāšana ir grūtāka nekā sākumā tas varētu likties. Daudziem cilvēkiem ir grūti atrast laiku, lai par to parūpētos. Tomēr ir daži varianti, kā to paveikt. Pirmais variants ir atcerēties zāli nopļaut ik pēc 10 līdz 14 dienām, tomēr daudz vienkāršāks variants ir pļaušanas robota iegāde, kurš ideālu zālienu uzturēs katru dienu. Zāles pļaušanas robots darbojas pēc iepriekš uzstādīta grafika, lai saglabātu zāliena izskatu visas pļaušanas sezonas gurumā. Ja dienā daudz laika pavadi savā dārzā un rodas iespaids, ka robots varētu traucēt, tad šī ierīce ir tik klusa, ka bez problēmām var darboties arī naktī. 

Nelabvēlīgi laika apstākļi, tādi kā spēcīgs vējš, lietus vai pārmērīgs karstums, var apgrūtināt zāles pļaušanu, tad pļaušanas robotam šādi laika apstākļi nav šķērslis darba paveikšanai.  

 

Jaunas pļaušanas tehnikas iegāde varētu būt laba motivācija sapņu mauriņa izveidei. INSERV.LV atradīsies plašu dārza tehnikas klāstu, kur noteikti atradīsies sev piemērotāko! 

  

 

Pļaušanas robots


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu