0
0

Kāpēc, kad un kā aerēt zālienu

Kopīgot
21. marts, 2024

Regulāras rūpes par zālienu palīdz tam veidoties biezam un veselīgam. Darbs, kurš jāveic vismaz reizi gadā, lielā mērā spēj ietekmēt zāliena izskatu. Daudziem māju īpašniekiem aerātors ir lielisks palīgs un zāliena aerēšana ir ikgadējs darbs. Ar aerēšanas palīdzību tik mazināta augsnes sablīvēšanās un tiek veicināta zāles augšana. Katrs zāliens spēj gūt labumu no aerēšanas, ja tas ir paveikts īstajā laikā.

Kāpēc aerēšana palīdz zālājam?

Zālaugu saknēm nepieciešams gaiss, ūdens un barības vielas, lai tā augtu bieza. Pat neliela augsnes sablīvēšanās kavē vielu plūsmu, kuras nodrošina biezu un veselīgu zālienu. Aerācija rada caurumus augsnē, kuri mazina sablīvēšanos, lai gaiss, ūdens un barības vielas varētu sasniegt zāles saknes. 

Zāliens var zaudēt savu veselību un bagātīgi zaļo krāsu, ja saskaras ar lielu karstumu un ilgstošu sausumu. Tādos apstākļos zāliens pakāpeniski novājē, līdz izkalst pilnībā, jo tam trūkst skābeklis, ūdens un barības vielas, lai gan tās ir turpat tuvumā. Pietiktu ar vienu aerācijas reizi, lai zāliens atgūtos. 

Zāliena aerācija - kā zināt, vai tā nepieciešama? 

Ne vienmēr var laicīgi pamanīt, ka augsne ir sablīvējusi, bet tas notiek ātrāk nekā sākumā liekas. Transporta līdzekļi un cits aprīkojums, kurš tiek pārvietots zālienā ir acīmredzamākais drauds, tomēr arī bērni un mājdzīvnieki var sablīvēt noteiktas zāliena zonas. Ja dzīvojat apvidū ar mālainu augsni, tad ikgadēja aerēšana var palīdzēt zāles augšanā. 

Ja zāle izskatās neveselīga un augsne ir cieta, vai lietus ūdens sāk veidot peļķes, tad iespējams ir sablīvēšanas problēmas. Zāliena sablīvēšanu var vienkārši pārbaudīt ar skrūvgrieža palīdzību. Skrūvgriezis ir jāiedur zemē, tam būtu jābūt viegli, bet, ja ir jūtama pretestība, tad augsne ir sablīvēta un aerācija šo problēmu var atrisināt. 

Kad aerēt zālienu?

Līdzīgi kā ar citiem zāliena darbiem, vislabāk ir aerēt neilgi pirms zālaugi sasniedz savu dabiskās augšanas maksimumu vai īsi pirms tā. Aerācija ir laba zālienam, bet var radīt stresu zālaugiem. Ziemeļu valstīs zālienu vēlams aerēt agrā pavasarī vai agrā rudenī. 

Zālienu visvienkāršāk ir aerēt, kad augsne ir mitra vai iepriekšējā dienā ir lijis. Sakaltušu zemi būs grūtāk aerēt. Nekad nevajadzētu aerēt pārmērīgi slapju augsni, labāk dažas dienas nogaidīt. 

Kā aerēt zālienu?

Aerēšanas aprīkojums ir plašs, sākot no mazām manuālām iekārtām, beidzot ar lielām traktorveidīgām iekārtām. Zāliena aerēšana līdzinās pļaušanai, jo ar iekārtu ir jāpārvietojas par zālienu dažādos virzienos. Galvenokārt jākoncentrējas uz problēmu zonām, kurās visbiežāk notiek kustība un zeme ir sablīvēta. Veic aerēšanu dažādos virzienos, lai iegūtu labāku rezultātu. 

Ko darīt pēc aerēšanas?

Kad esat pabeidzis apstrādāt zālienu, ļaujiet izrautajiem augsnes vai zāles gabaliem sažūt, tie sadalīsies nākamajā reizē, kad līs vai pļausiet zāli. Zāliens iegūs papildus labumu un zāliena augšā tiks pievienotas papildus organiskās vielas. 

Pievienojot aerēšanu ikgadējo darbu sarakstam vai regulāri veicot sablīvēšanas testus, parūpēsieties par to, lai zāliens būtu biezs, veselīgs un skaists. 


Saistītie raksti

Atpakaļ uz jaunumu sarakstu